EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum

Pillanatkép a megújult Evangélikus könyvesbolt, valamint az Ararát öko- és biotermékek szaküzletének megnyitójáról
A Magyarországi Evangélikus Egyház cselekvően részt kíván venni az emberi élet minőségének javításában, a teremtés megőrzésében.

E cél jegyében alakítja ki – külföldi, főként német testvéregyházak tapasztalatai alapján – ökoprogramját.

A 2002 adventjében induló ökoprogram az egyházra „bízott” emberek (gyülekezeti tagok, tanulóifjúság, óvodások, az egyház intézményeinek dolgozói és ügyfelei) életterét kívánja olyanná formálni, amely a teremtési rendnek leginkább megfelel. E program keretében hozta létre a Magyarországi Evangélikus Egyház a Luther Kiadóval együttműködve az Ararát öko- és biotermékek szaküzletét, evangélikus ökocentrumát.

Szaküzletünkben környezetbarát és minősített biotermékek világszínvonalú kínálatát szeretnénk nyújtani az élelmiszerektől a kozmetikumokon át az építőanyagokig. Folyamatosan bővítendő kínálatunkkal szükségleteink mind nagyobb területét szeretnénk lefedni termékeinkkel.

Az ökoprogram részeként a szaküzletnek a környezeti nevelés eszközévé és műhelyévé kell válnia, mely egyszerre szolgálja az evangélikus egyháztagok szemléletének formálását, és fejti ki hatását a magyar társadalom szélesebb köreiben is. Boltunkat a magyar környezetvédők egyik találkozó- helyévé szeretnénk fejleszteni.

Biotermékeink vegyipari tartósítószerek, szintetikus színezékek, kőolajszármazékok és egyéb mérgező, irritáló adalékok nélkül készülnek, minősített biotermesztésből származó növényi alapanyagokból. Erről nemzetközileg elismert minősítő intézetek védjegyei tanús- kodnak. Így e termékek a lehető legkisebbre csökkentik az allergiás reakciók esélyét, sem rövid, sem hosszabb távon nem okoznak egészségkárosodást, sőt összetételük révén egészségünk megőrzéséhez vagy akár gyógyulásunkhoz is hozzájárulhatnak. Maradványaik pedig természetes úton lebomlanak.

Ellenőrzött öko- és biotermékek

Arra törekszünk, hogy minden árucikkünk eredetéről, környezeti hatásairól alapos tájékoztatást adjunk vásárlóinknak.

Pontos információ

Áruink többségét felesleges csomagolóanyagok nélkül vagy újrahasznosított papírcsomagolásban adjuk el. Mosószereinkhez, tisztítószereinkhez jó minőségű, sokszorosan újrafelhasználható flakonokat kínálunk – ezeket természetesen igény szerint vissza is váltjuk.

Csomagolás

Ma még sok Nyugat-Európából szállított árut kínálunk, hiszen Magyarországon csak korlátozottan van lehetőségünk a minősített ökotermékek beszerzésére. Célunk azonban nemcsak a hazai piac, a vásárlói kör szélesítése, de a magyar ökotermék-választék bővülésének serkentése is. Keressük a kapcsolatot Magyarország, illetve a régió termelőivel, gyártóival; bátorítjuk gazdálkodó egyháztagjaink átállását a biotermesztésre, -termelésre.

A hazai, környékbeli áruk felé

Aki az ökotermékeket választja, az nem a Föld és embertársai kárára vásárol olcsón. Az ezzel járó többletkiadást a termékek többségénél ellensúlyozza, hogy nem kell felesleges adalékanyagokért, állományjavítókért, színezékekért és ezek szállításáért fizetni: a környezetbarát mosó- és tisztítószerek többsége például 3-4-szer koncentráltabb a szokásosnál. A tartós fogyasztási cikkek valóban tartósak: a gyártó nem „építi bele” az áruba a gyors elhasználódást, mellyel hamarosan újabb vásárlásra kényszerítene bennünket. Termékeink árát úgy határoztuk meg, hogy a környezettudatos vásárlás lehetőség szerint ne jelentsen túlzott anyagi megterhelést. Kivételt képez a fair trade áruk csoportja.

Áraink

Mert hitünk szerint Isten jó és tökéletes életteret, világot teremtett az embernek, amiért felelősséggel tartozunk. Ebben a felelősségvállalásban az ember kudarcot vallott, és kudarcai újra és újra megkeserítik életét. A természet, a másik ember öncélú kihasználása, felélése a saját életterét szűkíti le egészen az elembertelenedésig. Még tudjuk, mit jelent a tiszta víz, a tiszta élelem, a tiszta környezet, de felelősek vagyunk azért, hogy ezt a következő generációk is tapasztalatból ismerhessék.

Miért az egyház?

Az ember nem választható el környezetétől. Mindaz, ami a környezetének része, visszahat belső világára, lelki egészségre is. Egyházként – amely a társadalomban élő emberek felé küldetett, alternatívát nem ismerő küldetéssel: az evangélium hirdetésével és megélésével – nem tehetjük meg, hogy tétlenül nézzük az egyre inkább egészségtelen életkörülményeket.

A Magyarországi Evangélikus Egyház ökoprogramjának részeként megnyílt Ararát szaküzlet és ökocentrum egyszerre akar segíteni az egészséges élettér kialakításában, és fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy komolyan kell vennünk felelősségünket a világért, a másik emberért, a jövő generációiért.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap új - kegyelem
Liturgikus sarok
Elgurult gyöngyszemek
Élő víz
Csokinyúl inkognitóban
Egyházunk egy-két hete
Egy fedél alatt
Négyszeres évforduló Gyulán
Csabacsüd félszáz éve
Keresztutak
Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke
Az evangélikus párbeszéd folytatódik
Betlehemi láng
Rettegésben a szentföldi keresztények
Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön
10 éves a Partnerhilfe
Bajor templomok üzentek
Evangélikusok
Magyar lelkipásztor avatása
40 éve halt meg id. Prőhle Károly professzor
e-világ
Adj vért, és ments meg három életet!
Európai körben
Boldog születésnapot, Duna Tv!
Keresztény szemmel
Tartalomhoz a forma
A hét témája
Egy fedél alatt
Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum
Áruféleségeink
www.evelet.hu
Ev.Élet-Fórum
Az elszalasztott lehetőség fóruma
Kell-e nekünk a jó hír?
evél&levél
Adventi hagyományok Szombathelyen
Közlemények, nyilatkozatok
Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról
A közelmúlt krónikája
Gyarmati "jövés-menés"
Hatvanból harmincöten
Elfogult beszámoló Bakonycsernyéről
Hála az Úrnak és köszönet az embereknek
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató Városszalónakon
Értékek és keresztény egyetemesség
Felhívás Lutheránia-tagok és hozzátartozóik részére
A vasárnap igéje
Isten művészete - őt hallgassátok!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 50 Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster