EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...

A Protestáns Missziói Tanulmányi Intézetben Világosságot a világnak címmel rendezett missziói blokkszeminárium első kurzusát sikeresen elvégzett hallgatók november 6-án délután ünnepi hálaadó istentisztelet keretében vehették át oklevelüket. A hideg, hamar sötétedő novemberi estén jó volt beülni a fűtött templom padjaiba, és együtt örülni azokkal, akik egy év tanulás után, biblikus-missziológiai tudás birtokában „viszik majd tovább a világosságot”.

Dr. Anne-Marie Koolnak, a PMTI igazgatójának köszöntő szavaival és dr. Szűcs Ferencnek, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának imádságával kezdődött meg a tanfolyamot záró, „bizonyítványosztó” istentisztelet, melyet családias hangulatban tartottak a Szilágyi Dezső téri református templomban. Egyházunk részéről Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli), és Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke, valamint Hafenscher Károly országos irodaigazgató levélben küldte el pásztori biztatással teli jókívánságait és köszöntését.

Cselovszky Ferenc, a Deák téri evangélikus gyülekezet lelkésze 2Kor 4,5–6 alapján hirdette az igét: „Mert nem önmagunkat hirdetjük, hanem Krisztus Jézust, az Urat…” Az útnak induló, szolgálatot vállaló testvéreknek három „hamuban sült pogácsát”, három útravaló gondolatot adott át a lelkipásztor ezen az estén. Mindezt abban a reményben, hogy az egy év alatt sok-sok tudással, ismerettel megrakott „tarisznyába” ennyi még biztosan belefér…

Az első gondolat a Jézus-tanítványok mindenkori szolgálatának hogyanjára vonatkozik. Ne önmagunkat hirdessük, bármilyen nagy is a kísértés. Krisztusról, a világ világosságáról kell bizonyságot tennünk még akkor is, ha mi magunk egészen máshogy döntenénk, másként szólnánk vagy cselekednénk, mint ő. A második útravaló a szolgálat mozgatórugóját helyezte a szívünkre. Magáért Jézusért szolgáljunk, és ne az emberek elismerésére szomjazzunk, amikor igét hirdetünk vagy misszióba indulunk. Egy bölcs egyszer úgy fogalmazott: „Isten előtt borulj le, de az emberek előtt maradj állva” – megszívlelendő tanács ez ma is. A harmadik „hamuban sült pogácsaként” a szolgálat célját adta át Cselovszky Ferenc. Mi lehet a missziói szolgálatra vállalkozó fiatalok célja ma, 2004-ben? Ami minden tanítványé, minden időben: Krisztus világosságot adó arcát kell eljuttatni a világ minden tájára, legelőször a világnak abba a számos sötét zugába, ahová még nem világíthatott be az evangélium fénye… – így zárta prédikációját a lelkész, miközben az Úr asztalára helyezte a harmadik, nagyon is valóságos pogácsát. Igehirdetése végén áldást, erőt kívánva bocsátotta útjukra a végzett hallgatókat.

Az ünnepi hálaadó istentisztelet második részében került sor a várva várt pillanatra, az oklevelek átvételére. Előtte dr. Hafenscher Károlyné ismertette a kurzus tananyagául szolgáló tankönyv, a Világosságot a világnak című munka kilencéves, fordulatos történetét. Minden könyvnek megvan a maga sorsa, így ennek az idén tavasszal megjelent, javított, újonnan illusztrált kötetnek is. Az izgalmasan új missziói látásmódot közvetítő könyvet néhány éve Anne-Marie Kool vette először kézbe missziológiai tanulmányai során, s a korábbi kurzusok hallgatói lefordítva, kéziratos formában kapták kézbe. Az eredetileg World Christian címet viselő kötet jól forgatható, a szemnek is kedves kézikönyve, tankönyve lesz a következő tanfolyamoknak is. A munkáért, az eredményért egyedül Istené a dicsőség – zárta mondandóját dr. Hafenscher Károlyné.

Aaron Stevens amerikai – de magyarul kiválóan beszélő – lelkész a kurzus legemlékezetesebb pillanatait idézte fel; előadóként hálát adott a hallgatók körében töltött időért. Rámutatott a missziói lehetőségek sokféleségére, remélve, hogy minden hallgató megtalálja majd a neki rendelt munkaterületet.

Az okleveleket átadó Anne-Marie Kool a kilenc végzett közül hármat külön is bemutatott a jelenlévőknek egy-egy „miniinterjú” keretében. A hallgatóság például megismerkedhetett egy volt börtönőrrel, aki – az Isten útjai csodálatosak! – a börtönmisszióban találta meg hivatását. Mint elmesélte, egy büntetés-végrehajtási intézetbe kérte magát gyakorlatra a kurzus idején, ahol találkozott néhány fogva tartott „ismerőssel”. Azok csak nézték, nézték volt őrüket; nagyon ismerősnek tűnt az arca. Végül megkérdezték tőle: „Mikor szabadultál?” – azt hitték, valamikor együtt ültek… Börtönőrből misszionáriussá lett testvérünk így felelt a kérdésre: „Másfél éve szabadultam – a bűneimből…”

A hálaadó istentiszteleten ki-ki személyre szóló áldást kapott, hogy vigye tovább a világosságot, és persze az otthon melegét, szeretetét, gondoskodását szimbolizáló „hamuban sült pogácsát”.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A fontos lépés: a német mise
Élő víz
Osztálytalálkozó
21. század
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás a megyehatáron
„Megállani az Istentől rendelt helyen…”
Egy önkéntes "rászedett"
Rákoskeresztúron üléseztek
Megújult oltár és orgona
Tiszta forrás
Felügyelői konferencia
Megemlékezés Ittzés Mihályról
Keresztutak
Nyílt levél
Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...
Evangélikusok
Johannes Kepler, a lutheránus csillagász
Asszonysors a Lajtától keletre
Veczán Pál
Száz éve született Ittzés Mihály
e-világ
Békesség a teremtett világgal
Keresztény szemmel
Iskolaügy
Csillagok közelről és távolról 2.
Sziréna
A hét témája
Reklámhordozók
Madonna Kabbalája
Szavak piacán
"Édes kísértések"
Apácák a gyerekszobában
evél&levél
Evangélikus szervezésű házashétvége Révfülöpön
"Százhúsz éves a templomunk"
A közelmúlt krónikája
Média-együttműködés
Baráti találkozó veszprémiek között
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudományos konferencia - tiszteletből
A magyar tudomány napja az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Megemlékezés a megigazulásról szóló római katolikus - evangélikus Közös nyilatkozat aláírásának 5. évfordulóján
A Közös nyilatkozat gyökerei (1967 - 1999)
56-os requiem
A vasárnap igéje
Az életre vezető hang
EvÉlet - Lelki segély
Hajótörött keresztények
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 46 Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster