EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 48 - Nyolc nap múlva

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Nyolc nap múlva

Karácsony. Már e szó hallatára kiráz a hideg, feláll a szőr a hátamon, összeszorul a gyomrom. A kereskedelem november közepétől készen áll a nagy roham fogadására, az üzletek karácsonyi díszben hirdetik: „Most vásárolj, így elkerülöd a tumultust!”

Az egyházak hangos szóval tiltakoznak a reklám ellen, mondván, hogy csak december 1-én kezdődik az advent. Tudom, én sem menekülök, nem tudom magam kivonni a propaganda alól, sodródom a tömeggel. Látom magam néhány hét múlva, amint hosszú listát szorongatva rovom az utat. A listán szeretett családtagjaim neve. Némelyik már áthúzva, ajándékuk a szatyorban, őket már letudtam. Nem vagyok különleges helyzetben, velem együtt rohan és keres mindenki. Szép is legyen, jó is, örüljön neki a megajándékozott is, de azért a pénztárcánk is bírja, mert ha így haladunk, januárban kenyéren és vízen élhetünk. Sietünk boltról boltra, egyikből ki, a másikba be, és közben félünk, nehogy lemaradjunk valamiről. Nehogy elfelejtsünk valamit, ami az ünnephez feltétlenül szükséges. A vásárlók hangos forgatagában keresünk, keresünk.

Lukács evangéliuma megemlékezik egy öregemberről. Mai szemmel nézve nem az a nyüzsgő fajta. Nem rohan, nem siet. Ha jól megnézem, valójában semmit sem tesz. Talán csak ül. Türelmes, nincs hova mennie. Körülötte emberek. Némelyik jön befelé a templomba, más hazafelé veszi útját. Simeon, ez az öregember látja is őket, nem is. Lehet, hogy tudomást sem vesz a külvilágról. Nézése másféle látás.

Az életét nézi. Nem kívülre tekint, ő már belül keresi azt. Elemez és értékel. Hosszú, fárasztó évek vannak mögötte. Emlékei és a jelen összeolvadnak benne. A templomlépcső, a hatalmas kőoszlopok, az oltár irányából odaáramló áldozati illat a régi ünnepek emlékét idézi. A nagy falak, Jeruzsálem, a virágzó város, a körülötte menő emberek, a fák, az illat, az emlékek – e világ hirtelen eggyé válik vele. Isten hatalmas tervei fogják össze mind, és teszik Isten akaratának eszközévé valamennyit. Simeon egyszerre megérti az itt és most jelentését. Beszédessé lesz az a néhány éve, hónapja vagy napja hallott ígéret, amely azóta is egyre hangosabban és hangosabban lüktet valahol az agyában: „Nem halhatsz meg addig, amíg nem látod az Úr Krisztusát.”

Simeon már tudja, ez az a nap. A templomlépcső, a fák, a búgó galambok, az illat, az asszony, fején vizes korsóval, a szemerkélő eső, a feltörő emlékek mind ezt sugallják. És ekkor meglátja őket. Lent, még alig kivehetően, a lépcső legalsó fokára lép egy fiatal pár. Az aszszony kezében csecsemő. Mellé érnek. Már egészen közel vannak hozzá, hallja a beszédüket. Feláll. Teljesen természetesen kezébe fogja a csecsemőt, halkan, szinte érthetetlenül hálát duruzsol a Magasságos Istennek: „Most bocsátod el, Uram, a te szolgádat beszéded szerint békességgel, mert látták szemeim a te üdvösségedet, amelyet elkészítettél minden nép szeme láttára, hogy megjelenjék világosságul a pogányoknak, és dicsőségül népednek, Izráelnek.”

Az asszony és a férfi kissé csodálkozva figyelik őt. Aztán visszakapják gyermeküket. Nem szólnak, csak néznek. Simeon útjára indul. Egyesével veszi a lépcsőket, komótosan ballag hazafelé. Arcán könny pereg végig. Már tudja, miért élt.

Az eső is tovább szemerkél. Víz folyik Simeon arcán. A könnyet és az esőt együtt törli, maszatolja szét ráncos bőrén. A gyermek nyolcnapos volt azon a napon.

Karácsony után nyolc nappal újév lesz. Nem tudom, a kedves olvasót hol találja január elseje. Talán az ágyban, mert jólesik kipihenni az elmúlt éjszaka fáradalmait. Talán a mosogató fölé hajolva, mert el kell mosni az ünnep sok piszkos edényét. Talán a televízió előtt, mert jólesik meghallgatni az újévi koncertet Bécsből.

Én legszívesebben a templom lépcsőjén ülnék. Hátha az lesz az a nap, amikor eljön, vagy valaki elhozza Őt nekem. Hátha az lesz az a nap, amikor megértem, volt miért élnem. Az üzletekben hiába keresem, nem találom az ünnephez szükségeset. Isten nincs bennük. Nem sikerül megvennem Őt, hiába fogy el az összes pénzem. Pedig hiányzik nagyon. Hátha a nyolcadik napon eljön. Hátha...

Koczor Ildikó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Halálodat hirdetjük, Urunk, amíg eljössz
Élő víz
Nyolc nap múlva
Egyházunk egy-két hete
Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója
Ünnepeltek a hírös város hívei
Ülésezett az Országos Presbitérium
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
"Összegyülekezés" Békásmegyeren
Püspöki vendégszolgálat egy szürke vasárnapon
Alázat - imádság - szeretet
Keresztutak
Adventi napló Indiából
Szeretet.éhség
Az Úr csodásan működik...
Ökumenikus diákrendezvény a Teológián
Határtalan ifjúság
A bajor-magyar evangélikus kapcsolatok gyökereiről
Német istentisztelet - 60 év szünettel
30 éves a Béres Csepp
Evangélikusok
Különleges osztálytalálkozó
A hét témája
Utánajártunk
Tisztelt Szerkesztőség!
Protestáns kulturális napok
Konfirmáció: igen, úrvacsora: nem
evél&levél
Ilyen is van!
Találkozó vállalkozók
Közlemények, nyilatkozatok
Az Országos Presbitérium nyilatkozata
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ki látott engem?
Advent 2002 - virágokkal
A múlt rétegei
A vasárnap igéje
Térj meg, Isten népe, Uradhoz: Ő szeret és megáld!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 48 Nyolc nap múlva

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster