EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - A fontos lépés: a német mise

Liturgikus sarok

Luther és az istentisztelet 4.

Hozzászólás a cikkhez

A fontos lépés: a német mise

Rovatunk új sorozatában – amelyben Luthernek az istentisztelettel foglalkozó írásait vesszük sorra – eddig a megjelenés időrendjét követve szóltunk az egyes művekről; már ismertettük az istentisztelet rendjéről szóló iratot, majd bemutattuk a Formula missae alcímmel közzétett írást. Ezután elsősorban a témájuk szerint csoportosítva foglalkozunk a reformátornak a liturgiát érintő irataival. Előbb azonban – néhány alkalommal – kerüljön elénk a kidolgozott forma, a német mise rendje.

Luther 1526-ban vetette papírra a Deutsche Messe und Ordnung des Gottesdienstes (A német mise és az istentisztelet rendje) című írását. A Formula missae-ben rámutatott a megújulás fontosabb pontjaira: az igehirdetés szerepének megerősödésére, az anyanyelven tartott prédikációra, a mise áldozatjellegének eltörlésére, a két szín alatt való úrvacsoravétel gyakorlatára és a német gyülekezeti énekeknek a latin énekek mellé való bevezetésére. A német misében továbblép.

A reformátor az egyszerű nép számára az egész misét lefordította. Többről van szó, mint tükörfordításról: németesítette a liturgiát nyelvében, kifejezésmódjában, formájában, tartalmában egyaránt. A húszas évek elején írja: „Nagyon szeretném már én is a német misét, s foglalkozom vele, de azt is szeretném, hogy az azután igazi német legyen. Mert a latin szöveget egyszerűen csak lefordítsuk s a latin dallamokat, illetve hangjegyeket átvegyük: az nagyon könnyű, de sem jól nem hangzik, se nem igazi újítás.”

A német misében Luther pontos útmutatást ad az istentisztelet alkotórészeivel kapcsolatban és a „menetrendjét” illetően, de – ahogyan Paulik János írja – tartózkodik attól, hogy ezen rendtartásból olyan bálványt csináljon, amelynek mindenki föltétlenül köteles meghódolni; ő csak jóakaratú útmutatást kíván adni a híveknek, hogy istentiszteleteiket miként rendezzék be úgy, hogy azok megfeleljenek az evangélium szellemének. Külső segítség bevonásával ő maga állítja össze a rendet, sőt maga is komponálja a liturgia bizonyos részeit: például az éneklendő szereztetési igéket és az úgynevezett „német Sanctust”.

Az egyszerű nép számára összeállított istentisztelet így alakul: zsoltár, Kyrie (Uram, irgalmazz), kollektaimádság, epistola, ének, evangélium, hitvallóének, igehirdetés, Miatyánk-parafrázis, úrvacsorai „figyelmeztetés”. Ezt követi a szerzési ige és az úrvacsora kiosztása (először a szerzési ige első fele és a kenyérnek, azaz Krisztus testének kiosztása, majd a második fele és a bornak, azaz Krisztus vérének kiosztása), Agnus Dei (Isten báránya), az úrvacsoraosztás alatt énekek, záró kollektaimádság, majd az ároni áldás. Amit csak lehetett, énekelt a lelkész is, a gyülekezet is. Énekben hangzott a zsoltár, a Kyrie, a kollektaimádság, a levélbeli ige és az evangélium is.

Természetes, hogy a kora egyházában tapasztalt jelenségek – az ige háttérbe szorulása, az igehirdetés elsúlytalanodása és az egysíkú szentségi jelleg – nyomán Luther az igeolvasásra és az igehirdetésre teszi a hangsúlyt. De az egész írás arról tanúskodik, hogy az igeközpontúság nem egyszerűen a bibliai olvasmányok és a prédikáció visszaemelését jelenti; a reformátor azt szerette volna, ha az istentisztelet minden részében köztünk lehetne a megszólaló-megszólító, magát kinyilatkoztató Isten. Luther így formálta meg az istentisztelet egészséges egyensúlyát.

Luther a latin és a német mise mellett egy harmadikról is álmodott, egy ideális formáról, amikor is nem külső szertartások és formák között, hanem „lélekben és igazságban” imádják az Istent. Ennek az istentiszteletnek „az evangéliumi rend természetével kellene bírnia, nem szükséges, hogy nyilvános helyen, mindenféle nép előtt folyjék le, hanem azoknak, akik komolyan törekszenek a kereszténységre, s az evangéliumról szóval és tettel tesznek tanúságot, kellene név szerint összeiratkozniuk, s valahol valamely házban magok között összegyülekezniük imára, olvasásra, keresztelésre, a szentség élvezésére s más egyéb keresztény cselekedetek gyakorlására”. Ez azonban szerinte is csak olyan vágy, amelynek a megvalósítására törekedni kell.

A német mise kapcsán Luther gyülekezettanító programot is indított. Ennek kátéformája egyfajta tudatosítást jelent, a begyakorlást szolgálja a gyülekezet számára, hogy a hívek tudják, értsék, miről is van szó a templomban, az istentiszteleten.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A fontos lépés: a német mise
Élő víz
Osztálytalálkozó
21. század
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás a megyehatáron
„Megállani az Istentől rendelt helyen…”
Egy önkéntes "rászedett"
Rákoskeresztúron üléseztek
Megújult oltár és orgona
Tiszta forrás
Felügyelői konferencia
Megemlékezés Ittzés Mihályról
Keresztutak
Nyílt levél
Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...
Evangélikusok
Johannes Kepler, a lutheránus csillagász
Asszonysors a Lajtától keletre
Veczán Pál
Száz éve született Ittzés Mihály
e-világ
Békesség a teremtett világgal
Keresztény szemmel
Iskolaügy
Csillagok közelről és távolról 2.
Sziréna
A hét témája
Reklámhordozók
Madonna Kabbalája
Szavak piacán
"Édes kísértések"
Apácák a gyerekszobában
evél&levél
Evangélikus szervezésű házashétvége Révfülöpön
"Százhúsz éves a templomunk"
A közelmúlt krónikája
Média-együttműködés
Baráti találkozó veszprémiek között
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudományos konferencia - tiszteletből
A magyar tudomány napja az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Megemlékezés a megigazulásról szóló római katolikus - evangélikus Közös nyilatkozat aláírásának 5. évfordulóján
A Közös nyilatkozat gyökerei (1967 - 1999)
56-os requiem
A vasárnap igéje
Az életre vezető hang
EvÉlet - Lelki segély
Hajótörött keresztények
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 46 A fontos lépés: a német mise

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster