EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - "Hitben járunk,nem látásban"

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

"Hitben járunk,nem látásban"

Mt 12,38-42

Nagyszombat a gyász napja. Jézus meghalt, eltemették.

Temetés után csend van az otthonainkban. Eluralkodik rajtunk a veszteség érzése. Halkabban beszélünk, visszafogottak szavaink, bénultság telepszik ránk. Gyászolunk. Akit szerettünk, a sírban fekszik, ahonnan még senki nem jött vissza. Hitünk is bénult. Hiszen ha csak egy kicsiny jelet látnánk, ha volna valami kézzelfogható, amibe kapaszkodhatnánk, hogy elhiggyük: a halállal nincs mindennek vége! Hogy van tovább. Van élet a halál után is. Van feltámadás.

Jézus sokat beszélt a feltámadásról. Többször jelezte, hogy meg fog halni, de újra élni fog. Környezete azonban vagy nem hitte el szavait, vagy ha mégis, most, a temetés után már végképp nem hiszi. Hiszen minden úgy történik, ahogyan ilyenkor lenni szokott, ahogyan eddig tapasztalták! Megfeszítették, meghalt, eltemették. Hogyan is léphetne túl ezeken az emberi gondolat? Hogyan is merné folytatni a hitvallás szavaival: "harmadnapon feltámadt halottaiból"? Ehhez a lépéshez hit kell. Az emberben születő hithez pedig jel kell. Bizonyíték, hogy így lesz. Mi mindig azt mondjuk: azt hiszem, amit látok. A mi hitünk mindig bizonyítékokat követel - ez a magatartás mélyen bennünk gyökerezik. A farizeusok és írástudók végig ezzel a magatartással viszonyultak Jézushoz. Szenvedélyesen követelték: Ha tényleg az vagy, akinek mondod magad, bizonyítsd be! Ha Isten Fia vagy, mutass valami kézzelfogható jelet, hogy higgyünk neked!

Jézus nem engedi kényszeríteni magát. Csak egy jelet ad, a Jónás jelét. Utal az Ószövetségre, Jónás történetére: ahogyan Jónás három nap és három éjjel volt a cet gyomrában, de Isten végül mégis életre hívta elő onnan, úgy történik majd ővele, az Emberfiával is. Három nap és három éjjel lesz a sírban, a halálban, de harmadnapra Isten feltámasztja. Az írástudóknak kell a legjobban tudniuk, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Van tehát jel. A kérdés csak az, hogy hisznek-e az Írásoknak?

Jézus hitről és hitetlenségről beszél. Azt a hitetlenséget veti az ember szemére, amely a jelek dacára sem hisz. Hemingway az egyik művében drámaian mutatja be ezt az emberi tulajdonságot: "Miközben a bombák darabokra szaggatták a lövészárkot, ő összehúzta magát, szorosan a földhöz lapult, és imádkozott: Jézus, csak most segíts! Csak innen jussak ki! Kérlek, Krisztusom, Krisztusom! Ha megmentesz a haláltól, hinni fogok benned. Mindenkinek elmondom majd, hogy te mentettél meg. A gránáttűz távolodni kezdett. Reggel felkelt a nap, világos és forró lett. Este, amikor bement a faluba, a lánynak, aki elkísérte a villába, semmit nem beszélt Jézusról, és senki másnak nem beszélt erről az éjszakáról soha semmit. Amikor kérdezték, csak annyit mondott: Szerencsém volt. Már maga sem volt biztos abban, hogy Jézus mentette-e meg."

Mutass bizonyítékot! Mutass jelet! Jézus elutasítja ezt a kérést, és azt mondja: Minek? Ha hinni akarsz, elég a szavam, nem kell jel. Ha meg nem akarsz hinni a szavamnak, hiába minden jel. A hit nem bizonyítékokból, hanem bizalomból születik. Ez a bizalom volt meg Ninive lakóiban, amikor nem követeltek jelet Jónástól arról, hogy valóban Isten ítélete fenyegeti-e őket. Ez a bizalom volt meg Sába királynőjében is, aki nem követelt igazolást arról, hogy Salamon valóban Isten bölcsessége által lett-e naggyá. Az ő hitük ítéli meg Jézus kortársainak hitetlenségét - és a mi hitetlenségünket is.

Nagyszombat van, Jézus a sírban nyugszik. Sok, magát kereszténynek tartó ember számára megállt az idő nagyszombaton. Talán megindulna újra, ha jelet, bizonyítékot kapnának arra, hogy Jézus feltámadt, visszajött onnan, ahonnan még senki nem jött vissza. De nincs más jel ma sem, csak Jónás próféta jele. Az Írás jele.

Az evangélium szava megtöri a nagyszombati csendet: "Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, feltámadt." (Lk 24,5)

Balicza Iván

Imádkozzunk!

Urunk, Jézusunk! Hitetlen hitünkkel, kétkedéseinkkel várjuk a húsvétot. Szeretnénk valami biztosba, valami láthatóba fogódzni, és közben nem vesszük észre felénk nyújtott átszögezett kezedet. Megvalljuk neked, hogy gyenge a hitünk. Ezért rád szorulunk, Szentlelked hitet újító, megerősítő kegyelmére, hogy kereszthalálod mögött higgyük feltámadásodat, és gyászunk, saját halálunk mögött várjuk az örök életet. Ámen.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Minden istentisztelet húsvéti!
Élő víz
Heti útravaló
Váltság
Jézus él!
Egyházunk egy-két hete
Akadémiai nap a teológián
Az evangélium titkát akarom megismertetni
Isten országa birkapörkölttel
Buda-vallató régészbeugró
A szeretet erejével...
Őrségváltás az Őrségben
Az Úr érkezése
Szavalóverseny
Keresztutak
Ježiš žije a ja s Ním!
Deň Pánov
Lebendiges Geheimnis, von dem wir leben können
Fragen beim Erwachsenwerden
A MEÖT húsvéti üzenete
Protestáns tavasz
Erfurti anziksz
Evangélikusok
Száztíz éve született dr. Szalay Károly ideggyógyász
A templomépítő
Megemlékezés Sándy Gyuláról
e-világ
Szolgálni - Irakban
Tóparti passió
Keresztény szemmel
Húsvét vagy feltámadás ünnepe
A feltámadott Krisztus hitre hív
Tűnődés Milton nyomán
Nagyszombat éj
Európa "lenyúlása"
Egy lator története
A hét témája
Böjti passió
Jézus a vásznon - botrányok krónikája
Körkérdés A passióról
Hogyan szemléljük Krisztus szent szenvedését? (Részletek)
evél&levél
Válasz egy ismeretlen levélírónak
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Széljegyzet a Sólyom Jenő-emlékkönyvhöz
Premier az Evangélium Színházban
Búza Barna keresztútjai
A vasárnap igéje
Későn érkezők is beléphetnek...
"Hiszed-e ezt?"
Asztal
Íme, az ember!
"Hitben járunk,nem látásban"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 15 "Hitben járunk,nem látásban"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster