EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Lelkészavatás Vanyarcon

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Lelkészavatás Vanyarcon

Kollár Zsolt
Mosolygós, vidám arcok tekintettek reánk, amikor mi, Kollár Zsolt avatásán megjelent lelkészek július 6-án délután 3-kor bevonultunk a zsúfolásig megtelt vanyarci evangélikus templomba: 16 kolléga az egyházmegye és az ország különböző gyülekezeteiből (egy közülünk a katolikus egyház „színeiben”), a három szolgálattevő – Szebik Imre püspök, Reuss András teológiai professzor, Szabó András esperes, a gyülekezet lelkésze – és természetesen maga az „ünnepelt”.

Először Szabó András térdelt az oltár elé, és az énekeskönyvünk 22. száma alatt található 71. zsoltárt énekelte felváltva a lelkész és gyülekezet. Szebik Imre püspök a lelkészavatás meghívóján szereplő 103. zsoltár első két verse alapján szólt a lelkészjelölthöz, illetve az ünneplő gyülekezethez. Aki esetleg eddig nem ismerte Kollár Zsoltot közelebbről, a püspöki igehirdetés személyes vonatkozásainak köszönhetően sok mindent megtudhatott róla.

Zsolt édesapja Vanyarc polgármestere, aki a „törvény pallosát” tartja kezében – fogalmazott a püspök, a fiú kezében pedig a Szentírásra mutatott rá. A kettő összetartozik, hogy rend és béke legyen ott, ahol élünk. Az idézett zsoltár vallomás, hitvallás a zsoltáros szíve mélyéről fakad fel, s minden bizonynyal a lelkészjelölt is ebben találta meg saját hitvallását. A két igevers ugyanakkor önbiztatás is, amelyben a zsoltár írója – talán egy nehéz élethelyzetben, amikor mástól nem várhat segítséget – önmagát emlékezteti az életében hűségesen mellette álló Isten szeretetére. A lelkészi pálya sajátossága, hogy bizony megtörténhet velünk: egy gyülekezet lelki életének terheit hordozva nem kapunk másoktól bátorítást, ezért a 103. zsoltár a lelkész gyakran mondott imádsága lehet.

Isten hűséges szeretetét Zsolt is megtapasztalhatta már eddigi életének számos pontján. A szülői háttér, a vanyarci hittanórák és a konfirmáció gyermekkorában, a Fasori Evangélikus Gimnázium, a teológia, a nyáregyházi gyülekezetben végzett 20 hónapos gyülekezeti munkatársi szolgálat és végül, de nem utolsósorban a mai ünnep mind-mind egy Isten által vezetett és kísért út fontosabb állomásai. Szebik püspök prédikációjában a lelkészi szolgálat három alappillérét vázolta fel: az első, a legfontosabb, ami nélkül ebbe a munkába bele sem lehet kezdeni, a Krisztus szeretete által való személyes érintettség; a második a teológia művelése; a harmadik pedig a reánk bízottak forró, hűséges szeretete. Az igehirdetés után a helyi gyülekezet énekkara „vette át a szót”, esperesünk feleségének vezényletével.

A lelkészavatás szertartásának számos felemelő pillanata van. Átélhettük ezt most is, amikor például Zsolt a gyülekezet felé fordulva elmondta az Apostoli hitvallást, az oltár elé térdelve pedig a lelkészi fogadalmat, amikor mosolygó arccal, szemükbe nézve fogadta a sorban egymás után hozzá lépő kollégák áldásait, amikor körbevéve őt áldásra emelt kézzel elénekeltük a Confirmát. Az úrvacsoraosztásban már a frissen avatott is részt vett.

Az ünnep a vanyarciak szép, új gyülekezeti házában, gazdagon terített asztalok mellett folytatódott tovább, ahol szót kért a püspök, és felolvasta a lelkészi oklevél veretes szövegét, majd Reuss András a hittudományi egyetem nevében kívánt áldást. Szabó András megköszönte Zsoltnak, hogy teológusévei alatt segítőként számíthatott rá, és örömét fejezte ki afelett, hogy Zsolt egyházmegyénkben maradva, Kétbodonyban végzi majd szolgálatát. Táborszki László vanyarci születésű nyugalmazott esperestől megtudhattuk, hogy legutóbb 54 évvel ezelőtt, az ő lelkészavatása alkalmával volt a maihoz hasonló ünnep ebben a gyülekezetben, ugyanakkor annak a reménységének adott hangot, hogy a következő vanyarci lelkészavatásig nem kell újabb 54 évnek eltelnie. Végül Koczor Tamás, a dél-pesti egyházmegye esperese, Zsolt korábbi „főnöke” zárta a köszöntők sorát.

A mozgalmas délután egy nyugodtabb pillanatában arra a kérdésre, hogy hit dolgában mi volt élete során számára különösen is meghatározó, Zsolt azt válaszolta: itt, Vanyarcon, annak idején a konfirmáció. Jó hallani, hogy ilyen is van. Hogy az egyházból nem csak „ki-”, hanem abba „belekonfirmálkodni” is lehet. Kívánjuk Zsoltnak, hogy szolgálata által sokakkal megtörténjék az, ami vele megtörténhetett.

– néz –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 Lelkészavatás Vanyarcon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster