EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Koncentrált ige

Liturgikus sarok

A liturgia lényege 2.

Hozzászólás a cikkhez

Koncentrált ige

A Liturgikus sarok újabb belső sorozatában nem formákról és nem eszközökről olvashatunk, hanem az istentisztelet lényegéről. Az elmúlt héten így fogalmaztunk: a liturgia imádkozott dogma. Ezúttal biblikus oldalról közelítjük meg a liturgia tartalmát.

Fiatalkori bibliaolvasásom egyik nagy élménye volt az, amikor ismerős mondatokra leltem a Szentírásban. Elsőre nem jutott eszembe, honnan is ismerem őket, ám a következő vasárnapon világossá vált számomra: az istentiszteleten alkalmanként vagy rendszeresen ismétlődő mondatokról van szó. Ilyen volt például a bűnvalló imádság utáni kegyelmi ige: „Krisztus meghalt bűneinkért, az igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket.” Hasonlóan csengett a gyónásban ez a mondat: „Ha azt mondjuk, nincsen bűn mibennünk, becsapjuk magunkat, és igazság nincsen bennünk. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz az Isten, megbocsátja vétkeinket…” Még hosszan sorolhatnám a hasonló mondatokat.

Jó néhány évvel ezelőtt a teológushallgatókkal végigelemeztünk egy teljes istentiszteleti szöveget, megvizsgálva, hány bibliai mondat hangzik el egyetlen óra alatt. Az eredményt egyszerre mondtuk ki: az egész istentisztelet igék sokaságából áll. A liturgia tehát koncentrált ige. Ez formailag és tartalmilag egyaránt igaz.

A liturgia tulajdonképpen igék gyűjteménye. Háromféle módon fordulhatnak elő benne bibliai mondatok: pontosan idézve, azaz szó szerint; a lényeget megtartó parafrázisként, azaz kissé átformálva, a kontextushoz igazítva (egy-egy ilyen megformálás igehirdetés- vagy bizonyságtétel-jellegű is lehet) és az igei gondolatot szabad mondatokba belefűzve, nemegyszer több bibliai kifejezést vagy mondatot egybeolvasztva. Az Isten nevében való kezdés éppúgy ige, mint a záróáldás. A zsoltár felolvasása vagy éneklése szintén ige, ahogyan a bűnbánatra való felhívás és a kegyelem hirdetése is az. Az imádságok közül nem egy utal az aznapi szentírási szakaszra, de olyan is akad, amely összefoglalja azt (például a kollekta). Az énekeink is sokféle módon válnak igehordozóvá. Tudjuk, hogy nemcsak az ószövetségi, a levélbeli és az evangéliumi olvasmányok, hanem maga a prédikáció is ige, a „viva vox evangelii”, az evangélium élő hangja. Érdemes ilyen szempontból is végiggondolnunk a hitvallásainkat. Az úrvacsorai liturgiában sem „csupán” a szerzési igék bibliai mondatok. A Sanctus (Szent, szent, szent az Isten), az Agnus Dei (Krisztus, ártatlan Bárány) szintén szerepel a Szentírásban. A nagy hálaadó imádság is tele van bibliai utalással, és a sort még folytathatnánk.

A liturgia koncentrált ige, s ez tartalmilag is igaz. Az egyház istentiszteleti életének gazdagsága beláthatatlan. Isten kinyilatkoztatásának nagy csokrát nyújtja át alkalomról alkalomra. Egy egyszerű áhítaton egy igei mottó vagy egy rövidebb olvasmány hangzik el. A teljes liturgiában összefoglaljuk Isten teremtő, gondviselő, célba (üdvösségbe) juttató szeretetét. Ez az összefoglalás tanítást (vagyis hogy mit kell tudnunk Urunk jóságáról és kegyelméről), lelki táplálékot (ahol az asztal bőségesen terítve áll előttünk) és útravalót (ahol a tarisznyába elegendő jó kerül) jelent.

A liturgia olyan úton vezet, amelyen végignézhetjük, végigélhetjük a legfontosabbakat. Az ember nemegyszer úgy olvassa a Bibliát, hogy több helyen is belelapoz. Az Útmutató is használja ezt a módszert. Az igeolvasó ember érzi, milyen gazdagság kerül elénk, ha fellapozunk néhány szentírási részt: történetek, bölcsességek, ítéletek és biztatások, meditációs anyagok és életet újjáformáló evangéliumok – mind-mind Istenhez kötve. Az Isten szavára éhező ember csak úgy habzsolja ezeket a drága mondatokat. Többet és többet szeretne befogadni, szívébe zárni. A liturgia összefoglalva tárja elénk a törvényt és az evangéliumot, a tiltást és az engedést, a keménykezű feddést és a bátorító simogatást, a „megállj” figyelmeztetést és a „bátran indulj” küldetést, az elvonást és a gazdag ajándékozást.

A liturgia koncentrált ige: minden együtt egy helyen. Az ige egyházában mindez megszívlelendő. A liturgia tehát nem csupán a prédikáció kerete, elhanyagolható kísérője (mint ahogyan sokan gondolják), hanem a lényeg hordozója, áldott felkínálója.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Koncentrált ige
Élő víz
A tudatlanok bátorsága
Eltékozolt szeretet
Anyám
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomfosztogató(k) járt(ak) Csőváron!
Gálaműsor hitvallással
Szeretetotthon
Nők Luther-kabátban
Egyházkerületi közgyűlés Celldömölkön
Szentelések, szentségek és hálaadások ünnepe Bobán
Keresztutak
Teológusok találkoztak
Rájár a rúd az egyházakra?
Ortodox keresztény egyházi napok
Újra köztéren áll az aradi Szabadság-szobor
Protestáns tavasz a Hold utcában
Az igaz szeretet cselekszik! (1Kor 13)
e-világ
Kapcsolattartás az alma materrel
Déli harangszó
A német államelnök Magyarországon
Az EU-hoz most csatlakozó országok egyházairól informál a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Keresztény szemmel
Immár bent az Európa-házban
Gyermekre vágyó anyák napja
A hét témája
Az egyházak szerepe az Európai Unióban
Az Európai Egyházak Konferenciája
Egyházaink és az Európai Unió
A protestantizmus jelentősége az európai közösségben
EU-alkotmány: 750 ezren kérik a kereszténységre való utalást
Van-e közös identitásuk az európaiaknak?
Egyház, állam, társadalom a jelenkori Európában
evél&levél
Névtelen levél
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kortársunk, Shakespeare
A vasárnap igéje
Láss túl a horizonton!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet- Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 18 Koncentrált ige

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster