EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - A kirekesztő falak eltávolítása

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

A kirekesztő falak eltávolítása

Frenkl Róbert

Némi habozás után „A kirekesztő falak eltávolítása” című munkacsoportot választottam a székesfehérvári országos evangélikus találkozón. A habozás a bőség zavarának szólt. A munkacsoportok többségében hozzám közel álló témát vitattak meg – mint később hallottam, többnyire szépszámú résztvevővel.

Végül a missziói szempont – de úgyis fogalmazhatnék: a feladat társadalmi jelentősége – érvényesült. A mai magyar társadalom súlyos gondja a kirekesztés, ennek sajátos bizonyítéka az, hogy a kormány nemrégiben esélyegyenlőségi minisztert nevezett ki. Tevékenysége, hatásköre egyrészt pozitív üzenetet hordoz a kormányzati törekvésekről, másrészt viszont mintegy annak az elismerése is, hogy e téren a társadalom csődbe jutott. Az állam lehetőségei korlátozottak, mégis szükségesek, jóllehet egy egészséges társadalom maga is képes a falak lebontására. Az egyház, a misszió számára természetes prioritás a mindenkihez szóló evangélium hirdetése és annak aprópénzre váltása a hétköznapokban.

Mégsem állíthatjuk, hogy az egyház jelentősen különbözne a társadalomtól, hogy nálunk kevesebb lenne az előítéletesség, illetve hogy ne találkoznánk a kereszténységet is hadba hívó ideológiákkal ennek igazolására.

Kerülném a túlzásokat, de kedvezőtlen tapasztalataim megerősítését láttam abban, hogy – amint az Evangélikus Élet múlt heti számában a találkozó egyik résztvevője is említette – alig néhányan választottuk ezt a munkacsoportot. Talán ez a magatartás, a probléma elhárítása, a tehertől való idegenkedés, tehát mintegy a passzív elutasítás tekinthető a legáltalánosabban jellemzőnek az egyházban – legyen szó fogyatékkal élőkről, a cigánykérdésről vagy az antiszemitizmus megnyilvánulásairól. De érzékeny kérdés – kerülve az általánosítást – számos úgynevezett keresztény családban is a nők és a gyermekek helyzete. Talán ezért sem tudunk igazán hatékonyan segíteni alapvető gondunkban, a népesedési helyzetben, amit többek között a házasságok és a születések számának csökkenése határoz meg. Az talán érthető, hogy az egyházakhoz kötődő társadalmi csoportokban inkább tovább él a férficentrikus, autokrata családmodell, ám ez nem jelenti azt, hogy ezt a helyzetet helyeseljük is. A házasság mint életforma kívánatos megújulását, a többgyermekes családideál terjedését csak egy értékorientált, áldozatvállaló, szeretetközpontú gondolkodás révén munkálhatjuk. A kiüresedett struktúra védelme önmagában kevés.

Abban is bíztam – lévén, hogy a Mevisz munkatársai, Szász Gizella és Szemerei Nóra vezették a beszélgetést –, hogy az evangélikus ifjúsági szövetség tevékenységéről is hallok majd. Nem csalódtam.

A fő témával kapcsolatban a mozgássérültekre koncentráltak, az őket kirekesztő falak eltávolítására összpontosítva. Ez megfelel a Mevisz identitásának, hiszen 1989 óta a legsikeresebb tevékenységüknek a fogyatékkal élők gondozása, a nyári Bárka-táborok szervezése tekinthető. Az első, ma már legendás tábort Kovács Imre vezette, azóta többszörösre emelkedett az eredeti tizenöt fős létszám. Cserélődtek, cserélődnek a segítők, nem mindig kielégítő a támogatás, de a maiak is elszántak a folytatásban. Ezt is jelzi az a felmérés, amelyet a budapesti templomok akadálymentesítéséről készítettek. Az eredményeket a Templomlépcsők című ízléses füzetben összegezték.

Az akadálymentesítés látszólag egyszerű, mégis alapvető kérdés. Konkrét jelentőségén túl üzenetértékű is, hiszen mint cseppben a tenger, ad hírt a kirekesztő falak helyzetéről.

Szép számmal adódtak pozitív példák, köztük evangélikus templomok is. A fővárosban hét templomunk kerekes székesek számára is könnyen megközelíthető, a felmérés szerint négy helyen – a Deák téren, Budahegyvidéken, Csillaghegy-Békásmegyeren és Pesthidegkúton – a templom mellett a hivatalba, a gyülekezeti terembe és a WC-re is bejuthatnak a mozgássérültek.

A több mint kétszáz templom, istentiszteleti hely vizsgálatakor 102 esetben kaptak választ arra a kérdésre, miért nem vállalkoztak a templom akadálymentesítésére: 59% szerint erre eddig nem volt igény, 24% szerint nincs rá anyagi forrás, 9% szerint műszakilag nem megoldható. Kisebb mértékben hivatkoztak az épület műemlék jellegére, arra, hogy csak egy lépcső van, ami nem akadály (?!), továbbá hogy a hívek felviszik a tolókocsit, illetve vannak fontosabb problémák…

A felmérés kapcsán 386 mozgássérültet is megkérdeztek. 41%-uk menne templomba, ha be tudna jutni – ez az adat tehát meglehetősen cáfolja azt a vélekedést, hogy nincs rá igény. A vizsgált minta 19%-ának van kapcsolata valamelyik gyülekezettel, 20%-a tud akadálymentesen templomba járni, és 12% jár rendszeresen templomba – pedig 62% részt vett hitoktatásban, 43% első áldozó volt, bérmált vagy konfirmált.

Az idei év a fogyatékosok európai éve. Ez jó alkalom arra, hogy az egyházban is jobban a középpontba kerüljenek a teendők. Úgy vélem, ezt is szolgálta a munkacsoport programba iktatása. De fontos a folytatás – azért is, mert lényeges, hogy egyházon belül eltávolítsuk a kirekesztő falakat, azonban nem elégedhetünk meg ezzel: vállalnunk kell a részvételt a társadalmi misszióban is.

Szóba került vázlatosan a Mevisz elmúlt tizenhárom éve is, az 1988. december 17-i megalakulás óta eltelt időszak. Bevallom, egyrészt borzongató volt, másrészt hálaadásra buzdított, amikor hallgattam a fiatal előadót, aki számára a „hőskor” már történelemnek számít. Borzongató, mert magam ott voltam annak idején a Deák téri templomban a szervezet indulásakor. Még személyesebb emlékem a megalakulást előkészítő balatonszárszói konferencián tartott fórum, amelynek Harmati Béla püspökkel voltunk a vendégei. A fiatalok tűz alá vettek, teszteltek minket, emlékezetes, izzó volt a légkör. Leginkább Csepregi András szavai maradtak meg bennem. A vita vége felé azt mondta: úgy szeretné elhinni válaszainkat, azt, hogy mindez igaz, lehetséges, de mégis nagyon nehezen fogadja el azt. Érthető volt, hogy nehéz az oldódás, talán mára kiegyenesedtek a kérdőjelek. Hallottuk, hogy az országos ifjúsági munka sok mindent felvállalt abból, amit eredetileg a Mevisz kezdeményezett. Jó dolog, hogy kiterjedtté vált a gyülekezeti gyermek- és ifjúsági munka, mégis a megbeszélés igazolta: szükség van az egyházi egyesületekre, a Meviszre is – többek között az újra való fogékonyság, a szervezeti kötöttségektől mentes nyitottság okán. No meg hosszú még az út, amíg sikerül a kirekesztő falak eltávolítása. Frenkl Róbert

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 A kirekesztő falak eltávolítása

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster