EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Nők Luther-kabátban

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Nők Luther-kabátban

Emlékezés a női lelkészi szolgálat kezdeteire

Egyháztörténeti jelentőségű pillanat tanúi lehettek mindazok, akik április 24-én részt vettek a Nők Luther-kabátban című konferencián az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az EHE gyakorlati tanszéke, valamint a Női Misszió által szervezett rendezvényen első ízben mondatott ki: egyházunk bocsánattal tartozik azért, hogy női szolgatársait évtizedeken át méltatlan és gyakran megalázó helyzetben – „lelkészi munkatársi” státusban – tartotta.

A Magyarországi Evangélikus Egyházban 1972-ben avatták fel az első lelkésznőt. Nők már korábban is tanulhattak a teológián, ám hiába fejezték be tanulmányaikat – idén lesz nyolcvan (!) esztendeje annak, hogy diplomát szerzett hazánkban az első teológa (női hallgató) –, őket nem ugyanazok a szolgálati jogok illették meg, mint a férfiakat. A háború előtti generáció tagjai csupán hitoktatókként helyezkedhettek el. Az 1955 után végzetteknek lehetőségük volt ugyan a gyülekezeti szolgálatra, de csak úgynevezett „lelkészi munkatársi” minőségben. Ez azt jelentette, hogy a férfi lelkészek mellé lettek beosztva, nem viselhettek Luther-kabátot, nem végezhettek kazuális szolgálatokat (esketés, temetés), nem oszthattak úrvacsorát, és önállóan nem irányíthatták a gondozásukra bízott gyülekezeteket. Javadalmazásuk is jóval alatta maradt a férfiak jövedelmének…

Az egyház megköveti

a lelkésznőket

„Isten elhívása visszavonhatatlan” – a Római levélből (11,29) választott mottó remekül illett a női lelkészek szolgálatba állításának 30. évfordulójára emlékező konferenciához. A visszavonhatatlan elhívásról, a nehézségek ellenére is vállalt küldetésről tanúskodtak az előadások és a köszöntések, illetve a fórumbeszélgetésen adott őszinte, személyes hangú válaszok, és ezt támasztotta alá az igehirdetés üzenete is.

A teológia dísztermében elsőként a Női Misszió vezetője, B. Pintér Márta üdvözölte a megjelenteket, felolvasva Mádl Dalma köszöntő sorait is, majd D. Szebik Imre lépett a pulpitushoz. Az elnök-püspök egyházunk vezetői nevében kért elnézést azért, mert egykor nem a teológiai felismerés, hanem csupán a szükség, a lelkészhiány miatt alkalmaztak női pásztorokat. Megkövette a „tiszteletes asszonyokat” azért is, mert példaértékű helytállásuk ellenére – pusztán női mivoltuk miatt – sokszor kerültek méltatlan helyzetbe.

Köszöntötte az egybegyűlteket dr. Nagy Gyula nyugalmazott püspök is. Ő mindenekelőtt 1987. június 20-ra, arra a napra emlékezett vissza, amikor tizenhárom női teológushallgatót avatott teljes jogú lelkésszé. Ettől kezdve lett „természetes és automatikus gyakorlat” egyházunkban, hogy a teológákat is lelkészi szolgálatba állítják. Addig csak egy-egy nőt avattak fel lelkésszé: elsőként – 1972. november 19-én – Kovács Etelkát.

A testvéregyházak köszöntését Csapó Emma (Magyar Katolikus Nők Fóruma), Szabóné Papp Klára (Magyarországi Metodista Egyház), valamint Kovács Gézáné (Evangéliumi Alliansz Női Tagozata) tolmácsolta. Örömmel üdvözölte a jelenlévőket az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal képviseletében érkezett Szvatits Kármen tanácsos is.

Az egyházi szolgálat mai értelmezése címmel tartott előadásában D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök a lelkészi hivatal (Amt, ministry) bibliai és egyháztörténeti áttekintését tárta a hallgatóság elé. A 20. századhoz érve hangsúlyozta: nincs olyan bibliai ige, amely tiltaná a nők ordinációját. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Lutheránus Világszövetség budapesti nagygyűlése 1984-ben két határozatot is hozott a nők lelkészi szolgálatával kapcsolatban.

Az LVSZ kérte a nőket lelkésszé nem avató tagegyházakat, vizsgálják meg gyakorlatukat, és változtassanak rajta. A többieket pedig arra ösztönözték, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a nők a férfiakéhoz hasonló szolgálati feltételekhez jussanak. Ezeket a döntéseket a későbbiekben többször is megerősítették.

A női lelkészség képekben

Bába, gazdasszony vagy „határsértő” – a Münchenből érkezett vendég előadó, dr. Brigitte Enzner-Probst jellemezte ezekkel a meghökkentő képekkel a női lelkészi szolgálatot. A szolgálat jövőjével kapcsolatban dr. Brigitte Enzner-Probst az 1996-os európai női zsinaton elhangzottakat idézte: „A lelkésznő legyen olyan, mint a szülésnél segédkező bába: nem ő az anya; ő csak jelen van, hogy az új élet születésekor segédkezzék. Legyen nyitott és barátságos, mint egy gazdasszony, aki az élet megfáradt vándorait étellel, itallal kínálja. Legyen olyan, mint egy »határsértő«, aki két világban él: ismeri a mindennapok gondját, de Isten rejtett és mégis mindenütt jelen lévő országát is” – mondta.

Egyházunk vezetői némi „elégtétellel” nyugtázhatták, hogy bajor testvéreink csak jövőre (!) ünneplik a női lelkészi szolgálat bevezetésének harmincadik évfordulóját.

Isten elhívása

visszavonhatatlan

A mai lelkésznők helyzete annyival könnyebb, mint elődeiké, hogy van már előttük követendő példa: az „úttörőké”. Az ebédszünet utáni fórumbeszélgetésen az elsőként avatott Kovács Etelkával, a másodiknak ordinált Pintérné Nagy Erzsébettel, valamint Nobik Erzsébet lelkésznővel beszélgetett Szabóné Mátrai Marianna, az EHE Gyakorlati Intézetének vezetője.

Mindhárman őszintén szóltak szolgálatuk évtizedeiről, nem hallgatva el a nehézségeket sem, ám kiemelve, hogy gyülekezeteik mindig támogatták őket.

A konferencia a zuglói evangélikus templomban tartott istentisztelettel zárult, amelyen – Lk 10,38–42 alapján – Gáncs Péter püspök hirdette Isten igéjét. Prédikációjában utalt arra is, hogy a nap mottója az elhívás fontosságára irányítja a figyelmet. Ahol élet van, ott feszültség van: a lelkésznőknek Jézusra figyelve kell szembenézniük a család és a hivatás, valamint a magán- és a közélet öszszeegyeztetésének nehézségeivel.

Mindazok, akik április utolsó szombatján részt vettek ezen a konferencián, a találkozások, beszélgetések élményével vagy éppen a mindenkihez szóló, erőt adó áldás ajándékával gazdagodhattak. Magukkal vihették az elődök hiteles életpéldáit is, amelyek azt bizonyították, miként válhat erőt adó valósággá az ige: „Isten elhívása visszavonhatatlan.”

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Koncentrált ige
Élő víz
A tudatlanok bátorsága
Eltékozolt szeretet
Anyám
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomfosztogató(k) járt(ak) Csőváron!
Gálaműsor hitvallással
Szeretetotthon
Nők Luther-kabátban
Egyházkerületi közgyűlés Celldömölkön
Szentelések, szentségek és hálaadások ünnepe Bobán
Keresztutak
Teológusok találkoztak
Rájár a rúd az egyházakra?
Ortodox keresztény egyházi napok
Újra köztéren áll az aradi Szabadság-szobor
Protestáns tavasz a Hold utcában
Az igaz szeretet cselekszik! (1Kor 13)
e-világ
Kapcsolattartás az alma materrel
Déli harangszó
A német államelnök Magyarországon
Az EU-hoz most csatlakozó országok egyházairól informál a Gustav Adolf Segélyszolgálat
Keresztény szemmel
Immár bent az Európa-házban
Gyermekre vágyó anyák napja
A hét témája
Az egyházak szerepe az Európai Unióban
Az Európai Egyházak Konferenciája
Egyházaink és az Európai Unió
A protestantizmus jelentősége az európai közösségben
EU-alkotmány: 750 ezren kérik a kereszténységre való utalást
Van-e közös identitásuk az európaiaknak?
Egyház, állam, társadalom a jelenkori Európában
evél&levél
Névtelen levél
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kortársunk, Shakespeare
A vasárnap igéje
Láss túl a horizonton!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet- Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 18 Nők Luther-kabátban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster