EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Áldás - hit nélkül?

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 4. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Áldás - hit nélkül?

1Móz 39,1-5

Potifár áldott ember – olvassuk –, mert olyan munkafelügyelőre talált, aki mellett (mint azt a textust követő versből megtudjuk) „...semmire sem volt gondja, legfeljebb csak arra, hogy megegye az ételt”. Az alapigéül szolgáló néhány mondatból könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy Isten áldásának mértéke az anyagi jólét. Aki pedig a legtöbb áldást kapja, annak már csak egyetlen „munkája” marad: az evés.

Valóban erről lenne szó? Nyilván nem. Lehetetlen, hogy Isten megáldjon olyasvalakit, aki nem hisz benne. Az Írás (Zsid 11,6) határozottan állítja: „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt.” A hívőt pedig Isten nem úgy áldja meg, hogy földi javakkal halmozza el, hanem Lelkének ajándékaiban részesíti. Az ószövetségi történetekben az áldás gyakran csak annyit jelent, hogy Isten jót tesz valakivel. Az Istent nem ismerő, benne nem hívő Potifár esetében sem lehet szó ennél többről.

Ki is Potifár? A fáraó testőrparancsnoka, az egyiptomi belpolitika egyik kulcsfigurája. Az üdvtörténetben azonban csupán epizódszereplő. Az üdvtörténet fonalába nem az ő élete van beleszőve, hanem Jákóbé és tizenkét fiáé. Köztük Józsefé, aki – áldozatul esve testvérei irigységének – rabszolgaként kerül Egyiptomba. Az izmaelita kufároktól Potifár vásárolja meg. Mondhatni, szerencséje van, mert a testőrparancsnok felismeri, hogy nem közönséges képességű ember. Ahelyett, hogy a mezőre küldené, vagy más fizikai munkára fogná, kinevezi háza felügyelőjévé. Jól bánik Józseffel, és ezért Isten vele is jól bánik. József munkája nyomán Potifár minden vállalkozása felvirágzik. Isten tervébe azonban nem illik, hogy József sok időt töltsön Potifár szolgálatában. A fáraó kegyébe, a hatalom közelébe kell emelkednie. Isten ezt sajátos módon oldja meg: Potifár feleségének bűnös kívánságát arra használja, hogy Józsefet börtönbe juttassa. Egyedül Isten tudja – József sem sejti –, hogy útja a börtöncella mélységén át a hatalom második legmagasabb csúcsára vezet.

A bűnös vágyában kielégítetlen Potifárné bosszúja a történet szálait látszólag mégis összekuszálja. Most lesz nyilvánvaló, hogy mindaz a jó, amit Isten József kedvéért Potifárral és háza népével tett, csupán időleges „áldás” volt. A tönkrement házasságát és rendezett otthonát sirató testőrparancsnok nem olyan ember, akin Isten áldása nyugszik. Ami áldásnak tűnt, végül átokká lett. Ugyanakkor a tömlöcben senyvedő József is úgy érezheti: olyan átok ül rajta, amire nem szolgált rá. Hiszen testvérei, akik rabszolgasorba juttatták, talán joggal haragudtak rá hiúsága és gyakran sértő, gőgös viselkedése miatt. A Potifárnéval kapcsolatos afférban azonban ártatlan. Csak akkor értjük meg, ha a történetet végigolvassuk, hogy Józsefen a jogtalan megaláztatásban, a börtöncella mélyén is Isten áldása nyugodott. Sőt elejétől fogva csak ő volt valóban áldott. Isten érte volt kész másokkal is jót tenni: előbb a teljességgel méltatlan Potifárral és családjával, azután a fáraóval és a hatalmas Egyiptom egész népével, végül pedig az ellene korábban gonosz tervet szövő testvéreivel és családjukkal is.

Kin nyugszik valóban Isten áldása? Erre az az örök evangélium ad feleletet, amelynek fénye már József történetében is fel-felcsillan, de ami teljes ragyogásában a Golgota keresztjén mutatkozik meg: a töviskoronás Krisztus vérverejtékes arcán, aki az egész világ minden bűnének átkát hordozza ártatlanul, hogy benne és általa a Föld valamennyi nemzetsége áldást nyerjen. A szó teljes értelmében egyedül ő áldott. Bár Isten nem földi javait sokasította meg, hanem általa és benne azok száma sokasodott meg (és sokasodik még mindig), akik a bűn rabszolgái voltak, de Isten szabad gyermekei lettek.

Istentől áldott-e az életed? Nem azon múlik, hogy e világ javainak bővében vagy szűkében telnek-e éveid. Bizonyosan áldott vagy, ha Isten eszközéül választ akár csak egyetlen elveszett bárányának megkereséséhez.

Imádkozzunk!

Urunk, Istenünk! Hisszük, hogy megáldod azokat, akik hűségesen cselekszik akaratodat, és hivatásukat minden erejükkel betölteni igyekeznek. Add Szentlelked vigasztaló, bátorító erejét, hogy meg ne torpanjunk, amikor akadályba ütközünk; de őrizz meg attól is, hogy elbízzuk magunkat, és megfeledkezzünk arról, hogy mindent a te kegyelmednek köszönhetünk. Sikerek és kudarcok között is tarts meg minket a hozzád való hűségben és szeretetben, hiszen a téged szeretőknek minden javukra szolgál. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 Áldás - hit nélkül?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster