EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - Minden istentisztelet húsvéti!

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

Minden istentisztelet húsvéti!

Olvasóink talán emlékeznek még rá, hogy karácsonykor azzal a gondolattal rukkoltam elő, hogy minden istentisztelet karácsonyi. A hétről hétre ismétlődő angyali énekre (Dicsőség a magasságban Istennek), az inkarnáció - nem csak karácsonykor megismétlődő - csodájára alapozva fogalmaztam meg akkori mondanivalómat. Fél év sem telt el, és most meg azt írom: minden istentisztelet húsvéti. Vállalom, ha emiatt szó éri a ház elejét. Igenis, minden vasárnap húsvétvasárnap. Így hitték az első keresztények, s így valljuk mi is.

A kereszténység minden más vallástól eltérő üzenete és gyakorlata volt az, hogy az ünnepet a hét első napján tartották. Nem lehetett volna megőrizni az Ószövetség népének szokását, a szombat ünneplését? Miért kellett eltérni a több ezer éves hagyománytól? A válasz egyszerű: mert a húsvét tényén, ünneplésén, megjelenítésén áll vagy bukik minden. Pál apostol egészen radikálisan fogalmaz: ha Krisztus nem támadt fel a halálból, akkor hiábavaló a mi hitünk, de az igehirdetésünk is (1Kor 15,14). Ha nem húsvét és az odavezető nagypénteki kereszt áll a hitünk központjában, akkor semmiben sem különbözünk a történelemben megjelenő és annak süllyesztőjében hamar eltűnő szektáktól, vallásoktól. Az apostol örömmel kiált fel: ámde Krisztus feltámadt a halálból, mint az elhunytak első zsengéje ("prototípusa") (1Kor 15,20).

A keresztény istentiszteleteket mindig vasárnap tartották. Már önmagában ez is hitvallás volt a Krisztus-tanítványok részéről: abban a történelmi helyzetben, kulturális környezetben a vasárnapi összejövetel is a hitükről prédikált. De jó, ha tudatosítjuk: ma is - amikor kétezer év alatt megszokott, természetes lett, hogy vasárnap ünnepelünk - újra csak hitvallássá válik az összejövetel. Ha vasárnap nem dolgozunk, megszakítjuk a heti hajtást, és van időnk önmagunkra, egymásra és Istenre, az sokatmondó jellé válhat a környezetünk számára. Ha valóban megéljük, hogy számunkra a vasárnap a hét első napja, akkor talán elgondolkodnak az emberek azon, hogy vajon miért vélekedünk ilyen furcsán. Ha a hét első napja számunkra Jézusról szól, ha ezt a napot úgy tekintjük, mint a vele való új élet ajándékának jelét, akkor valóban hitvallássá válik a vasárnapi istentisztelet.

Minden vasárnap húsvétvasárnap, és minden istentisztelet húsvéti - abban az értelemben is, hogy nem vallásos összejövetelt tartunk, hanem a feltámadott és élő Jézus Krisztus valóságos jelenlétét élvezzük. Amikor igét hallgatunk, ő szólal meg. Nem üzen, mint aki távol van (az idő vagy a tér távolában), hanem megszólít, mint aki jelen van. Amikor az úrvacsorai asztalhoz telepedünk, nem egyszerűen az utolsó vacsoráról emlékezünk meg, hanem Jézus asztala köré gyűlünk, aki maga hív meg, és lát vendégül minket, önmagát tálalva nekünk. Ünneplésünk középpontjában nem a régmúlt neves alakja, a történelem régen eltávozott, de ma is nagy hatású személyisége áll, hanem az a halált legyőző és élő Úr, aki a Genezáreti-tó partján a tűz melegével, a terített asztallal és a békesség szavával fogadta az elcsigázott, újra halásznak állt tanítványokat, és aki ma is így tesz velünk, egyháza tagjaival.

A húsvéti tudósítások drága mondatai közül számomra az egyik legkedvesebb az, amikor a két angyal az üres sírnál így szól a rémült asszonyokhoz: "Mit keresitek a holtak között az élőt?" (Lk 24,5) Ez a kérdés visszhangzik kétezer év óta. Azt üzeni: ne a múltban keressétek Jézust, hanem a jelenben, az istentisztelet közösségében, hiszen ott találkozhattok vele. Húsvét évről évre megismétlődik. A Feltámadott elénk áll, és azt mondja: "Békesség néktek."

Hadd álljon itt végezetül húsvét ünnepének - minden vasárnapon érvényes - kollektaimádsága: "Urunk, Istenünk, aki szent Fiadat föltámasztottad a halálból, és ezzel bizonyossá tetted, hogy a bűn hatalmát megtörte, és a halál köteleit megoldotta: kérünk, űzd ki belőlünk is a halál félelmét, és töltsd be szívünket az örök élet örömével, az élő Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen."

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Minden istentisztelet húsvéti!
Élő víz
Heti útravaló
Váltság
Jézus él!
Egyházunk egy-két hete
Akadémiai nap a teológián
Az evangélium titkát akarom megismertetni
Isten országa birkapörkölttel
Buda-vallató régészbeugró
A szeretet erejével...
Őrségváltás az Őrségben
Az Úr érkezése
Szavalóverseny
Keresztutak
Ježiš žije a ja s Ním!
Deň Pánov
Lebendiges Geheimnis, von dem wir leben können
Fragen beim Erwachsenwerden
A MEÖT húsvéti üzenete
Protestáns tavasz
Erfurti anziksz
Evangélikusok
Száztíz éve született dr. Szalay Károly ideggyógyász
A templomépítő
Megemlékezés Sándy Gyuláról
e-világ
Szolgálni - Irakban
Tóparti passió
Keresztény szemmel
Húsvét vagy feltámadás ünnepe
A feltámadott Krisztus hitre hív
Tűnődés Milton nyomán
Nagyszombat éj
Európa "lenyúlása"
Egy lator története
A hét témája
Böjti passió
Jézus a vásznon - botrányok krónikája
Körkérdés A passióról
Hogyan szemléljük Krisztus szent szenvedését? (Részletek)
evél&levél
Válasz egy ismeretlen levélírónak
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Széljegyzet a Sólyom Jenő-emlékkönyvhöz
Premier az Evangélium Színházban
Búza Barna keresztútjai
A vasárnap igéje
Későn érkezők is beléphetnek...
"Hiszed-e ezt?"
Asztal
Íme, az ember!
"Hitben járunk,nem látásban"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 15 Minden istentisztelet húsvéti!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster