EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 48 - Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója

Egyházunk egy-két hete

Aktuális kérdésekről

Hozzászólás a cikkhez

Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója

Balról jobbra: Dr. Frenkl Róbert országos felügyelő, D. Szebik Imre elnök-püspök és Hafenscher Károly országos irodaigazgató tájékoztatja a sajtó megjelent képviselőit
Evangélikus egészségügyi centrum alapításának terve, szociális kérdésekkel foglalkozó törvények módosítása, egyházfinanszírozás, valamint az „ökumenikus véradási program” volt az evangélikus egyház vezetői által november 19-re meghirdetett sajtótájékoztató témája. D. Szebik Imre elnök-püspök, dr. Frenkl Róbert országos felügyelő és Hafenscher Károly lelkész, az Országos Iroda igazgatója beszélt a fenti témákról, illetőleg válaszolt az újságírók által feltett kérdésekre.

Körülbelül két éve lett többek számára egyértelmű, hogy a mi egyházképünkhöz is hozzátartozna egy egészségügyi centrum, a diakóniai szolgálat részeként – kezdte beszámolóját dr. Frenkl Róbert. Egy sokrétű intézményt szeretnénk létrehozni – nagy valószínűséggel – a Sportkórház rekonstrukciója révén megüresedő pavilonok helyén.

Az evangélikus egészségügyi központ oktatási-módszertani részlege az egyházi szociális intézményekben dolgozók továbbképzését szolgálná. A klasszikus értelemben vett járó- és fekvőbeteg-ellátásra – elsősorban ápolási és rehabilitációs jelleggel – mintegy 150 ágyas egészségügyi részleg volna hivatott. Emellett egyházunk tervezi még egy nővérszálló és – a későbbiek folyamán – egy addiktológiai részleg kialakítását is, ahol a szenvedélybetegségek (alkohol, drog) megelőzésére összpontosítanának. Az előkészítő munkálatok reménység szerint a 2003-as évben befejeződnek, így a rákövetkező esztendőben sor kerülhetne az indulásra.

  1. Szebik Imre elnök-püspök az elhangzottakhoz még hozzáfűzte, hogy az egészségügyi centrum alapítványi formában működne, és – a többcsatornás finanszírozás keretében – támogatást kapna a Bajor Evangélikus Egyház diakóniai részlegétől is, amely késznek mutatkozott e téren egy tízéves együttműködésre.

A sajtótájékoztató következő témájára, a szociális tárgyú törvények módosításával kapcsolatos kérdésekre térve a főpásztor elmondta, hogy nem ért egyet az Egészségügyi és Szociális Minisztérium azon kezdeményezésével, amely az egyházakat civil szervezetként kezelné, hiszen az egyház – igehirdetői és diakóniai munkája révén – jóval sokrétűbb, a társadalom számára a civil szervezetekhez képest többletet nyújtó intézmény. Ezért sem tudja elfogadni, hogy az országos diakóniai hálózatrendszer intézményeit – a korábbi gyakorlattól eltérően – a helyi önkormányzatokhoz rendeljék.

Dr. Frenkl Róbert országos felügyelő az elkövetkezendőkben az egyházfinanszírozás időszerű kérdéseit taglalta. Véleménye szerint az volna az ideális, ha az egyház sajátos hitéleti tevékenységének támogatása automatikussá válna, és nem lenne évenkénti „alku” tárgya. Egyházunk vezetői nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, amely szerint 2003. január 1-től már nem az egyházak javára befizetett 1% arányának megfelelően, hanem a legfrissebb népszámlálási adatokat figyelembe véve történne az elosztás. Annál is inkább, mert az 1%-ra alapozódott az állam és az egyház által korábban kötött megállapodás is, és ezt csak mindkét fél együttes beleegyezésével változtathatnák meg. Szebik püspök hozzátette: reméli, hogy az anyagiak miatt nem keletkezik feszültség az egyes felekezetek között, és – az Ökumenikus Charta szellemében – megmarad az egyetértés és az együttműködés.

Hafenscher Károly lelkész, irodaigazgató az ünnepek előtti, ökumenikus véradási akcióban való evangélikus részvételről szólt. A kezdeményezés római katolikus felsőoktatási intézményekben indult tavaly, idén azonban a négy történelmi egyház – az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve – már országos jellegű mozgalommá szeretné szélesíteni, ily módon is segítve a rászorulókat, lépéseket téve az egészséges társadalom és nemzet érdekében.

Végezetül, de nem utolsósorban az is elhangzott: szeretnénk, ha a jövőben gyakrabban kerülhetne sor ilyen és ehhez hasonló alkalmakra, amelyeken a sajtó képviselői tájékozódhatnának az aktuális egyházi kérdésekről, illetőleg – egy-egy adott témával kapcsolatban – a Magyarországi Evangélikus Egyház álláspontjáról. Ennek jegyében a résztvevők megkapták azt a nyilatkozatot, amit egyházunk elnöksége adott ki az Irakkal szembeni fellépésről és a békességért való imádságról.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Halálodat hirdetjük, Urunk, amíg eljössz
Élő víz
Nyolc nap múlva
Egyházunk egy-két hete
Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója
Ünnepeltek a hírös város hívei
Ülésezett az Országos Presbitérium
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
"Összegyülekezés" Békásmegyeren
Püspöki vendégszolgálat egy szürke vasárnapon
Alázat - imádság - szeretet
Keresztutak
Adventi napló Indiából
Szeretet.éhség
Az Úr csodásan működik...
Ökumenikus diákrendezvény a Teológián
Határtalan ifjúság
A bajor-magyar evangélikus kapcsolatok gyökereiről
Német istentisztelet - 60 év szünettel
30 éves a Béres Csepp
Evangélikusok
Különleges osztálytalálkozó
A hét témája
Utánajártunk
Tisztelt Szerkesztőség!
Protestáns kulturális napok
Konfirmáció: igen, úrvacsora: nem
evél&levél
Ilyen is van!
Találkozó vállalkozók
Közlemények, nyilatkozatok
Az Országos Presbitérium nyilatkozata
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ki látott engem?
Advent 2002 - virágokkal
A múlt rétegei
A vasárnap igéje
Térj meg, Isten népe, Uradhoz: Ő szeret és megáld!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 48 Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster