EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 12 - Hatás-történet

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Hatás-történet

A Luz házaspár a konferencia magyar résztvevőivel
Ha a címben szereplő szavakat egybeírjuk, egy kortárs írásmagyarázati módszer nevét kapjuk. „A hatástörténet egy textus története, befogadásának és aktualizálásának bemutatása különböző területeken, például az igehirdetés, etikai magatartás, egyházjog, egyházi művészet, keresztyén életgyakorlat (misszió, szenvedésvállalás) által. A berni újszövetséges, Ulrich Luz szerint az írásmagyarázó olyan emberhez hasonlít, aki egy folyam vizét kutatja, miközben egy olyan csónakban ül, melyet a folyam hordoz és sodor tovább. A csónakban ülőnek nemcsak a forrást kell ismernie, hanem a folyam útját a forrástól addig a helyig, ahol ő van, s amely egyre változik, mivel a folyam sodra viszi tovább. Ha mindezt megismerte, akkor már rábízhatja magát a folyó sodrára, egészen a torkolatig.”

Az új metódus fenti, iskolateremtő egyénisége hatvanöt esztendősen úgy vonult nyugállományba, hogy a „csónakázást” nem felejtette el, sőt ez év február 27. és március 2. között Amerikától Romániáig, Angliától Szlovákián át Görögországig az ortodox-protestáns-ókatolikus ökumené jegyében „búcsúevezésre” hívta a módszer nagyjait és kicsinyeit az Aare parti város egyetemének teológiai fakultásán. Az életművet sommásan sejtető konferenciacím – Az Újszövetség hermeneutikája és hatástörténete – ellenére a magával ragadó stílusú, szellemileg és fizikailag egyaránt mozgékony Luz professzorhoz nem illett volna egy rögzített, nyomtatott, kötve-fűzve megjelenő méltatás. Személyes élménnyé tenni a kutatást, élő előadásokkal a folyó sodrára bízni az utánpótlást, evezőt adni a fiatal nemzedék, a doktoranduszok, leendő csónakosok kezébe – ez az ő tudósi ars poeticája, miközben mindezt megvalósítandó, válogatott csapatával nemcsak a szöveg-, de az anyagi források után is kutat: bibliakommentárt ír, és vacsoráról vacsorára kenyeret szel az évekig náluk lakó erdélyi öszöndíjasnak… E rövid beszámoló nem más, mint stílszerűen az ott szerzett élmények hatásának története. Hazai evangélikus négypárevezősünk, hittudományi egyetemünk tanszéki küldöttsége tempóján érződött az egyik „pár” fájdalmas hiánya. Cserháti Sándor professzor, Fabiny Tamás docens, illetve az utolsó nap egyik főelőadójának meghívott ifj. Fa-biny Tibor egyetemi tanár, irodalomtörténész és e sorok írója mellett nem lehetett már velünk a külhoni vizek, teológiai áramlatok, forgók és limányok avatott ismerője, Andorka Eszter. Éle- tének sajkája – József Attilával szólva – váratlanul más, „szomorú, vizes síkra” ért. Lassan, tűnődve, de a költővel dacolva mégsem reménytelenül hallgattuk a kezdőnap reggelén azt a görög és román nyelven elmondott áhítatot, melynek figyelmet tompító idegen szövegében egyszerre szíven ütött minket két ismerős szó: az ő neve. Magyarok, németek, angolok, bolgárok, románok együtt imádkoztunk érte.

Hatásos volt a tudományos program istentiszteleti keretezése. Nem lehet olyan magas röpte a teológiának, mely eltépné azt az egyházi talajtól, nem lehet úgy evezni a folyamon, hogy – ha kell, ár ellenében is – újra és újra vissza ne térnénk a forráshoz. Az újszövetségesek nemzetközi családja sem más, mint gyülekezet, a Krisztusban hívők közössége.

Felelősséget ébresztő hatása volt a szakmai kihívásnak is. A mai kelet- és közép-európai teológusnemzedék már nem a „vasfüggönyön túli”, sokkal inkább a schengeni határon inneni. A modern világnyelvek felsőfokú ismerete, a tudományos kifejezésmód, kommunikációs készség és képesség, a kutatási módszertan elsajátítása alapkövetelmény. Az előadások és korreferátumok megkívánták, hogy a hermeneuta számára ne legyen ismeretlen az irodalomtudomány, a történelem, az etika és a tipológia, Máté és János evangélista, Pál apostol és Luther Márton, valamint a görögkeleti írásértelemezés.

Külön kellemes hatása volt e néhány napban a tanszéki egymásra találásnak. Erdélyi, felvidéki, budapesti magyar reformátusok és evangélikusok nemcsak a csoportot tizedelő náthát osztottuk meg egymással, de a kérdést is: hogyan őrizhetnénk, ápolhatnánk a hagyományosan meglévő és mégis mindig új élményeket adó kapcsolatot, akár regionális alapon építve a szakmai közösséget? Ki vagy kik, hol és hogyan folytatja, folytatjuk tovább? Mert amit Pompeius óta tudnak kereskedők és hajósok, azt Gadamer és Luz óta tudják az egzegéták és bibliamagyarázók is: Navigare necesse est! Mindegy, mit mond az időjós: be kell lépni a csónakba, vízre kell szállni, és evezés, merítés közben rá kell tudni bízni magunkat a Folyóra.

Bácskai Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A torony
Élő víz
Fizetésképtelenség
Kezedből
Egyházunk egy-két hete
Zászló és evangélium Baracskán
Kifelé és lefelé vagy befelé és felfelé?
Ifjúsági központ a jövő egyházáért
Keresztutak
Tanuljuk a missziót
ProChrist
Ülésezett a Lutheránus Világszövetség Végrehajtó Bizottsága
Hatás-történet
Széljegyzetek egy doktori habilitációs vizsgához
Evangélikusok
Búcsú Sréter Ferencnétől
Beiskolázási körkép
Százkilenc éve, 1894. március 20-án halt meg Kossuth Lajos
Déli harangszó Ikladról
Esztus
Esztus
Eszter gyönyörűt álmodott
Részletek a Detektív című rádióműsorban elhangzott interjúból
Félúton
Prófétává lenni
e-világ
"A közlekedés erkölcsi kérdés"
Kétezerhárom március idusa
A nemzet egészsége
Keresztény szemmel
1% idődet fordítsd a Szentírás olvasására!
Mindenkor és mindenütt
Harmadik parancsolat
Mózes
Együtt a csendben - Jézussal
A hét témája
Közéleti kommunikáció
Hídverés - a médiavilág és az egyház között
evél&levél
Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Tisztelt Horváth Miklós!
Közlemények, nyilatkozatok
A Déli Evangélikus Egyházkerület egyházkerületi bíróságának közleménye
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Történelmi séta Komáromban
"Tisztelet az elődöknek"
Zászkaliczky Pál böjti elmélkedései
A kő marad
A vasárnap igéje
Szemeim az Úrra néznek - az Isten Bárányára
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 12 Hatás-történet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster