EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 28 - Kántorgondozás Luther szellemében

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kántorgondozás Luther szellemében

„A zenét a teológia után a legmagasabb polcra teszem” – mondta Luther Márton, aki korának képzett zenésze és komponistája volt. Kiválóan játszott lanton, énekelt, és az új liturgiához korálszövegeket és dallamokat írt. Ő azonban azt is tudta, hogy annak érdekében, hogy az egyházzene jól betöltse szerepét, sokat kell tenni. Képzett muzsikusokra, énekesekre, jó hangszerekre van szükség – hallottuk dr. Finta Gergely egyházzenész előadásában, amit „A zene és a liturgia kapcsolata a reformáció korában” címmel a harmadik kántortovábbképző tanfolyamon tartott a fóti Mandák Otthonban.

Az egyhetes kurzust a kántori szolgálat minőségének javításáért hívták életre a szervezők. Ennek érdekében elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó előadásokat, egyéni ének- és hangszeres órákat, énekkari foglalkozásokat és vesperákat tartottak a résztvevőknek. Bence Gábor, a kántorképző intézet igazgatója „Az istentisztelet tételei” és „A koráldallamok hangnemi folyamata”, dr. Finta Gergely pedig „Liturgikus műfajok Praetorius korában” címmel zenei szemelvényekkel illusztrált előadással gyarapította a jelenlévők ismereteit. Nagy lelki élményt jelentett belehallgatni az 1620 körül megtartott karácsonyi evangélikus istentisztelet zenei gazdagságába.

Az orgonamuzsika szépségeire, istendicsőítő erejére Pelsőciné Barna Mária orgonaművész hívta fel a figyelmet J. S. Bach Klavierübung című műve III. kötetének tételeit elemezve. A darabok megszólaltatásában valamennyi hangszeres tanár részt vett. Az Esz-dúr prelúdium és fúgát Németh Csaba orgonaművész játszotta, méltóságteljes, szuggesztív erővel. Lenyűgöző technikai biztonsággal orgonált Gálos Miklós egyházzenész, és felejthetetlen marad Pelsőciné muzsikálása is.

A kedves olvasónak talán már felesleges azt hangsúlyoznom, hogy ennek a hétnek a légkörét egymás tisztelete, segítése jellemezte. A fiatal, tehetséges tanári kar minden tagja a hallgató felkészültsége és igénye szerint tartott órákat, választott előadási darabokat, adott tanácsokat. Németh Csaba, Gálos Miklós, Simon Barbara és Bence Gábor orgonaórákat tartott, Kardos Anna hangképzéssel és énektanítással foglalkozott.

A közös énekórákat Bence Gábor vezette. Olyan kétszólamú zsoltárátiratokat mutatott, amelyek megtanulására és előadására kisebb gyülekezeti kórusok is vállalkozhatnak. A kétszólamú repertoárból származtak az adventtől vízkeresztig tartó egyházi ünnepkör alatt felhasználható kanciók, alleluják is.

  1. Haydn Kis orgonás miséjének megismerése a közös éneklés örömét jelentette, amelyet Pap Kinga Marjatta kiváló muzikalitású kántor kísért orgonán.

– A tanfolyam eredményességét megítélve örülök annak, hogy idén a húsz hallgató döntő többsége gyakorló kántor volt. A tanároknak ez nagy kihívást jelentett, de figyelemmel, a személyes igényekhez való alkalmazkodással kiválóan végezték a munkájukat, amit ezúton is szeretnék megköszönni. A jövőben a most bevált módszer szerint kívánjuk folytatni a kántorok gondozását. A továbbképzést elválasztjuk az egyházzenei konferenciától, így öt napon keresztül az elméleti ismeretek mellett napi háromórás gyakorlást biztosítunk a tanárok szakmai ellenőrzésével. A tapasztalatcserék, beszélgetések, a közös éneklések és a közös imádkozások lelki felfrissülést jelentenek. A Magyarországi Evangélikus Egyház hagyományainak tisztelete, egyházzenészeinek képzése, továbbképzése a feladatunk. Vigyétek a hírét, hogy jó és hasznos volt itt lenni – mondta záróbeszédében Bence Gábor igazgató.

Sokan több száz kilométerről utaztak Fótra. Celldömölk, Somogyvámos, Kaposvár, Sárszentlőrinc, Szarvas és Sepsiszentgyörgy volt a legtávolabbi település, ahonnan tanulni vágyók érkeztek. Kerekes János erdélyi kántor így búcsúzkodott: „Én már holnaptól arra készülök, hogy jövőre újra itt lehessek.”

A nyugodt, zavartalan munkához Milán Gábor gondnok nyújtott segítséget, aki az ellátásról és a technikai feltételekről magas színvonalon gondoskodott.

„Ékes korona leszel az Úr kezében, királyi fejdísz Istened tenyerén.” (Ézs 62,3) – ezzel az igével kezdődött a tanfolyam. Isten áldása segítse a kántorokat, hogy egyházközségük tagjainak élén „felfrissült” tudással dicsérjék az Urat, és szolgálják az evangélium terjesztését.

Tóthné dr. Gallyas Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Mit jelent számomra a templom?
Élő víz
Álmatlan éjszakák
Egyházunk egy-két hete
"Képmutatás" vagy szakrális esemény?
Evangélikus pedagógustalálkozó Miskolcon
El nem múló örömök
Egyházzenével ismerkedtek
Kántorgondozás Luther szellemében
Keresztutak
Csaknem hatszáz millió Bibliát osztottak szét
Adakozó muzsikusok
Nagyváradi centenárium
Európai hídépítés az EHE-n
Jézus Krisztus meggyógyít és megbocsát - tanúságtételünk Európában
Európai Női Zsinat
Bernhard Kroll, a "rebellis"
Evangélikusok
Szolgálatnak szentelt élet
In memoriam Veöreös Imréné szül. Macher Jolán Alice
Lelkészavatások
Hírlevél Bakonycsernyéről
Lelkészavatás Nyíregyházán
Lelkészavatás Budapest-Deák téren
Lelkészavatás Bakonycsernyén
Lelkészavatás Vanyarcon
e-világ
Eszik vagy isszák? - avagy: mi az a "bio"?
A falak is beszélnek
Civil szervezetek a humanitárius és fejlesztési együttműködésért
Európai kultúrhatár?
Adria-Duna Szabadegyetem
Keresztény szemmel
A kirekesztő falak eltávolítása
A szeretet ára
Titkok kertjei
Állj csak meg egy percre...
Kabátok
Az ének a lélek imádsága
A hét témája
"Először lépek oltárodhoz..."
Ébresztő idő Káván
Bényei toronyavató
Élelmiszerboltból imaterem
Végvári hálaadás
Igen! Igen! Igen! Élni jó!
Konfirmandusokkal Szlovákiában
evél&levél
Az Egyház Ura
Közlemények, nyilatkozatok
Országos protestáns napok
A közelmúlt krónikája
Fasori koszorúzás
Kápolnával "komplex" börtön
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Szent pillanat egy szent helyen
Luther-színdarab
Kossuth-kehely Putnokon
A vasárnap igéje
Áldás - hit nélkül?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 28 Kántorgondozás Luther szellemében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster