EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 44 - Kivételes ajándék...

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

Kivételes ajándék...

Ezen a héten a Liturgikus Sarok hasábjain új sorozatba kezdünk. Eddigi írásaikban már szóltunk az istentisztelet alkotóelemeiről, rávilágítottunk néhány fontos apróságra, illetve a főbb összefüggésekre és folyamatokra, írtunk már a személyi és tárgyi feltételekről, és hosszasan vizsgáltuk az istentiszteletnek otthont adó templomot alapvető berendezéseivel és kis tartozékaival együtt. Most – néhány héten keresztül – a zene világába kalauzol minket a Liturgikus Sarok. A „kalauzol” kifejezés komolyan veendő, hiszen szeretnénk együtt gondolkodva megérteni bizonyos titkokat, közzétenni a legfontosabb tudnivalókat, sőt arra biztatni, hogy értékeljük, használjuk, élvezzük ezt a kivételes ajándékot – a muzsikát.

Egy riporter egyszer azt kérdezte Bárdos Lajostól: „Lehet-e zene nélkül élni?” A neves zeneszerző és pedagógus így válaszolt: „Lehet, de nem érdemes.” Bárdos Lajos – az érzelmek húrját sem rezdületlenül hagyva – a lényegről beszélt: a zene páratlan, különleges kincs, amely nem csupán kiegészítője életünknek (valamiféle „hab a tortán”), hanem szerves része, elengedhetetlen alkotóeleme emberi létünknek.

Nem a csend fáj az embernek, hanem a zene hiánya. A csend is lehet tartalmas, harmóniát sugárzó. Az üres, süket csend azonban megőrjít. A zene elgondolkodtat és megnyugtat, felráz és lecsendesít, felemel, és helyre tesz, megmutatja a diszszonanciát, és megformálja, megragadhatóvá teszi a harmóniát. Csak szóljon a zene! De már ennél az állításnál kérdések sora ötlik fel az emberben. Mi is tulajdonképpen a zene? Hiszen éppen azért kesergünk sokan, mert már nincs a világnak egy csöndes kis zuga sem, akár üzletbe, akár benzinkúthoz, akár pályaudvarra, akár más közterületre lépünk, szól, sőt néha bömböl a zene. Hangulat, hangzavar, hangorkán kíséri minden lépésünket. Ez is zene? Szerintem csak zaj, zörej, utánzat, műanyag; és akkor mégsem mondom: „csak szóljon”. A természetes, a mélyről jövő, a tiszta forrású, a valóban Isten adta valami egészen más. Nem kötődik „komoly” vagy „könnyű” zenéhez. Annál inkább minőséghez, tartalomhoz, értékes, megszentelt eszközhöz.

A zenével is – mint Isten minden ajándékával – lehet élni és visszaélni. Visszaél vele mindaz, aki önző módon, igénytelenül, negatív tartalommal vagy üresen használja (akár fogyasztja, akár létrehozza vagy reprodukálja). Él vele az, aki mások és önmaga gazdagságára, gazdagítására szólaltatja meg, vagy engedi felcsendülni. Él vele az, aki több emberséget teremt vele, vagy akinek a muzsika hallgatása során telik meg több emberséggel a szíve, mely utat nyit az emberfeletti, az örök és isteni felé.

A zene elnevezésre méltó kincs is sokféle lehet. Mi a Liturgikus Sarok következő heti számaiban a szent zenére koncentrálunk. Arra, ami a templomban csendül fel, arra, ami bibliai ihletésű, arra, ami az istentisztelet része, a liturgia egyik hordozója. Együtt gondolkodunk majd arról, mi minden hangozhat el az istentiszteleten, mi való (és mi nem való) a templomba. Olvashatunk majd az énekelt szövegekről, imádságokról, bibliai mondatokról. Elénk kerülnek azok a művek, amelyek Isten-dicsőítésre születtek. Írunk majd az ügyhöz méltó hangszerekről és a legcsodálatosabb hangszerről, az emberi hangról. Szóba kerül majd a hangszerek és az ének kapcsolata, a szóló és a közösségi ének többféle lehetősége. Beszélünk majd „kipróbált” műfajokról, az igehordozó szerepről, arról, hogyan veszi szárnyára a muzsika az imádságot. És az elkövetkezendőkben neves magyar egyházzenészeink személyes vallomásait is megismerhetik majd olvasóink. „Énekelni, ha szeretsz, nagyon boldog lehetsz, mert az ének égi jó” – vallotta Luther. Ezt az égi jót szeretnénk jobban magunkévá tenni rovatunk most induló sorozatában.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kivételes ajándék...
Élő víz
Fohászkodás
Szeretteink sírjánál...
Credo
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Misszió és diakónia
Mátrai harangszó
Idősek otthonából evangélikus óvoda
Hőgyészi hála - hercegnői keresztelővel
Luther és Bach öröksége
Keresztutak
Egy este - kultúránk protestáns örökségének jegyében
"Az egyház szíve a gyülekezetekben dobog"
Szlovén nyelvű emléktábla a vendek apostolának emlékére
Német földön szorbok a vendek
Mindenért hálát adjatok!
Jubál a "tégelyben"
Kápolnaszentelés Bükfürdőn
e-világ
Az egyházi iskola és a környezeti nevelés
Pöcegödör alapján rekonstruálják Luther gyermekkorát
Mindennapi félelmeink
Keresztény szemmel
Séta a hartai temetőben
Derű a borúból
A hét témája
Reformáció - Luther-idézetek
Dobogós helyen
A magunk reformációja
Erős várunk az Úristen!
evél&levél
A legrégebbi hatályos jogszabályunk
A bibliás Luther
A közelmúlt krónikája
Ragyogó vasárnap
Szakteremavató Kőszegen
Öt-hat ember ül a földön, mellettük hátizsák...
A Luther Szövetség és a misszió
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther - lázadó, géniusz, felszabadító
Gondolatok a Luther-film kapcsán
A vasárnap igéje
Viperajóság?
Biztató példázat a fundamentalizmustól irtózó léleknek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 44 Kivételes ajándék...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster