EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Isten művészete - őt hallgassátok!

A vasárnap igéje

Advent 3. vasárnapja

Hozzászólás a cikkhez

Isten művészete - őt hallgassátok!

Ézs 51,1-6

„Szívem csendben az Úrra figyel…”– éneklik gyermekeink. Az advent – a böjti időszakhoz hasonlóan – az intenzív odafigyelés ideje az egyházi esztendőben.

Advent harmadik vasárnapja arra figyelmeztet bennünket, hogy legyünk éberek, és senki meg ne tévesszen bennünket – se a világ szirénhangja, se a tetszetős és divatos tanítások, se a saját kegyességünk és vallásosságunk. Csak az Úrra figyeljünk, az ő hangját hallgassuk, amit a hirdetett igén keresztül a próféta közvetít hitelesen. A próféta, aki a politikai fogság idején is a szabadulás örömhírét hirdeti. A jóakaratú embereknek szól a felszólítás: „Hallgassatok rám, akik igazságra törekedtek!” Minden ember keresi valahol az igazságot, de mindazok elhibázzák a célt, akik valami tárgyiasult dologban vagy eszmében vélik megtalálni azt. Az igazság ugyanis nem egy elvont eszmény, hanem személy. Jézus ezt mondja ugyanis: „én vagyok az igazság”, másutt pedig így szól: „én és az Atya egy vagyunk”, ezért tudjuk, hogy az Atya az igazság. János evangéliumában Jézus szembeállítja azokat, akik „a világból valók”, azokkal, akik az „igazságból valók”. Jézus és az ő szavára hallgatók „nem a világból valók” (Jn 17,16), ám mindazok, akik hallgatnak az ő szavára, „az igazságból valók”(Jn 18,37). Az Atyához – aki az Ószövetség Ura is egyben – Jézuson keresztül és a Szentlélek segítségével juthatunk el. Az Ószövetséget is akkor olvassuk helyesen, ha azt a Jézus-esemény fényében, a Szentlélek megvilágosító erejével tesszük.

A „kőszikla” a Teremtőre való utalás, mint ezt Mózes énekéből tudjuk: Kőszikla ő, akinek cselekvése tökéletes, minden útja igazságos, és ez a Kőszikla „nemzett” bennünket (5Móz 32,4.18). A Kőszikla utalhat Krisztusra is (1Kor 10,5), és természetesen a kőszikla az a hitvallás is egyben, amire Krisztus az ő egyházát építette (Mt 16,18). A Teremtőre, a Megváltóra és az egyházat építő és fenntartó Szentlélekre is emlékeztethet bennünket a prófétai szó.

A próféta eszünkbe juttathatja a hit hőseit és a bizonyságtevők fellegét: Ábrahámot és Sárát, akik hittek az Úr emberileg hihetetlen ígéretének, és akiken keresztül megszaporította és megáldotta az emberiséget. Vigasztalás ez számunkra, ha egyedül vagy kevesen vagyunk. Akkor is rendíthetetlenül ragaszkodnunk kell az igazsághoz: „okos” emberi, reálpolitikai megfontolások nem tántoríthatnak el bennünket a hitünk és lelkiismeretünk igazságától.

Mindezeken túl emlékeztet bennünket az Ő tetteire: a sírókat megvigasztalta, a pusztaságból kertet, a kopárságból Édent varázsolt.

Kicsoda ez az Isten, aki minderre képes? Ez az Isten törvényt adó, tanító és még a pogányoknak is világosságot sugárzó Isten, aki értésünkre adja, hogy a világ megítéltetett. A pusztulás apokaliptikus képeit idézi a próféta: „az ég szétfoszlik, mint a füst”, „a föld szétmállik, mint a ruha”, „lakói elhullanak, mint a legyek”. Shakespeare Lear királya juthat eszünkbe: „Amik a legyek / A pajkos gyermekeknek, az vagyunk / az isteneknek mind.” (IV.1). Vagy a szonettek intenzív képei a pusztulásról: „zord háború szobrokat tipor / és gyökerestül szaggat házakat.”. Ám amíg a szonettekben (például az idézett 55.-ben) az elmúlás képeit a művészet állandóságába vetett hit győzi le, a prófétánál az Isten beszéde, igazsága az, ami „nem rendül meg”, ami „örökre megmarad”. Ám az Isten beszédére való figyelésen túl az Isten szabadításának állandóságára, „megmaradására” is emlékeznünk kell: „az én szabadításom örökre megmarad”.

Ez Isten művészete, amely abban különbözik az emberitől, hogy az ő szavai nemcsak szépek, csodálatosak, hatalmasak, hanem ezek a szavak egyúttal cselekvőek is. Az isteni szó (ige) egyben cselekedet: nemcsak szól hozzánk, hanem velünk, s – ha engedünk neki – általunk is cselekszik.

Erre az Istenre figyeljünk, rá hallgassunk advent harmadik vasárnapján. Forgassuk szívünkben – sőt „zárjuk szívünkbe” – az ő igazságát, beszédét, mint ahogyan azt Mária is tette, amikor a Magnificatot énekelte.

Szent Ágoston egyenesen arra buzdít, hogy „élvezzük” az Istent. A művészet lényege a szép élvezete. Isten, a teremtő művét, annak szépségét a művészethez illő érzékenységgel élvezzük és szeressük, mi több „fogyasszuk” – jóllehet: megrendülten – őt, hiszen azért adta megtöretett testét és kiontatott vérét, hogy éljünk általa.

Advent időszakában elménkben, szívünkben, lelkünkben és még testünkben is erősödnünk kell, különösen most, terrorakciók, természeti katasztrófák, állásvesztések idején. A vasárnapi igénken túl olvassuk el többször, több fordításban, feldolgozásban is a 46. zsoltár hitvallását: „Isten a mi erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban”.

Új egyházi esztendő kezdetén járunk, viharos egyházi esztendő áll mögöttünk. Elfogadjuk-e, hogy az Úristen volt az, aki megrázott, felrázott, de legfőképpen megóvott bennünket? Ő vezetett, oltalmazott a nehéz időben is.

A döntő kérdés az, hogy mi a végső valóság, igazság a mi számunkra. A televízió és az újság vagy a próféta tudósítása? A pillanatnyi politikai széljárás vagy az Úr szava? A mai vasárnapon elhangzik a felszólítás, hogy ne a médiára, ne az emberi szóra, még kevésbé az üres fecsegésre, illetve a kiszámítható emberi kapcsolatrendszerekre, hanem egyedül Őreá figyeljünk! Ez nem a „romlott világtól” való szektás elzárkózás, hiszen arról van szó, hogy „emeljétek szemeteket az égre, tekintsetek le a földre” (6.vers). Vagyis az égen keresztül nézzünk a földre: az Isten szemével és szeretetével figyeljünk embertársainkra. De a földi élet aktivitásai előtt elsőként Őreá figyeljünk, Őt szeressük. Az emberszeretet az istenszeretetből következik, az istenszeretet pedig abból, hogy Ő előbb szeretett minket. Élvezzük, fogyasszuk és adjuk tovább ezt az örömhírt, mert a változásban ez az állandó, nemzedékről nemzedékre! Szívem csendben az Úrra figyel…

Ifj. Fabiny Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap új - kegyelem
Liturgikus sarok
Elgurult gyöngyszemek
Élő víz
Csokinyúl inkognitóban
Egyházunk egy-két hete
Egy fedél alatt
Négyszeres évforduló Gyulán
Csabacsüd félszáz éve
Keresztutak
Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke
Az evangélikus párbeszéd folytatódik
Betlehemi láng
Rettegésben a szentföldi keresztények
Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön
10 éves a Partnerhilfe
Bajor templomok üzentek
Evangélikusok
Magyar lelkipásztor avatása
40 éve halt meg id. Prőhle Károly professzor
e-világ
Adj vért, és ments meg három életet!
Európai körben
Boldog születésnapot, Duna Tv!
Keresztény szemmel
Tartalomhoz a forma
A hét témája
Egy fedél alatt
Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum
Áruféleségeink
www.evelet.hu
Ev.Élet-Fórum
Az elszalasztott lehetőség fóruma
Kell-e nekünk a jó hír?
evél&levél
Adventi hagyományok Szombathelyen
Közlemények, nyilatkozatok
Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról
A közelmúlt krónikája
Gyarmati "jövés-menés"
Hatvanból harmincöten
Elfogult beszámoló Bakonycsernyéről
Hála az Úrnak és köszönet az embereknek
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató Városszalónakon
Értékek és keresztény egyetemesség
Felhívás Lutheránia-tagok és hozzátartozóik részére
A vasárnap igéje
Isten művészete - őt hallgassátok!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 50 Isten művészete - őt hallgassátok!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster