EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 9 - Befejező szakaszában az árvíz-segélyezési program

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Befejező szakaszában az árvíz-segélyezési program

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat szerepvállalása a közép-európai árvíz utáni helyreállításokban

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat részt vállalt az árvízkárosultak megsegítésében is
Európa különböző részein az utóbbi évek árvízsorozata döntően meghatározta a segélyszervezetek munkáját. Az elmúlt év augusztusában a közép-európai térségre hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék okozta árvizek képei még élénken élnek az emlékezetekben. Az évszázados rekordokat megdöntő vízállás során elsodort falvakról, megbénult városokról szóló tudósítások szőttek aggodalmat a híradásokba. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat sokéves árvíz-segélyezési tapasztalattal indított programot 2002 szeptemberében a károsultak megsegítésére. A cseh, szlovák és magyar területekre koncentrált segítségadás magánházak és közösségi épületek rekonstrukciójában nyilvánult meg. A fél évet felölelő segélyakció ez év februárjáig tartott.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat augusztus és szeptember folyamán tényfeltáró utakon mérte fel a helyzetet, kapcsolatba lépett a térségekben működő segélyszervezetekkel, az illetékes állami szervekkel, katasztrófavédelmi hatóságokkal és a települések önkormányzati vezetőivel a szükséges segítségnyújtás meghatározása érdekében. A szeretetszolgálat Szlovákiában és Magyarországon több alkalommal tájékoztatta a protestáns egyházak vezetőit, a munkatársak pedig folyamatosan kapcsolatban álltak az érintett településeken szolgáló lelkészekkel a hatékony segélyezés kialakítása érdekében. Ez az együttműködés nagymértékben növelte a különböző országok egyházai közötti kapcsolat erősödését is. A szükségletek felmérése és a helyzetelemzés után megkezdődő munkálatok során Csehországban és Szlovákiában a szeretetszolgálat három munkatársa koordinálta a szállítások szervezését, a segélycsomagok kiosztásának irányítását. A magyarországi segélyezések megvalósításában, az adományok szétosztásában a szervezet munkatársai mellett önkéntesek, az érintett települések protestáns gyülekezeteinek tagjai is rendszeresen segítettek. A segélyprogram lebonyolításában nagy segítséget jelentett az ACT International – az egyházi hátterű nemzetközi segélyszervezetek szövetsége – által nyújtott anyagi támogatás.

Csehországban több mint félezer települést érintett az áradás. Mintegy kétszázezer embert kellett kitelepíteni, számos gyárat, vegyi üzemet kellett bezárni, több megyében rendkívüli állapotot rendelt el a kormány. A dél-csehországi térségben mintegy 140 lakóházat választott ki támogatásra a szeretetszolgálat, melynek fő szempontjai a károsodás mértéke vagy a lakók szűkös anyagi körülményei voltak. A családok 1000 USD értékű építőanyag-egységcsomagot kaptak a felújítási munkálatokhoz, mely az alapvető építőanyagok – cement, mész, homok, burkolóanyagok – biztosítása mellett a nyílászárók cseréjét is elősegítette.

Gyümölcsöző emberi kapcsolatok

Számos folyó öntött ki Szlovákiában is. Az összesen mintegy háromezer megsérült épület mellett termőföldek kerültek víz alá, üzemeket, hidakat, vízműveket, telefonhálózatokat rongált meg az ár. Leginkább a kis települések szenvedték meg a katasztrófát. A szlovákiai segélyezés az ország középső régiójára koncentrált, ahol a lehullott csapadék mennyisége 180 éves rekordot döntött meg. A közép-szlovákiai Lubietova településen a kiáradt Hutna-patak és a hegyoldalról érkező víz tíz perc alatt zúdult keresztül a falun. A megsérült családi házak mellett jelentős mértékben megrongálódott a község iskolája is. Az épületet körülvevő víz teljesen átáztatta a gyenge alapzati szigetelésű földszinti részeket, mely a vakolat lehullását és a falak penészesedését idézte elő. Az épületek felújítása során a padlócsere, a szigetelés, a vakolatcsere és a festés munkálatait végezték, illetve végzik el a szeretetszolgálat által juttatott segélyekből. A közép-szlovákiai térség egy másik pontján, Cierny Balogban további 88 családi ház felújításához nyújtott támogatást a szeretetszolgálat. A település két óvodájának és egy iskolájának helyreállításánál alapvető szempont volt, hogy olyan megoldások keressünk (például a speciális „lélegző vakolat”-ot), melyek hatékonyabb védelmet nyújtanak egy esetleges újabb árvíz esetén. A segélyezés kezdeti szakaszában a régió településeinek lakói némi bizalmatlansággal tekintettek a szervezetre, de hamar bebizonyosodott, hogy a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat által megígért támogatások valóban eljutnak a rászorulókhoz, gyors és hathatós segítséget nyújtva a felújítási munkálatokban. Ennek következtében sok helyen baráti viszony alakult ki a lakosok és a szeretetszolgálat munkatársai között. A helyiek több alkalommal vendégelték meg a segélyszervezet tagjait, de Cierny Balogban előfordult az is, hogy egy fiatalember hálája jeléül megígérte: gyermeküknek magyar nevet adnak majd a keresztelőn.

Közös egymásra találás

A Duna magyarországi szakaszán mintegy kétezer embert kellett kitelepíteni, 76 településen 27 000 ember védekezett, a felmért kárérték több mint kétmilliárd forint volt. A szeretetszolgálat segélyezése elsősorban a védekezésben részt vevő nagyszámú önkéntesek ellátására összpontosított, melyre sem az önkormányzatok, sem a katasztrófavédelmi hatóságok nem voltak felkészülve. A folyamatos készenléti állapot terheinek enyhítésében élelmiszercsomagokkal, valamint ivóvíz és tea szállításával segítettek munkatársaink. Báta és Szob településeken családi házakat is rendbe kellett hozni. Itt összesen hetven épület felújításához nyújtott építőanyag-egységcsomagot a szeretetszolgálat. Az árvíz során rendkívüli helyzetbe került a sződligeti – felnőtt fogyatékosokat gondozó – Viktor Speciális Otthon. Az épületkomplexum 110 lakóját egy nap alatt kellett kilakoltatni, így a szeretetszolgálat gyorssegélyként jelentős mennyiségű élelmiszer- és ruhaszállítmányt juttatott el számukra. Ezután került sor a felújítási munkálatok felmérésére és kivitelezésére, melybe a szeretetszolgálat támogatásával a konyha és az étkező épületének helyreállítási munkálatai – betonozás, vakolás, burkolás és festés – tartoztak. Az intézmény igazgatója, Thuró Kornél „közös egymásra találásnak” nevezte a szeretetszolgálat és a szociális otthon munkatársai között kialakult együttműködést, melynek egyik szép emléke az elmúlt év közösen eltöltött karácsonyi ünnepsége is. Az áradáskor kritikus helyzet állt elő Tahitótfalu időseket gondozó otthonában is, ahol az árvíz okozta vízszintemelkedés hatására a szennyvíz elöntötte az intézmény alagsorát és földszintjét. A kialakult problémát a szennyvízelvezetés korszerűsítése és a csatornahálózatba való bekötése oldja meg.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat segélyprogramja befejező szakaszához érkezett februárban. Az elmúlt fél év során több száz családi ház és közösségi épület rendbehozatalához nyújthattunk segítséget a beérkezett adományok segítségével, melyet ezúton is megköszönünk támogatóinknak.

Ifj. Kis Boáz


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyházunk és a 21. század
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Evangéliumi liturgia
Élő víz
Gyászjelentést kaptam...
Egyházunk egy-két hete
"Hirdesd az igét!"
Diakóniai konferencia
Tabuk nélküli hétvége Balassagyarmaton
Szeretetvendégség Takácsiban
Nívódíjas templomunk
Megtartó közösségeink
Görbületek
Keresztutak
Nők Világ Imanapja, 2003
Új püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület élén
A nők helyzete Libanonban
BÖBE
A legértékesebb örökségért
Mi vagyunk a hírvivők
Beszámoló félútról
Befejező szakaszában az árvíz-segélyezési program
Evangélikusok
Szeretetszolgálat - építő tervekkel
150 éve halt vértanúhalált Noszlopy Gáspár
Deák téri "kisdeákok"
Találkozásom cirénei Simonnal
Békéscsabai mozaik
e-világ
Megemlékezés a Terror Háza előtt
Európa lelke
Márton Áron kiállítás a Terror Házában
Quo vadis, Európa?
Keresztény szemmel
Hézag
Böjti tanácsok gyülekezeteink számára
evél&levél
A "főpásztor" megszólításról
Közlemények, nyilatkozatok
Elfogták a lelkésznő gyilkosát
Nyílt levél lemondott felügyelőtársamhoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemi képeskönyv - 2002
Hagyományőrzés ecsettel
A vasárnap igéje
Tanítványok fehér bottal?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 9 Befejező szakaszában az árvíz-segélyezési program

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster