EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 50 - Elgurult gyöngyszemek

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

Elgurult gyöngyszemek

Anamnézis – Emlékezzél meg…!

Ha a vasárnapi istentiszteletünket egy szép gyöngysorhoz hasonlítjuk, akkor bizony látnunk kell, hogy néhány gyöngyszem hiányzik a láncról.

A Liturgikus Sarok fennállása óta újra és újra megkeresi és kifényesíti az elveszettnek vélt gyöngyöket. Sokszor olvashattuk már, hogy a ma használatos evangélikus rendünk szerényen merít a liturgia kincsestárából. Az istentiszteletetek gyakran olyanok, mint egy félbehagyott koncert vagy drámai előadás. Szép-szép, de valami hiányzik, nem teljes, és a ritmus is akadozik olykor. Vannak gyöngyszemek, amelyek a századok viharaiban gurultak el. Mindig hiányoztak, de az egyház népe tudva vagy tudatlanul élt, él nélkülük. A reformáció zászlaján most is ott díszeleg a jelszó: Újulj meg! Térj vissza a tiszta forráshoz! Keresd az elgurult gyöngyöket!

Istentiszteletünk gyöngyfüzérének igen értékes gyöngyszemeit az úrvacsorai imádságban, más néven az eucharisztikus imában találjuk. A prefáció, az epiklézis, a szerzési igék, az anamnézis és a Miatyánk egymást követve vezetik az úton lévő egyház tagjait – tehát minket – a Krisztussal való legszentebb közösséghez, a communnióhoz. E gyöngyök közül most ejtsünk néhány szót az anamnézis imádságról.

Az úrvacsora bevezetése során a gyülekezet felemelte szívét, és hálaadással a nagy titok felé fordult. Felcsendült a mennyei istentisztelettel harmonizáló ének, és Isten népe a Szentlélek Istenhez esedezik. Ezután elhangzik a szentséget teremtő szó: a szereztetési ige. Mielőtt a gyülekezet az Úrtól tanult imádságot elmondaná, Istent kéri, hogy emlékezzen meg (anamnézis = emlékezés) Krisztus értünk vállalt szenvedéséről, haláláról, és árassza ki ránk Szentlelkét, hogy a feltámadás erejében részesülhessen a hozzá forduló ember. A megváltás titkaira emlékezünk az egész istentiszteleten, de az anamnézis imádságban felragyog a személyes hit felismerése is: mindez értem történt. Értem és az egyházért, a püspökökért, pásztorokért, szolgálókért és az elhunytakért. A gyülekezet Istenhez könyörög, hogy a megváltás titka konkréttá és személyessé váljon. Az anamnézis imádság megóvhat minket minden automatizmustól és üres tradicionalizmustól. A felemelt szív hálát ad, hívja a Szentlelket, Jézus teremtő szavát hallgatja, majd az Atya Istent kéri, hogy Jézusért emlékezzen meg róla és egyházáról. Az úrvacsorai imádságokban a Szentháromság titkának dimenziója is megnyílik előttünk.

Istenhez fohászkodunk, hogy érettünk és egyházunkért emlékezzen meg az üdvösség eseményeiről, közben mi magunk is emlékezünk. Felépül ezáltal a láthatatlan híd, amely elválaszthatatlanul összeköti az úrvacsorát a Krisztusban adatott üdveseménnyel. Ez így lesz mindaddig, amíg Jézus Krisztus vissza nem tér.

„Kérünk, emlékezzél meg szeretett Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról, áraszd ki Szentlelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének titkát ünnepelve, föltámadásának erejében is részesüljünk.

Emlékezz meg egyházadról, amelyet Krisztus vérén váltottál meg. Őrizd hitét, tartsd meg békességben, és add meg teljes egységét. Emlékezz meg püspökeinkről, pásztorainkról, elöljáróinkról és mindazokról, akik egyházadban szolgálnak. Emlékezz meg, Urunk, azokról, akik Krisztus békességében távoztak ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Imádunk és dicsérünk téged Jézus Krisztus által, mert Őáltala, Ővele és Őbenne tiéd, mindenható Atya Isten, a Szentlélekkel egységben minden tisztelet és dicsőség most és mindörökké.”

Talán e kis írás is segít az elgurult gyöngyszem felfedezésében. Az új istentiszteleti liturgia gyöngyfüzérében már ott ragyog az anamnézis imádság. Az ősi rend ezzel helyreáll, és a szereztetési igék, a prefáció, epiklézis és az anamnézis imádságok koszorújában biztos utat nyitnak egyházunk népének a nagy titok felé, hogy az úrvacsora valóban az élő Úrral való szent közösség rendkívüli alkalma lehessen.

Gregersen-Labossa György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap új - kegyelem
Liturgikus sarok
Elgurult gyöngyszemek
Élő víz
Csokinyúl inkognitóban
Egyházunk egy-két hete
Egy fedél alatt
Négyszeres évforduló Gyulán
Csabacsüd félszáz éve
Keresztutak
Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke
Az evangélikus párbeszéd folytatódik
Betlehemi láng
Rettegésben a szentföldi keresztények
Bajor-magyar egyházi tanácskozás Révfülöpön
10 éves a Partnerhilfe
Bajor templomok üzentek
Evangélikusok
Magyar lelkipásztor avatása
40 éve halt meg id. Prőhle Károly professzor
e-világ
Adj vért, és ments meg három életet!
Európai körben
Boldog születésnapot, Duna Tv!
Keresztény szemmel
Tartalomhoz a forma
A hét témája
Egy fedél alatt
Ararát Öko-és biotermékek szaküzlete, Evangélikus ökocentrum
Áruféleségeink
www.evelet.hu
Ev.Élet-Fórum
Az elszalasztott lehetőség fóruma
Kell-e nekünk a jó hír?
evél&levél
Adventi hagyományok Szombathelyen
Közlemények, nyilatkozatok
Megegyezés az egyházaknak nyújtandó állami támogatásról
A közelmúlt krónikája
Gyarmati "jövés-menés"
Hatvanból harmincöten
Elfogult beszámoló Bakonycsernyéről
Hála az Úrnak és köszönet az embereknek
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató Városszalónakon
Értékek és keresztény egyetemesség
Felhívás Lutheránia-tagok és hozzátartozóik részére
A vasárnap igéje
Isten művészete - őt hallgassátok!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 50 Elgurult gyöngyszemek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster