EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 08 - Erő, szeretet, józanság

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Erő, szeretet, józanság

Házasságkötések megáldása alkalmából ritkán idézett szentírási igére irányította a házasság hete 2011 nyitó sajtótájékoztatóján – február 11-én az Országház Fidesz-frakciótermében – megjelentek figyelmét Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke Pál apostol Timóteushoz írt második leveléből idézett: „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1,7) Márpedig bizonyára az életre szóló elköteleződéstől való ódzkodás is közrejátszik abban, hogy Magyarországon 2002 és 2009 között a házasságkötések száma mintegy nyolcezerrel csökkent. Ráadásul ma már a házasságok több mint hatvan százaléka válással végződik; ez az arány egy évtizeddel ezelőtt még „csak” ötvenszázalékos volt.

A riasztó statisztikák ellensúlyozásaképpen Soltész Miklós, a sajtótájékoztató első felszólalója azt is elmondta: a felmérések szerint a házasság még mindig a legfontosabb értékek közé tartozik, és szívük szerint az emberek átlagosan eggyel több gyermeket vállalnának, mint amennyi végül megszületik. Ezért – tette hozzá a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára – a polgári kormány családi adókedvezményekkel és a gyes megreformálásával kívánja családalapításra és gyermekvállalásra ösztönözni az állampolgárokat, és szorgalmazza a családi életre nevelés beépítését a tantervbe.

Divattá kell tenni a családot – foglalta össze a feladatot Rónaszékiné Keresztes Mónika országgyűlési képviselő, az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke. Követendő és követhető példaként kell megjeleníteni a házasságkötést és a gyermekvállalást, nem elhallgatva azt sem, hogy ezek „műhelymunkája” bizony hitet és türelmet igényel.

Miközben azonban ezt az ideált felmutatjuk, és a házasság és a család pótolhatatlanságáról tanúskodunk, vigyáznunk kell arra, hogy ne okozzunk fájdalmat azoknak, és ne rekesszük ki azokat, akiknek ez (még) nem adatott meg! A figyelmeztető szavakon túl Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke azt is megfogalmazta, szerinte miért is olyan népszerű a házasság hete. Értékvesztő, ugyanakkor az értékeket nagyon is fontosnak tartó, atomjaira bomló, de közben emberi kapcsolatok után sóvárgó társadalomban élünk, és ez az ösztönös vágyódás emeli a kezdeményezést ünneppé.

A házasság hete – miként azt a moderátori feladatot ellátó Novotny Zoltán újságíró, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke is felidézte – tizenhat éve indult el Angliából (a sajtótájékoztatót a mozgalom alapítója, Richard Kane is megtisztelte jelenlétével); hazánkban a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban.

Az idei év házaspárjának a négy gyermeket nevelő Szabó Endre orvost, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnökét és feleségét, a február 11-én éppen születésnapját ünneplő Szabóné Nemesy Krisztina gyógyszerészt választották, akik a sajtótájékoztatón a Veled vagyok egész mottóról beszéltek az egybegyűlteknek. (Lapunk olvasóival az EvÉlet múlt heti számában osztották meg gondolataikat. – A szerk.)

Példájukkal maguk is alátámasztották mindazt, amiről a már idézett bibliai szakasz kapcsán Steinbach József beszélt. A református püspök szerint Krisztus gyermekeiként a házasságunk „működtetéséhez” is kapunk segítséget: felülről való erőt az eskü megtartásához, olyan szeretetet, amely képes háttérbe szorítani, sőt feláldozni önmagát a másikért, és józanságot ahhoz, hogy a kapcsolatot odafigyeléssel, tudatos munkával ápolni tudjuk.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyetemi lelkészség Győrben
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
A siker hét titka
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-hosszabbítás
Újabb négy parókus lelkész északon
Keresztény szemmel
Új embertípus kerestetik
A hét témája
Mekkora egy jegygyűrű súlya?
Erő, szeretet, józanság
Programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért
evél&levél
Soha ne mondd, hogy soha…
Két válasz – az ügy meglátásában egyetértve, de másfelől is megvilágítva
Én kíváncsi vagyok a vitára!
A közelmúlt krónikája
Massa Simon emlékezete
Készül a hazai vallási közösségek leltára
Ökotérkép
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Fi­gye­lő szem­pár
„Az ördög is Isten ördöge”
Szatmárcseke felé
Festői Mikszáth-mesék Vanyarcon
A vasárnap igéje
Lecke profi képmutatóknak
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Örömöm teljessége
Farsangi hangulatban
Stafétaváltók
Cantate
Jer, dicsérjük az Istennek Fiát
Kol­du­sok Krisz­tus-him­nu­sza
Égtájoló
Látja? Nem látja? Na látja!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 08 Erő, szeretet, józanság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster