EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Egy fedél alatt

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egy fedél alatt

Adventi hangulat a Luther Kiadó Üllői úti könyvesboltjában
Boltmegnyitóval egybekötött sajtótájékoztató színhelye volt december 5-én egyházunk Üllői úti országos központja. Délután kettőre újságírókat várt az Országos Egyházi Iroda első emeleti tanácsterme, egy órával később viszont már az épületkomplexum földszintjén található evangélikus könyvesbolt megnagyobbodott üzletrésze fogadta – számos meglepetéssel – az érdeklődőket. A Luther Kiadó égisze alatt valójában két bolt megnyitására került itt sor: a felújított evangélikus könyvesbolt mellett – csaknem ugyanakkora területen – megnyílt az Ararát öko-bio termékek szaküzlete, az evangélikus ökocentrum is.

http://www.evelet.hu

Egy hetilap életében a legörömtelibb esemény kétségtelenül az, ha bővebb terjedelemben, szélesebb olvasóközönséghez juttathatja el üzenetét. Ha egy lap az örömhírt, az evangéliumot hirdeti, akkor pedig megsokszorozódik az öröme. Legrégebbi keresztény egyházi hetilapunk történelmébe ekképpen ünnepi dátumként fog bevonulni 2002. december 5-e, amikor is sajtótájékoztató keretében jelentette be az Evangélikus Élet online (interneten elérhető) változatának megjelenését T. Pintér Károly, a lap főszerkesztője. A januártól már 12 oldalasra bővülő hetilap ezennel tehát „kilépett a világhálóra”. Az Országos Egyházi Iroda épületében megrendezett tájékoztatón a sajtó képviselőit Hafenscher Károly irodaigazgató köszöntötte.

Korunkban egyre inkább megszokottá – sőt a kommunikációs társadalomban szinte „követelménnyé” – vált, hogy az egyes sajtóorgánumok a világhálón is megjelenjenek. Ezt a jelentős lépést most hosszú tervező, előkészítő munka, sok szerkesztőbizottsági megbeszélés és egyeztetés után végre egyházunk hetilapja is megtette. Az új portált az evangélikus egyház Internet Munkacsoportjának vezetője – és egyben a weboldal készítője –, Bogdányi Gábor mutatta be a megjelenteknek. Mindezt nemcsak szóban ismer-tette, hanem a falra kivetítve szemléltette is, hogy ki-ki saját szemével győződhessen meg arról: milyen érdekességeket, újdonságokat, a nyomtatott változathoz képest milyen többletet kínál az online verzió. Hogy e helyütt csak két nagy előnyét emeljünk most ki: az egyik, hogy a „hálón” publikált változatot nem szorítja korlátok közé a véges terjedelem, a másik pedig, hogy a külföldön élő olvasókhoz – akik kezébe eddig sehogy vagy csak nehezen, több hetes késéssel került ki az Evangélikus Élet – ezentúl könnyen, gyorsan, olcsón és praktikusan jut el a „lap”.

A puding próbája az evés – az „Evelet OnLine”-é a használat. A decemberben még ún. tesztüzemben, de januártól már valamennyi szolgáltatással rendelkezésre álló webszájt akkor tölti be igazán hivatását, ha minél többen keresik, olvassák, böngésznek rajta, avagy szólnak hozzá cikkeihez. Aki teheti, keresse fel, és ajánlja internetező ismerőseinek is!

Találkozzunk az Ararátban!

„A hit cselekedetek nélkül halott” – ezzel a páli mottóval vezette be a sajtótájékoztató második fontos programpontját Hafenscher Károly, röviden ismertetve egyházunk új öko-bio munkaágának beindulását és célkitűzéseit. A további információk közlése viszont már Kendeh K. Péter igazgató tiszte volt: ezen a napon nyitotta meg ugyanis megújult, kibővült, megszépült könyvesboltját a Luther Kiadó, egy fedél alatt az említett új munkaág első üzletével: az Ararát öko-bio bolttal. A kezdeményezés elindítója egyéb- ként Mekota Ervin, egyházunk építési osztályának vezetője volt, aki az új üzlethelyiség tervezését és kialakítását végezte, valamint a bio-öko termékek beszerzéséhez is hozzájárult az ezen a területen gyűjtött tapasztalataival.

Az ünnepélyes megnyitóra a színeiben, berendezésében, dekorációjában, megvilágításában meleg hangulatú, pozitív életérzést sugalló, ember- és környezetbarát üzletben került sor. Itt elsőként D. Szebik Imre püspök tartott rövid adventi áhítatot, és áldotta meg az új helyiséget. Ma, amikor „divatos” kifejezés a természetvédelem, és egyre többen eszmélnek rá, hogy a teremtett világot – és benne az embert – veszélyeztetik a környezeti ártalmak, példaértékű az evangélikus egyház kezdeményezése. A tudatformálás, a jövő generációnak a teremtettség tiszteletére és védelmére nevelése mindannyiunk felelőssége.

Az egészséges életmód és a környezetvédelem fontosságát húzta alá Frenkl Róbert országos felügyelő is, kifejezésre juttatva örömét egyházunknak ebben a munkában való szolgálatvállalása felett. Állami részről Csendes János, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője mondott avató beszédet, és tolmácsolta a környezetvédelmi miniszter jókívánságait is. Végezetül Gadó György, a WWF (Nemzetközi Környezetvédelmi Szövetség) magyarországi munkatársa biztatott a környezetvédelem aktív cselekedetekben való megnyilvánulására mindenkit, aki felelősséget érez teremtett világunk iránt.

A jó hangulatú megnyitó állófogadással és bioélelmiszer-kóstolóval végződött. A nonprofit alapon gazdálkodó üzlet várja tehát a keresztény könyveket és/vagy öko-bio termékeket kereső vásárlókat, sőt a tervek szerint otthont ad majd környezetvédelmi fórumoknak, író-olvasó találkozóknak is.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap új - kegyelem
Liturgikus sarok
Elgurult gyöngyszemek
Élő víz
Csokinyúl inkognitóban
Egyházunk egy-két hete
Egy fedél alatt
Négyszeres évforduló Gyulán
Csabacsüd félszáz éve
Keresztutak
Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke
Az evangélikus párbeszéd folytatódik
Betlehemi láng
Rettegésben a szentföldi keresztények
Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön
10 éves a Partnerhilfe
Bajor templomok üzentek
Evangélikusok
Magyar lelkipásztor avatása
40 éve halt meg id. Prőhle Károly professzor
e-világ
Adj vért, és ments meg három életet!
Európai körben
Boldog születésnapot, Duna Tv!
Keresztény szemmel
Tartalomhoz a forma
A hét témája
Egy fedél alatt
Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum
Áruféleségeink
www.evelet.hu
Ev.Élet-Fórum
Az elszalasztott lehetőség fóruma
Kell-e nekünk a jó hír?
evél&levél
Adventi hagyományok Szombathelyen
Közlemények, nyilatkozatok
Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról
A közelmúlt krónikája
Gyarmati "jövés-menés"
Hatvanból harmincöten
Elfogult beszámoló Bakonycsernyéről
Hála az Úrnak és köszönet az embereknek
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató Városszalónakon
Értékek és keresztény egyetemesség
Felhívás Lutheránia-tagok és hozzátartozóik részére
A vasárnap igéje
Isten művészete - őt hallgassátok!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 50 Egy fedél alatt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster