EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - A falak is beszélnek

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A falak is beszélnek

Nem igazán szoktunk az EvÉlet hasábjain vakolatgyártó cégekről írni... Az alábbi kivételnek azonban nyomós oka van: egyházunk ugyanis együttműködési megállapodást írt alá a Saint-Gobain Weber Terranova (a továbbiakban: Terranova) Építőanyagipari Kft.-vel, melynek értelmében a cég egyedi feltételekkel támogatja az egyház szervezésében megvalósuló beruházásokat: a templom- és parókiaépítéseket, -felújításokat, -korszerűsítéseket. Az engedmények közé, melyeket a nagy múltú, nemzetközileg elismert cég tett, beletartozik többek között az ingyenes falvizsgálat, az egyedi színmeghatározás, a mintafelület-készítés, a helyszíni szaktanácsadás és nem utolsósorban az, hogy termékeinek mindenkori „listás áraiból” jelentős kedvezményt biztosít az evangélikus egyháznak. A cég pilisvörösvári központjában kaptunk további információkat Pintér László projektigazgatótól.

A Terranova 25 éve van jelen Magyarországon. 1978-ban épült fel Pilisvörös-váron Magyarország első vakolatgyára, ahol a már fogalommá lett márkanév alatt kezdődött meg a nemesvakolat gyártása. Maga a cég pedig – amely egyébként mára 100%-ig francia tulajdonban van – több mint 100 esztendős múltra tekinthet vissza: 1893-ban, Bajorországban kezdte meg pályafutását. Széles körű referenciákkal rendelkezik tehát idehaza és külföldön egyaránt.

A katolikus és a református egyházzal már több ízben dolgoztak együtt: templomépítések és -felújítások, épületberuházások során. A cég „ars poeticája” így fogalmazható meg: nem építőanyagot adnak el, hanem mindig egy komplex problémamegoldást ajánlanak fel az őket megkereső megrendelőknek. A beruházók ugyanis nem „csak” anyagot akarnak vásárolni, hanem egy adott problémára keresnek szakszerű, hosszú távú megoldást. A Terranova tehát a problémafelvetéstől a teljes felújításig vállalja a megbízásokat. A munka során folyamatosan kontrollálják, egyeztetik a tervezővel, a beruházóval, a műemlékvédelmi hatósággal (hiszen templomoknál ez döntő szempont) az elvégzett tevékenységeket. „Elejétől a végéig” ilyen együttműködésben valósulnak meg a kivitelezések: a szakértői felméréstől a számítógépes programelemzésen és javaslattételen át a kivitelezésig. Természetesen garanciát vállalnak a technológiára is.

Előfordul, hogy az előkészítés fázisa hosszabb, mint maga a kivitelezés, és a költsége is nagy, de – mint Pintér László rámutat – ez a cég filozófiájának alapja, amely kölcsönös bizalomra épül, s amely nélkül pedig nem létezik üzleti siker.

A szakemberek mellett laboratórium is segíti a megfelelő megoldás kiválasztását, mégpedig egy, a termékeladástól független rendszerben, hogy semmiképp ne legyen összefonódás.

Az évszázados múltú tradíció mellett hangsúlyozottan fontos az innováció. Fejlődni, fejleszteni kell, úgy tudásban, mint technológiában: az a cég, amely ezt nem veszi komolyan, bezárhatja a kapuit. A Terranova e célból létesített például egy oktatási központot, ahol évente 300 ember vizsgázik le, ily módon nem lesz kudarc az építkezés. A kiemelt beruházásoknál természetesen a Terranova saját szakemberei is jelen vannak.

A cég nem egy év távlatában gondolkodik: így például súlyt helyez a megvalósult épületek „nyomon követésére” is. Nem arról van szó – magyarázza a projektigazgató, aki 1975. január 21-e óta dolgozik a cégnél –, hogy „vigyék el a terméket, és csináljanak vele, amit akarnak... Azt szoktuk mondani, hogy nálunk mindenki a vevőtől kapja a fizetését. Szolgáltató cég vagyunk, nem értékesítő”.

Az egyházzal kötött szerződés kapcsán óhatatlanul rákérdez a riporter: miért éri meg a Terranovának, hogy engedményeket ad. Pintér László válaszában kifejti: „A templomok kultúrát, értéket közvetítenek. Nem csak a hívek nézik meg őket, hanem a kívülállók is, és bizony következtetést vonnak le abból, amit látnak. Úgy tapasztaltuk, hogy a felújításokat igen kritikus szemmel nézik a presbitériumok is, de az egész közösség is. A templomok nem szériaépületek, mindegyiknek egyedi története, színe, formája van. Még a templomfal fehér színéből sincs két egyforma Magyarországon. Figyeljük csak meg, mindegyik más és más! Ez a szép, ez az izgalmas ebben a munkában. Az egyház a társadalom legnagyobb szervező ereje. Épületei is üzenetet hordoznak a társadalom számára, és mi a hitélet szempontjából kiemelkedően fontos beruházások tökéletes megvalósításához szeretnénk hozzájárulni.”

További jó hír a különböző beruházásokra (építkezésre, felújításra, átalakításra) készülő egyházközségeknek, hogy érvényben van már egy kedvezményt biztosító szerződés a víz- és fűtésvezetékek vásárlása tárgyában, valamint együttműködési szerződés készül a Tondach Magyarország Kereskedelmi Képviselettel, amely tetőcserép vásárlása esetén előnyben részesíti egyházunk gyülekezeteit. További információt az Országos Iroda Építési Osztályán kaphatnak az érdeklődők Mekota Ervin osztályvezetőnél.

Kérjük az egyházközségeket, hogy cserépvásárlási igényüket a pontos mennyiség megjelölésével faxon jelezzék az Országos Iroda Építési Osztályának a 06-1-486-3549-es telefonszámon, hogy részesülhessenek a Tondach Magyarország által felajánlott kedvezményben!

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 A falak is beszélnek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster