EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában

Az Európai Egyházak Konferenciájának 12. nagygyűléséről

A kontinens keresztény egyházainak több mint hétszáz képviselője vett részt június 25–július 2. között az Európai Egyházak Konferenciájának (EEK) 12. nagygyűlésén a norvégiai Trond-heimben. A találkozó témacíme „Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát – tanúságtételünk Európában” volt.

A június 26-i nyitó-istentiszteleten – ahol jelen volt Harald norvég király, valamint Kjell Magne Bondevik miniszterelnök is – I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka prédikált.

A nagygyűlés témájához kapcsolódó fő előadást a Zambiai Köztársaság egykori elnöke, dr. Kenneth Kaunda tartotta. A tizenöt szekcióülésen olyan témák kerültek terítékre, mint a béke és megbocsátás Európában, a globalizáció, a fenntartható fejlődés, a misszió és az egyházak közös tanúságtétele, a bioetika és biotechnológia, a HIV/AIDS, illetve a keresztény–iszlám dialógus. Ezt követően négy szekcióban folyt tovább a munka. A jelenlévők meghallgathatták az EEK főtitkára és központi bizottsága, valamint az egyes szakcsoportok beszámolóit. Javaslatokat dolgoztak ki arról, hogy az Európai Egyházak Konferenciája a jövőben mely kérdéseket helyezze előtérbe. Nagy többséggel szavaztak például arra, hogy a következő években tovább erősítsék az Európai Egyházak Konferenciája és az Európai Bevándorlók Egyházi Bizottsága közötti együttműködést.

A találkozó ideje alatt három „különleges fórumot” is tartottak, melyeken – többek között – előadást tartott Aldo Giordano, az Európai Katolikus Püspöki Konferencia Tanácsának főtitkára és Bärbel Wartenberg-Potter evangélikus püspöknő az ifjúság, valamint Európa jövője témájában.

*

Az európai egyházak képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy az Európai Unió bővítése problémákhoz is vezethet. Az egyes országok közti gazdasági egyenlőtlenség és a kulturális asszimiláció szakadások létrejöttét segítheti elő Európában – áll a konferencia nyilatkozatában.

Az EU bővítése ugyanakkor reményekre is okot ad. Az országok és népek közti határok „eltüntetésével” az Európai Unió sokat tett a béke előmozdítása érdekében. Az európai bővítési folyamatokban a szolidaritásnak fontos szerepet kell betöltenie.

Az Európában terjedő szegénységre utalva az egyházak síkraszállnak azért, hogy igazságos viszony alakuljon ki a szolidaritás mint alapvető társadalmi érték és a verseny mint a gazdasági növekedés ösztönzője között. Egy másik határozatban a konferencia résztvevői örömmel üdvözölték az Európai Unió alkotmányozó gyűlésének eredményeit. Az alapvető emberi jogok chartájának az alkotmány szövegébe való bevonása világossá tette, hogy „Európa több, mint a gazdasági verseny színtere”.

*

Az iraki háború következményeit tárgyalva láthatóvá váltak az egyes egyházak közti véleménykülönbségek. Az oslói evangélikus püspök, Gunnar Stalsett az ortodoxok, protestánsok és katolikusok a fenti témával kapcsolatban megfogalmazott – csaknem egységes – „nem” válaszát egyedülálló egyháztörténeti eseményként értékelte. Az egyházak még soha nem voltak ennyire egy akaraton, mint ennek az „igazságtalan háborúnak” az elvetésében – vélte.

Ezzel szemben Anna Jacobson, a lettországi evangélikus egyház képviselője elhatárolta magát az európai egyházak elutasító álláspontjától. A szovjet diktatúrára és az Adolf Hitler elleni egyházi ellenállásra utalva a tüntetők és békemozgalmak szemére vetette, hogy tiltakozásuk egyedül az USA és Nagy-Britannia ellen irányult, pedig azok nem tartoznak az elnyomó diktatúrák közé.

*

A nagygyűlés záróaktusa keretében szombat este protestáns úrvacsorás istentiszteletet tartottak, ahol a genfi dr. Isabelle Graesslé lelkésznő hirdette Isten igéjét. A vasárnap reggeli örmény liturgia szerinti istentiszteleten Vosskan Kalpakian érsek prédikált. A program ortodox liturgiával folytatódott, Jeremie svájci metropolita elnökletével és a moldáviai Daniel metropolita igeszolgálatával. A Nidelven folyó partján megrendezett záró-istentiszteleten pedig dr. Rowan Williams canterburyi érseket hallhatták az EEK 12. nagygyűlésének résztvevői.

Az angliai egyház feje egyebek mellett arról beszélt, hogy az egyházaknak először ki kell érdemelniük azt a jogot, hogy nyilvános meghallgatásra találjanak. Ezért politikai-szociális kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalásaikat a hozzáértők szakértelmével kell, hogy alátámasszák. Az egyház nyilvános felelősségéhez tartozik a döntéshozókkal való találkozás is – egészítette ki az elhangzottakat Williams, az anglikán egyház vezetője.

*

A nagygyűlés megválasztotta az EEK negyventagú új vezetőségét. A konferencia három levezető elnöke, moderátora közül az egyik dr. Harmati Béla püspökünk volt. Mellette ifjúsági delegátusként Szántó Enikő teológiai hallgató és a gyűlés munkáját segítő ifjúsági munkatársként Szabó András vett részt a trondheimi tanácskozáson.

(Összeállítás a http://www.cec-kek.org; www.epd.de és a www.ekd.de internetes források nyomán)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster