EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 9 - Új püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület élén

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Új püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület élén

Szabó István személyében, február 22-én iktatták be hivatalába a Dunamelléki Református Egyházkerület új püspökét. A 46 éves teológiai doktor a Buda-hegyvidéki Egyházközség lelkipásztora. Az ország második legnagyobb református egyházkerületének legújabb – sorrendben harmincadik – püspökét a kecskeméti református templomban szentelték fel, ünnepi istentisztelet keretében.

Hat évre szóló hivatalába Papp Géza erdélyi püspök iktatta be Szabó Istvánt, akit az egyházkerület esperesei, legidősebb és legfiatalabb lelkésze, valamint a magyar református egyházkerületek szolgálatban lévő püspökei áldottak meg.

A püspökszentelő ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök, valamint – a határon túli magyar református egyházak képviseletében – Tőkés László királyhágómelléki püspök.

A püspöki eskütétel után tartott székfoglaló beszédében Szabó István hangsúlyosan szólt az egyház előtt álló új feladatokról. Megítélése szerint napjainkban, egy több évtizedes „ateista diktatúra” után, sajátos társadalmi ellentmondások között van szüksége megújulásra az egyháznak.

Az új püspököt elsőként Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Református Zsinat elnöke köszöntötte. A határon túli magyar református egyházak nevében Tőkés László királyhágómelléki püspök fejezte ki jókívánságait, és a most felszentelt vezetőnek a több száz évvel ezelőtt, Várad ostroma idején nyomott bibliák egyikét ajándékozta.

Erdő Péter esztergomi érsek, prímás a keresztények közötti ökumenikus egység jegyében, a katolikus hívők nevében, a holland református egyház zsinati elnöke pedig a külföldi református egyházak képviseletében köszöntötte Szabó Istvánt.

Az ünnepi istentiszteletet követően a Kecskeméti Református Gimnáziumban folytatódott ünnepségen Mádl Ferenc köztársasági elnök gratulált a most felszentelt egyházvezetőnek. Az államfő egyebek között azt hangsúlyozta: felelős együttműködés szükséges az állam és az egyház között.

Orbán Viktor volt miniszterelnök nemcsak gratulált Szabó Istvánnak, de az új püspöknek – az Országházban korábban tartott igehirdetéseire hivatkozva – meg is köszönte a „közélet világában kifejtett tanítását”.

Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára Medgyessy Péter miniszterelnök és a kormány nevében köszöntötte az új püspököt.

  1. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke gratulációja mellett külön köszönetet mondott azért is, hogy székfoglaló beszédében Szabó István megemlékezett a napokban tragikus körülmények között elhunyt Andorka Eszter evangélikus lelkésznőről.

A köszöntők sorában volt Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Római Katolikus Egyházmegye érseke és Csoóri Sándor író, a Magyarok Világszövetségének volt elnöke, valamint Szabó István édesanyja is. Édesapja pedig (úgyis, mint az egyházkerület legidősebb lelkésze) még a szertartás alatt megáldotta fiát, az új püspököt.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Egyházunk és a 21. század
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Evangéliumi liturgia
Élő víz
Gyászjelentést kaptam...
Egyházunk egy-két hete
"Hirdesd az igét!"
Diakóniai konferencia
Tabuk nélküli hétvége Balassagyarmaton
Szeretetvendégség Takácsiban
Nívódíjas templomunk
Megtartó közösségeink
Görbületek
Keresztutak
Nők Világ Imanapja, 2003
Új püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület élén
A nők helyzete Libanonban
BÖBE
A legértékesebb örökségért
Mi vagyunk a hírvivők
Beszámoló félútról
Befejező szakaszában az árvíz-segélyezési program
Evangélikusok
Szeretetszolgálat - építő tervekkel
150 éve halt vértanúhalált Noszlopy Gáspár
Deák téri "kisdeákok"
Találkozásom cirénei Simonnal
Békéscsabai mozaik
e-világ
Megemlékezés a Terror Háza előtt
Európa lelke
Márton Áron kiállítás a Terror Házában
Quo vadis, Európa?
Keresztény szemmel
Hézag
Böjti tanácsok gyülekezeteink számára
evél&levél
A "főpásztor" megszólításról
Közlemények, nyilatkozatok
Elfogták a lelkésznő gyilkosát
Nyílt levél lemondott felügyelőtársamhoz
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemi képeskönyv - 2002
Hagyományőrzés ecsettel
A vasárnap igéje
Tanítványok fehér bottal?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 9 Új püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület élén

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster