EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 48 - Adventi napló Indiából

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Adventi napló Indiából

November 3., vasárnap: Az istentisztelet az „Ó jöjj, ó jöjj, Immánuel” korállal kezdődik. Az egyik ifjúsági imacsoport (ún. Barnabás-kör) körbeállja az adventi koszorút, és meggyújtják az első gyertyát. Itt, az iskolában, ebben a gyülekezetben már várják Jézus születését, most ünneplik advent első vasárnapját. Mi még csak mosolygunk, és magunk sem hisszük el: advent – novemberben?

November 4., hétfő: Az iskolában csak félnapos tanítás van, mivel Indiában ma van a hinduk egyik legnagyobb ünnepe, Diwali, amit a fények és az újrakezdés ünnepének is neveznek. Most ünneplik Rama herceg visszatérését száműzetéséből és győzelmét a gonosz felett. Délután az iskolai ünnepségen indiai énekek csendülnek fel, majd indiai táncot lejtenek a lányok, és elmesélik Rama történetét. A lelkész pedig arról beszél, hogy mind-annyian világító oszlopok, fények legyünk mások számára. Ezt követően „bazár” és a városban megrendezett Diwali Labdarúgótorna döntő mérkőzése következik.

Mi magunk elkísérjük a hindu diákokat a hindu templomba, és végignézzük, hogyan áldoznak istenüknek, hogyan kenik a homlokukra azt a jellegzetes fehér csíkot: a cukorral és tejjel kevert port, ugyanis ez istenük kedvence. Neki ajánlották fel a templomot, tőle kérnek segítséget.

Az est fénypontja az iskola udvarán megtartott tűzijáték. Estére indiai barátainkhoz megyünk vacsorára, akikkel – a szokás szerint – meggyújtjuk a csillagszórókat, gyertyákat, mécseseket, és a lakás minden helységébe viszünk belőlük.

November 7., csütörtök: Az iszlám Ramadam első napja. Az egyik kollégiumi nevelő hajnali 4 órakor arra ébred, hogy a hitüket gyakorló muzulmán diákok reggelijüket készítik elő, hogy még napfelkelte előtt elfogyaszthassák, ugyanis az ötórai ima után egészen napnyugtáig semmit sem ehetnek. Ez az ő nagyböjti időszakuk, hitük egyik alappillére. Önmérsékletet gyakorolnak, és istenük erejét kérik a gonosz elleni küzdelmükben.

November 10., vasárnap: Advent második vasárnapján a gyülekezetben egy újabb imacsoport osztja meg velünk adventi gondolatait, és közben meggyújtják a második gyertyát. Isten igéje ezúttal énekben fogalmazódik meg, a kórus elénekli Mária énekét, a Magnificatot.

November 13., szerda: Az egész iskola karácsonyi műsora, melyben alsósok, felsősök és gimnazisták egyaránt részt vesznek. Közösen keressük karácsony némelyek számára elveszett vagy még meg sem talált örömhírét, és aztán azt valóban Jézus születésében találjuk meg. A gimnazisták és a nyolcadikosok számára ez egyben az utolsó tanítási nap is, ezt követik a félévi vizsgák. Miközben diákjainkkal az énekeket, táncot gyakoroljuk, és a karácsonyfadíszeket készítjük, mi magunk is egyre inkább átvesszük advent izgatott, várakozó hangulatát.

November 17., vasárnap: Az istentiszteleten egy újabb Barnabás-kör állja körül az adventi koszorút, és meggyújtják a harmadik és negyedik gyertyát. Felolvassák Jézus születésének történetét, és a sok ének közben – mint minden hónap harmadik vasárnapján az énekes istentisztelet keretén belül – egy diák és egy tanár tesz bizonyságot arról, hogy Jézus Krisztus hogyan változtatta meg az életét.

Délután ifiseink jönnek hozzánk ebédre, hogy együtt ünnepeljünk, készüljünk karácsony örömére, és közösen adjunk hálát ezért a félévért. Ebédelünk – ezúttal a konyha különösen finomat készített nekünk –, és természetesen sokat játszunk. Áldásként éljük meg, hogy a monszun ideje alatt ragyogóan süt a nap.

Este az alsósok kórusa zenés játékban – szó szerint angyalként – jelenti be: „Isten úgy határozott, emberként jön a földre!”

November 18., hétfő: Este az alsós kollégisták az Amerikában oly népszerű „caroling”-gal érkeznek az ablakunk alá, azaz karácsonyi dalokat énekelnek, gyertyával a kezükben.

November 20., szerda: Az alsós osztályok karácsonyi ünnepségre készülődnek, már magunk is karácsonyi hangulatban égünk. Jézus születésének története alapján a gyerekek felöltöznek, és előadják karácsonyi dalaikat. Ezek után az osztályok saját kis „zsúrokat” tartanak, miközben – amerikai mintára – megjelenik a Mikulás, és ajándékokat oszt a kisdiákoknak. Estére pedig mindenki ünneplőbe öltözik, hiszen ma van a karácsonyi vacsora az iskola minden tanulója és dolgozója számára.

November 21., csütörtök: A félévet záró ünnepségre megyünk, és már el is búcsúzunk a diákoktól és néhány kollégától, hiszen itt a félévi szünidő. Mi magunk is elkezdünk csomagolni, mivel szeretnénk Dél-Indiát körbeutazni, hogy aztán karácsonyra visszatérjünk Kodaikanalba, pihenjünk, és a világ keresztényeivel együtt ünnepelhessük Krisztus születését.

Ezzel a kis naplórészlettel talán olvasóink is bepillantást nyerhettek abba, milyen is az advent egy indiai nemzetközi keresztény iskolában (Kodaikanal International School), ahova öt hónappal ezelőtt érkeztünk meg, és vettük át azt a hitoktatói munkát, amit előttünk Jó Angelika és András végzett. Hálásak vagyunk Istennek, hogy élhetünk ezzel a lehetőséggel, és részei lehetünk egy más kultúrának. Sajátos volt ugyan a novemberi advent, de mivel a szünidő már december előtt elkezdődik, keresztény iskola lévén mégis fontosnak tartottuk az advent és a karácsony közös megünneplését – szerettünk volna együtt készülődni és várakozni.

December 1., vasárnap: Advent első vasárnapja mindenhol a világban. Az otthoni Útmutató szerint a hét igéje: „Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas.” (Zak 9,9) Kívánjuk, hogy ilyen hosszú várakozás után valóban felkészültek legyünk a fogadására. Mindannyian.

Mesterházy Andrea és Balázs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Halálodat hirdetjük, Urunk, amíg eljössz
Élő víz
Nyolc nap múlva
Egyházunk egy-két hete
Egyházi vezetőink sajtótájékoztatója
Ünnepeltek a hírös város hívei
Ülésezett az Országos Presbitérium
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
Részletek az országos felügyelő és az elnök-püspök jelentéséből
"Összegyülekezés" Békásmegyeren
Püspöki vendégszolgálat egy szürke vasárnapon
Alázat - imádság - szeretet
Keresztutak
Adventi napló Indiából
Szeretet.éhség
Az Úr csodásan működik...
Ökumenikus diákrendezvény a Teológián
Határtalan ifjúság
A bajor-magyar evangélikus kapcsolatok gyökereiről
Német istentisztelet - 60 év szünettel
30 éves a Béres Csepp
Evangélikusok
Különleges osztálytalálkozó
A hét témája
Utánajártunk
Tisztelt Szerkesztőség!
Protestáns kulturális napok
Konfirmáció: igen, úrvacsora: nem
evél&levél
Ilyen is van!
Találkozó vállalkozók
Közlemények, nyilatkozatok
Az Országos Presbitérium nyilatkozata
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ki látott engem?
Advent 2002 - virágokkal
A múlt rétegei
A vasárnap igéje
Térj meg, Isten népe, Uradhoz: Ő szeret és megáld!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 48 Adventi napló Indiából

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster