EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Biztató példázat a fundamentalizmustól irtózó léleknek

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Biztató példázat a fundamentalizmustól irtózó léleknek

Mt 21,33-46

Amíg gyermek az ember, gyakorta megesik, hogy beleélve magát a mese cselekményébe, szeretné a szereplőket figyelmeztetni, ne azt tegyék, ami meg van írva, hátha szebb-jobb véget ér a történet. Itt is jó lenne figyelmeztetni a házigazdát: ne ezeknek a munkásoknak adja bérbe a szőlejét, vagy legalább ne utazzon el. Tartsa szemmel őket, távolléte ne váljék a romlásra, rontásra ingerlő esélylyé.

Aztán felnövünk, s megtanuljuk: a meséket nem mi írjuk, sőt bele sem szólhatunk a cselekményt szövögetők dolgába. A szőlőművesek csak tettük következményeit hárítják ránk, végzetszerűvé stilizálják bírvágyukat, ostoba önzésüket: „Ez az örökös; gyertek, öljük meg, és azután mienk lesz az öröksége.” Pedig őket figyelmeztették. Az egymás után érkező szolgák léte és feladata egyaránt jelértékű: minek rabol, ki úgyis mindent elveszít, miért a számtalan rút bűn, mellyel – legelébb magunkat károsítva – tönkretesszük társaink életét? Miért nem restül el soha az ember hitvánnyá lenni, ha feltámad benne a vagyonszerzés iránti vágy?

De itt a vagyon is metafora. Akik ebben a szőlőben szorgoskodnak, Isten országát akarják magánosítani. Kései unokái ők a Bábel tornyát építőknek, akik bár tudják, hogy porból vannak, s porrá lesznek, addig azonban pornál többnek akarnak látszani: az igazság, az egyetlen igazság ismerőinek, tanítóinak és hirdetőinek. Nekik nem idegen mű a törvény, hiszen maguk hozzák, hogy rettenetté tegyék a másik számára, ha tőlük eltérően mer gondolkodni, beszélni és cselekedni. E szőlőművesek mind fundamentalisták, gonosz és gyilkos társaság. Inkább mind elvesznek, semhogy elismerjék: a szőlő, az Ország nem az övék. Joguk csak a művelésre szól, de nem a birtoklásra. Az Ország közöttünk van, és közöttünk – minden ember között – valósul meg: öntörvényűen és szabadon.

Amikor felnövünk, tapasztalataink gyakran tévútra csalnak: semmi sem múlik rajtunk, mindent megmagyaráz a történelem, a lélektan, a körülmények, vagy még egyszerűbben: mindenről a sors tehet. Elvégre engedelmeskedni kell a felsőbbségnek, világinak, lelkinek egyaránt, s félni kell szülőt, tanárt, rendőrt, bárkit, akit a hatalom felruház a tekintély tünékeny kellékeivel, hogy rend legyen és termelés, és meg ne változzék az, ami van: vissza ne jöjjön a szőlőt plántáló gazda, sem ő, sem szolgái, sem a fia, hiszen nincs mit keresniük itt.

De a példázat szerint még a Jézust megfogni vágyó főpapok és farizeusok erkölcsi érzéke is azt mondatja: a gyilkossá és rablóvá lett bérlőket a gazda „mivel gonoszok, gonoszul veszti el, a szőlőt pedig más munkásoknak adja ki, akik megadják a termést a maga idejében”. És ha azoktól sem kap semmit? Ha azok is megverik, megölik a termésért küldött szolgáit? A példázat logikája szerint akkor sem tehet mást, azoktól is elveszi majd szőlejét, és gonoszokként gonoszul elveszti őket, ismét másokra bízva kertje művelését.

A történelem tanúsága szerint ez ördögi körből mindmáig nem sikerült kilépni. Pontosabban: a jobbító szándék intézményesen vallott mindig újra fiaskót. A rendszerek reformálhatatlanok. A struktúrákat, legyenek azok világiak vagy egyháziak, gazdasági vagy ideológiai természetűek, csak a forradalom rombolhatja szét. De az, ha mégoly rövid időre is, éppen ezt cselekszi meg.

A felnőtté lett ember többé már nem a történetet akarja átírni. Már sem magában, sem a másik emberben nem bízik annyira, hogy azzal áltatná magát, új paradigmát teremt közössége javára. De azt is tudja, élete csak egy van, az, amit él. S ezért felelősen egyedül áll Isten színe előtt. Ez a felelős magány, ez teszi szabaddá. Sőt szabadságszeretővé, olyanná, aki „bízik a közösség erejében, az emberek többségének a tisztességében és abban, hogy ez elegendő bátorsággal és igyekezettel érvényre is lehet juttatni, ezért a maga példájával, minden rosszhiszeműség elleni együttes és eredményes fellépéssel és minden jóhiszeműség számára a bizalom előlegezésével erősíti maga körül a közösségben és a tisztességes szándékok győzelemre vihetőségében való hitet”. Ezt Bibó István írta azokról, akik nem rettennek meg a fundamentalistáktól, pietistáktól, puritánoktól és farizeusoktól, és komolyan veszik, csak addig övék Istennek országa, amíg megtermik annak gyümölcsét.

IMÁDKOZZUNK!

„Hálát adunk tenéked, örök, mindenható, felséges Úristen, hogy nemcsak az mi testünket élteted kenyérrel, hanem lelkünket is az te szent igéddel. Kérünk is tégedet, tartsd meg ez te ily hozzánk való kegyelmességedet mindvégig, hogy tégedet az te szent igédnek általa tisztán és igazán ismerhessünk, amennyire most ez szegény, gyarló testben akarsz megismertetni az te szerelmes szent Fiaddal és az te vigasztaló Szentlelkeddel; tégedet mindenek felötte félhessünk, csak tebenned bízhassunk, tenéked istenes, igaz, józan és mindenben kedved szerint való életben szolgálhassunk, tűled nagy jó reménségvel itt is várhassunk minden oltalmat, gondviselést és segítséget, végre az feltámadást és az örök életet. Holott tégedet minden megszámlálhatatlan sok jótetteidről tisztelhessünk és dicsérhessünk mindörökkön-örökké. Úgy legyen, Uramisten, úgy legyen.” (Bornemisza Péter)

Donáth László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kivételes ajándék...
Élő víz
Fohászkodás
Szeretteink sírjánál...
Credo
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Misszió és diakónia
Mátrai harangszó
Idősek otthonából evangélikus óvoda
Hőgyészi hála - hercegnői keresztelővel
Luther és Bach öröksége
Keresztutak
Egy este - kultúránk protestáns örökségének jegyében
"Az egyház szíve a gyülekezetekben dobog"
Szlovén nyelvű emléktábla a vendek apostolának emlékére
Német földön szorbok a vendek
Mindenért hálát adjatok!
Jubál a "tégelyben"
Kápolnaszentelés Bükfürdőn
e-világ
Az egyházi iskola és a környezeti nevelés
Pöcegödör alapján rekonstruálják Luther gyermekkorát
Mindennapi félelmeink
Keresztény szemmel
Séta a hartai temetőben
Derű a borúból
A hét témája
Reformáció - Luther-idézetek
Dobogós helyen
A magunk reformációja
Erős várunk az Úristen!
evél&levél
A legrégebbi hatályos jogszabályunk
A bibliás Luther
A közelmúlt krónikája
Ragyogó vasárnap
Szakteremavató Kőszegen
Öt-hat ember ül a földön, mellettük hátizsák...
A Luther Szövetség és a misszió
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther - lázadó, géniusz, felszabadító
Gondolatok a Luther-film kapcsán
A vasárnap igéje
Viperajóság?
Biztató példázat a fundamentalizmustól irtózó léleknek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 44 Biztató példázat a fundamentalizmustól irtózó léleknek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster