EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 48 - Ökumenikus diákrendezvény a Teológián

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus diákrendezvény a Teológián

Az ökumenikus diákrendezvény résztvevői a Teológián
Nem mindennapi eseménynek adott otthont november 18-án, hétfőn az Evangélikus Hittudományi Egyetem. A Rákóczi Szövetség alapszervezete, a Thököly Evangélikus Kör játékos történelmi vetélkedőt szervezett református, evangélikus és baptista teológushallgatók részére.

A rendezvényen a nyolc, egyenként hatfős csapat a Rákóczi-szabadságharc, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint Trianon témájában mérhette össze tudását. A zsűri tagjai voltak dr. Pálmány Béla történész, az Ország-gyűlés Levéltárának igazgatója, illetve Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke. Több egyetemi oktató is megtisztelte a rendezvényt jelenlétével, így id. dr. Fabiny Tibor, dr. Fabiny Tamás, dr. Cserháti Sándor, dr. Szentpétery Péter evangélikus és dr. Balla Péter református teológiai tanár is. A Himnusz eléneklése után az egyetem nevében Bódi Emese tanárnő köszöntötte a versenyzőket.

Dr. Pálmány Béla történész nyitó előadásának fő témája a magyarság kapcsolatrendszereinek kiépülése volt: a kelet-európai 1989/90-es fordulatot követően számos olyan szervezet jött létre – köztük a Rákóczi Szövetség is –, amely többek között a határon túli magyarság támogatásának jelszavát tűzte zászlajára. Ezeknek a szervezetek köszönhető, hogy a diplomáciai kapcsolatokon és az állami érdekképviseleten túl a honi és a más országokban élő magyarság a civil szféra számtalan lehetőségét kihasználva rengeteg szállal kötődik egymáshoz.

Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke a szervezet munkájáról, feladatairól és eredményeiről szólt. Beszédében kiemelte: a szövetség célja – határokon innen és túl is – az, hogy az embereket az összmagyarságban való gondolkodásra késztesse.

A két előadást követően megkezdődhetett a versengés. A vetélkedő első feladataként a csapatoknak a Teológia épületében elrejtett borítékokra kellett rátalálniuk, melyek a csapatneveket tartalmazták (pl. Esze Tamás talpasai csapat, Gábor Áron rézágyúja csapat, Csíksomlyói búcsú zarándokai csapat stb.). A teológusok ezek megtalálása után gyurmából megmintázták, illetve lerajzolták csapatnevüket. A második feladattal már a „szakmai” rész következett, hiszen feladatlapok kérdéseire kellett választ adniuk a versenyzőknek, a lehető legrövidebb idő alatt. A feladatok között volt több vaktérképes is, amelyekben vármegyék, országgyűlések helyét kellett bejelölniük. Egy feladatlapon határon túli települések nevei voltak láthatóak, ha ezeket beírták Románia, Csehszlovákia, vagy a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság neve alá – aszerint, hogy melyik országhoz került a nevezett település –, egy-egy aradi vértanú neve állt össze a kezdőbetűkből. Az összesen 12 „versenyszám” zárásaként ismét egy mulatságos feladattal találták szembe magukat a teológusok. Csapatonként egy-egy fehér pólót és egy készlet temperát kaptak: egy csatából megjövő vitézt kellett a tempera segítségével „kimaszkírozniuk”. Az eredmény magáért beszélt: a folyosón sántikálva felvonuló magyar „katonák” igen mulatságos látványt nyújtottak. A zsűri ebben a versenyszámban nem tudott a rangsorról dönteni, így mindenki megkapta a maximális öt pontot, illetve két csapat a kivitelezés különlegessége miatt további egy-egy pluszponthoz jutott.

A verseny után szeretetvendégség következett. A gazdagon terített asztalok mellett a téma természetesen a verseny helyezettjeinek sorrendje volt. Nem kellett sokáig találgatni, hiszen a kiadós vacsorát követően a zsűrielnök ismertette a végeredményt. Eszerint első helyen a Rodostói kakukk csapat végzett, melynek evangélikus tagjai Keczkó Pál (V. évf.), Szabó Balázs (III. évf.), Lakatos Lilla (I. évf.) és Kósa Gergely (I. évf.) voltak. A nyolc csapat minden tagja könyvjutalmat kapott, az első három helyezett csapat ezenfelül további értékes ajándékokat is nyert.

Az eredményhirdetést követően tánc következett: Ambrus Mariann néptáncművész a Kárpát-medence magyar néptánckincséből válogatott és tanított be egy csokrot a kezdetben még bizonytalan lépésű, ám később már egyre szaporábban szökellő teológusoknak.

Este tíz órára már csak kevesen maradtak talpon, és a résztvevők elbúcsúztak egymástól. A rendezvény célja a nemes vetélkedésen kívül a közösségépítés volt, amely úgy hisszük, elérte célját, hiszen sok evangélikus, református és baptista teológushallgató barátkozott össze az est folyamán. Hálát adunk Urunknak, hogy a közeledés számos alkalmával ajándékoz meg bennünket, s hogy ezek közül egynek most az evangélikus Teológia adhatott otthont.

Szávay László

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Halálodat hirdetjük, Urunk, amíg eljössz
Élő víz
Nyolc nap múlva
Egyházunk egy-két hete
Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója
Ünnepeltek a hírös város hívei
Ülésezett az Országos Presbitérium
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
"Összegyülekezés" Békásmegyeren
Püspöki vendégszolgálat egy szürke vasárnapon
Alázat - imádság - szeretet
Keresztutak
Adventi napló Indiából
Szeretet.éhség
Az Úr csodásan működik...
Ökumenikus diákrendezvény a Teológián
Határtalan ifjúság
A bajor-magyar evangélikus kapcsolatok gyökereiről
Német istentisztelet - 60 év szünettel
30 éves a Béres Csepp
Evangélikusok
Különleges osztálytalálkozó
A hét témája
Utánajártunk
Tisztelt Szerkesztőség!
Protestáns kulturális napok
Konfirmáció: igen, úrvacsora: nem
evél&levél
Ilyen is van!
Találkozó vállalkozók
Közlemények, nyilatkozatok
Az Országos Presbitérium nyilatkozata
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ki látott engem?
Advent 2002 - virágokkal
A múlt rétegei
A vasárnap igéje
Térj meg, Isten népe, Uradhoz: Ő szeret és megáld!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 48 Ökumenikus diákrendezvény a Teológián

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster