EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Gyermekre vágyó anyák napja

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Gyermekre vágyó anyák napja

Egy évvel ezelőtt anyák napján még nem tudtam, hogy három pici babát hordok a szívem alatt. Amikor először örülhettem felhőtlenül annak, hogy Isten meghallgatta a kérésünket, és végre gyermekeket várok, akkor döntöttem el, hogy egy év múlva anyák napja alkalmából köszönteni szeretném azokat, akik szintén nagyon vágynak egy kisbabára, az anyaságra, a családra.

Anyák napján természetes, hogy köszöntjük azokat, akik életet adtak nekünk. Szívet szorongató pillanatok, amikor pici gyermekek első rajzaikat adják át édesanyjuknak, és kedves kis versekkel köszöntik őket. Vagy amikor gyülekezetünkben minden anyák napja alkalmából egy piros virágot teszünk az oltárra a velünk lévő édesanyákért és egy fehéret a már eltávozottakért. A gyermekek örülnek, hogy köszönthetik anyukájukat, az édesanyák pedig könnyekkel küszködnek a meghatottságtól.

Ritkán gondolunk azokra, akik gyermek nélkül befelé sírnak. Olyan nőkre, akik egészségi problémák miatt nem tudnak teherbe esni, mert valamilyen születési rendellenesség akadályozza őket, vagy méhük betegség miatt nem tudja a kis embriót befogadni, esetleg férjük küszködik valamilyen problémával. Ritkán gondolunk azokra a nőkre, akik nem találtak még maguknak párt, hogy megosszák vele az életüket, és gyermeket vállaljanak. Pedig nem akármilyen anyák ők. Még meg nem született gyermekeikért folytatnak emberfeletti küzdelmet. Olyan odaadással, olyan kitartással vívják a harcukat, amely bizony túltesz sok édesanya küzdelmein.

Ma már a nőknek sokkal több lehetőségük van arra, hogy gyermeket vállalhassanak. Az orvostudomány korrigálni tud olyan problémákat, amelyek megnehezítik vagy egyenesen lehetetlenné teszik a nő teherbe esését. Mégis vannak olyan esetek, amikor nagyon nehezen vagy éppen egyáltalán nem adatik meg a gyermekáldás. Évekig is elhúzódhat az orvosi kezelés, amely mindamellett, hogy komoly lelki megpróbáltatást jelent, rengeteg időt és anyagi áldozatot is követel. Az utolsó mentsvár, az örökbefogadás is többnyire éveket vesz igénybe.

A legtöbb családba egyszer csak megérkezik a baba. De ott, ahol csak várnak, várnak rá, egyre nehezebb, egyre fájdalmasabb lesz a várakozás. Orvosi vizsgálatok sora próbálja kideríteni, mi lehet a gyermekáldás hiányának az oka. És bármilyen fejlett is az orvostudomány, a magyar egészségügy megfelelő ellátás hiányában sokszor csak még nehezebbé teszi a gyermekvállalást. (Saját tapasztalatom szerint ha nálunk már évekkel korábban elvégzik az alapvető ellenőrző vizsgálatokat, hamarabb eredményt érhettünk volna el.)

Amikor a gyermekért küzdő család eljut egy meddőségi központba, akkor már jóval emberségesebb és szeretetteljesebb bánásmódban van részük. Szükség is van erre az emberségre, mert a pároknak akár évekig is kell várniuk, mire a babájuk megfogan. Ez pedig igazán embert és párkapcsolatot próbáló időszak. Hónapról hónapra szembe kell nézni a kudarc lehetőségével. A házastársaknak ezekben a nehéz időkben is el kell fogadniuk egymást, és sokszor el kell viselniük a környezetük nem kimondottan tapintatos hozzáállását.

A gyermekért való küzdelem időszakában és a nehéz terhesség során is megtapasztaltam, hogy mit jelent az, ha imádkozó közösség áll mellettem.

Imádkozzunk ezen a napon azokért a nőkért és asszonyokért, akik gyermeket szeretnének, és szívük minden vágya, hogy családjuk legyen. Imádkozzunk azért, hogy legyen türelmük, erejük, Istenbe vetett reménységük, hogy ne essenek kétségbe, hanem el tudják fogadni a küzdelmet és – ha kell – a kudarcot is.

Az életet az orvostudomány fejlődése mellett is egyedül Isten adhatja, legyen szó természetes gyermekvállalásról vagy orvosi segítséggel születő gyermekekről. A várakozás időszakában az ember azért küzd, hogy hinni tudja: Isten értelmet adhat azok életének is, akiknek nem adatik meg a gyermekáldás. Imádkozzunk azért, hogy el tudják fogadni Isten akaratát, és így is megtalálják az életük célját. De leginkább azért könyörögjünk, hogy Isten hallgassa meg a gyermekre vágyók imádságát.

Az én szememben a gyermekért, a családért küzdő nők is anyák. Olyan érzések, olyan kötődések vannak a szívükben, amelyekre csak a gyermekükért mindent vállaló édesanyák képesek. Köszöntsük most őket is anyák napján!

Isten adjon nekik erőt és kitartást ahhoz a szent küzdelemhez, amelyet a még meg nem született gyermekükért folytatnak. Szent és áldott célt tűztek ki maguk elé, mert a boldogságért, az életért küzdenek. Áldja meg őket Isten gyermekekkel, hogy minél előbb kiteljesedhessék az a szeretet, amelyet már most éreznek irántuk.

Pángyánszky Ágnes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Koncentrált ige
Élő víz
A tudatlanok bátorsága
Eltékozolt szeretet
Anyám
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomfosztogató(k) járt(ak) Csőváron!
Gálaműsor hitvallással
Szeretetotthon
Nők Luther-kabátban
Egyházkerületi közgyűlés Celldömölkön
Szentelések, szentségek és hálaadások ünnepe Bobán
Keresztutak
Teológusok találkoztak
Rájár a rúd az egyházakra?
Ortodox keresztény egyházi napok
Újra köztéren áll az aradi Szabadság-szobor
Protestáns tavasz a Hold utcában
Az igaz szeretet cselekszik! (1Kor 13)
e-világ
Kapcsolattartás az alma materrel
Déli harangszó
A német államelnök Magyarországon
Az EU-hoz most csatlakozó országok egyházairól informál a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Keresztény szemmel
Immár bent az Európa-házban
Gyermekre vágyó anyák napja
A hét témája
Az egyházak szerepe az Európai Unióban
Az Európai Egyházak Konferenciája
Egyházaink és az Európai Unió
A protestantizmus jelentősége az európai közösségben
EU-alkotmány: 750 ezren kérik a kereszténységre való utalást
Van-e közös identitásuk az európaiaknak?
Egyház, állam, társadalom a jelenkori Európában
evél&levél
Névtelen levél
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kortársunk, Shakespeare
A vasárnap igéje
Láss túl a horizonton!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet- Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 18 Gyermekre vágyó anyák napja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster