EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön

Minden év végén találkozót tart a bajor és a magyar evangélikus egyház vezetősége az éves partnerkapcsolati munka kiértékelése céljából – egyik évben Bajorországban, majd a következőben Magyarországon. Idén december 1–3. között került sor a tanácskozásra a révfülöpi Oktatási Központban. Bajorországból Wolfgang Töllner egyházfőtanácsos, a bajor egyház ökumenikus és egyházi élettel foglalkozó munkaterületének a vezetője, Ulrich Zenker egyháztanácsos, a bajor–magyar testvéregyházi kapcsolatok referense, valamint Karl-Heinz Ulrich, a bajor diakóniai központ osztályvezetője vettek részt a megbeszéléseken. Egyházunkat D. Szebik Imre elnök-püspök, D. dr. Harmati Béla püspök, Ittzés János püspök, Hafenscher Károly országos irodaigazgató, Szirmai Zoltánné külügyi osztályvezető, valamint Szemerei Zoltán gazdasági igazgató képviselték az eszmecserén.

Külön öröm volt mindannyiunk számára, hogy idén a révfülöpi Oktatási Központban tarthattuk a konzultációt, hiszen az épület átalakításának költségeihez a bajor evangélikus egyház jelentős segítséget nyújtott.

Az érkezést követő esti beszélgetés során mindkét egyház delegációjának a vezetője tájékoztatást adott egyházaik általános kérdéseiről, a jelentősebb egyházi eseményekről. A késő estébe nyúlt beszélgetés előre jelezte a következő másfél napos tanácskozás jó hangulatát. A megbeszélés első napján összefoglaló jelentés és értékelés hangzott el a partnerkapcsolat tíz évéről. A kezdeti, még csupán ismerkedő látogatásokat követően az elmúlt évek alatt kialakult a két egyház között egy olyan hasznos összefogás, mely segítette az egyes munkaágakban végzett tevékenységek fejlődését. Először az ifjúsági munka, az egyházi média, az evangélikus óvodák, a diakóniai intézmények munkatársai kaptak lehetőséget a bajor egyház szervezésében a tapasztalatszerzésre, továbbképzésre. Ezt követően az evangélikus iskolák közötti együttműködés került a középpontba. A bajor egyház Iskolaalapítványa egyik munkatársát állandó kapcsolattartóvá jelölte ki, akinek a segítségével tanáraink számára szakmai továbbképzéseket szervezhetünk, iskolai partnerkapcsolatokat alakíthatunk ki. November 24–28. között tartották Sopronban a bajor és magyar evangélikus iskolák vezetőinek találkozóját. A jól sikerült együttléten túl a résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot kívánnak tartani egymással, kölcsönös iskolalátogatásokat, továbbképzéseket szerveznek. Erről részletes beszámolót tartott dr. Gerhard Pfeiffer bajor iskolai tanácsadó, Mihályi Zoltánné osztályvezető és Hallgatóné Hajnal Judit igazgató.

Fontos szerepet játszanak a testvéregyházi kapcsolatok is. 1992 óta 18 gyülekezetnek van bajorországi testvérgyülekezete. Ezenkívül négy óvoda-, két gimnázium- és egy kóruskapcsolatot tartunk számon, melyek rendszeresen, legalább évente egyszer látogatást tesznek egymásnál. A kölcsönösen hasznos testvéregyházi kapcsolat csúcspontját jelentette a szeptember 27–30. között Bajorországban megrendezett tízéves jubileumi találkozó.

A beszámolókat követően a két delegáció javaslatokat vitatott meg meg a 2003. év munkaterveivel kapcsolatban. Az iskola, óvoda, diakónia, női és ifjúsági misszió munkakörökben szakmai találkozókat tervezünk. A teológushallgatóknak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy a neuendettelsaui teológiai fakultáson tanulmányokat folytassanak. Tervbe vettük közös teológiai konferenciák, ökumenikus tanulmányi szemináriumok szervezését. Szeretnénk, ha egyházmegyéink esperesei és a bajor egyházkerületi vezetők között egy eszmecsere jöhetne létre. Az elmúlt években is megtapasztaltuk, hogy a bajor egyház figyelemmel kíséri intézményeink, templomaink építését, és egy-egy kiemelkedőbb építkezésnél anyagi támogatást is nyújt. 2003-ban a balatonszárszói üdülő felújításához is segítséget remélhetünk. A szórványgyülekezetek lelkészei és az egyházi létesítményeink számára beszerzendő gépkocsik vásárlásához is számíthatunk hozzájárulásukra.

A testvérkapcsolatot érintő tárgyalások után Töllner egyházfőtanácsos számolt be a bajor egyházban folyó gyülekezetépítési munkáról. Az egyháztagok elérése, az ifjúsággal való foglalkozás, az istentiszteleti liturgia megújítása a gyülekezeti és egyházi élet megerősítése érdekében meghatározó missziói feladat. Ehhez kapcsolódott Hafenscher Károly beszámolója is, melyben hangsúlyozta, hogy a gyülekezeti munka nemcsak a lelkész feladata, hanem a gyülekezeti tagok felelőssége is, ezért ösztönöznünk kell őket a gyülekezeti életben való aktív részvételre. A tematikus hozzászólások során dr. Harmati Béla püspök a kölcsönös részvétel és az egyeztetett álláspont jelentőségét hangsúlyozta az egyházi és ökumenikus testvérkapcsolatokban, különös tekintettel a Lutheránus Világszövetség 2003-ban megrendezendő 10. nagygyűlésére, valamint az Európai Egyházak Konferenciájának norvégiai tanácskozására. Kedves színfoltja volt a találkozásnak a tihanyi apátságban tett látogatás, ahol dr. Korzenszky Richárd perjel fogadta a vendégeket, és adott tájékoztatást az apátság történetéről és jelenéről. A vendégekre nagy hatással voltak a templom és az apátsági épület történelmi emlékei és az onnan látható pompás balatoni panoráma.

Külön kiemelendő a konzultáció egyik esti alkalma, melyen állami és egyházi vendégek is részt vettek: Topolánszky Ákos helyettes államtitkár, Kuti Csaba, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és felesége, dr. Mihovics István, Révfülöp polgármestere, valamint Pintér Mihály, a Veszprémi Egyházmegye esperese.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a révfülöpi Oktatási Központ munkatársainak, akik mindenre kiterjedő figyelmességükkel jelentősen hozzájárultak az ülés sikeres lebonyolításához.

Szirmai Zoltánné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap új - kegyelem
Liturgikus sarok
Elgurult gyöngyszemek
Élő víz
Csokinyúl inkognitóban
Egyházunk egy-két hete
Egy fedél alatt
Négyszeres évforduló Gyulán
Csabacsüd félszáz éve
Keresztutak
Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke
Az evangélikus párbeszéd folytatódik
Betlehemi láng
Rettegésben a szentföldi keresztények
Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön
10 éves a Partnerhilfe
Bajor templomok üzentek
Evangélikusok
Magyar lelkipásztor avatása
40 éve halt meg id. Prőhle Károly professzor
e-világ
Adj vért, és ments meg három életet!
Európai körben
Boldog születésnapot, Duna Tv!
Keresztény szemmel
Tartalomhoz a forma
A hét témája
Egy fedél alatt
Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum
Áruféleségeink
www.evelet.hu
Ev.Élet-Fórum
Az elszalasztott lehetőség fóruma
Kell-e nekünk a jó hír?
evél&levél
Adventi hagyományok Szombathelyen
Közlemények, nyilatkozatok
Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról
A közelmúlt krónikája
Gyarmati "jövés-menés"
Hatvanból harmincöten
Elfogult beszámoló Bakonycsernyéről
Hála az Úrnak és köszönet az embereknek
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató Városszalónakon
Értékek és keresztény egyetemesség
Felhívás Lutheránia-tagok és hozzátartozóik részére
A vasárnap igéje
Isten művészete - őt hallgassátok!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 50 Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster