EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Madonna Kabbalája

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Madonna Kabbalája

Az amerikai popénekesnő, Madonna nem hajlandó mással foglalkozni szabad idejében, csak a zsidó misztikus könyv, a Kabbala tanulmányozásával és az e fölött való meditációval. Emiatt azonban nemcsak egykori katolikus hitétől távolodott el, hanem férjétől, Guy Ritchie-től is. Ő napjaink kereső emberének tipikus példája.

A negyvenhat éves énekesnő, eredeti nevén Madonna Louise Veronica Ciccone hétgyerekes katolikus családban nőtt fel. Édesapja olasz, édesanyja kanadai francia származású volt. A szülők 1955-ben a michigani Mennyei látogatás nevű katolikus templomban házasodtak össze, és megfogadták, hogy gyerekeiket a katolikus hit szerint fogják felnevelni. Madonna hatévesen a St. Andrews Patrick nevű katolikus iskola tanulója lett, és rendkívüli módon érdeklődni kezdett a katolikus vallás iránt. Elsőáldozóként tágra nyílt szemekkel hallgatta a miséket, és érdeklődve figyelte a papok előadásait Jézus anyjáról, Máriáról, akiről a nevét kapta. Katolikus hite mindvégig elkísérte őt, s még akkor is Szűz Máriához fohászkodott koncertjei előtt, amikor éppen a rosszlányt adta elő a világ szeme láttára, botrányt botrányra halmozva.

Amikor feleségül ment Sean Pennhez, a Las Vegas-i villámesküvő után csak egyetlen kérése volt: álljanak meg egy katolikus kápolna előtt, hogy imádkozzon lelki üdvéért, ha már Penn nem volt hajlandó egyházi esküvőt kötni vele. Amikor édesanyja rákos lett, a mama kérésének eleget téve, el akarta vinni őt a franciaországi Lourdes-ba – ahol 1858-ban többeknek is megjelent Szűz Mária –, de a mama sajnos meghalt, mielőtt az utat megszervezték volna. Madonna azonban édesanyja koporsójánál állva megfogadta, hogy ha gyereke születik, Lourdes-nak fogja nevezni. Az énekesnő pár évvel később be is váltotta ígéretét. A Carlos Leonnal folytatott, házasságon kívüli kapcsolatából született Lourdes-dal első dolga volt, hogy a katolikus templomba menjen megkereszteltetni a kicsit, és nagyon fájlalta, hogy a gyereknek nem tudott teljes családot biztosítani.

Második férjével, Guy Ritchie-vel egy anglikán templomban, Skóciában fogadtak örök hűséget egymásnak, mert a férfi ősei hitét követve nem volt hajlandó katolikus szertartás szerint összeházasodni. Hasonlóképpen az anglikán lett közös kisfiuk, Rocco vallása is, akit az esküvőjük előtti napon kereszteltek meg.

Bennfentesek szerint azonban akkoriban Madonnát már nem túlzottan érdekelte a római katolicizmus; azért is ment bele olyan könnyen az anglikán szertartás szerinti házasságkötésbe, mert lelke mélyén már másban hitt. Ugyanis hét évvel ezelőtt egy barátnője hatására elkezdett behatóbban foglalkozni zsidó misztikus könyvvel, a Kabbalával. Eleinte férjével együtt jártak az előadásokra, de Guy észrevette, hogy csak a pénzükre megy ki a játék, ezért felhagyott a látogatásukkal. De Madonna folytatta, s nemsokára megismerkedett Philip Berg rabbival – egykori biztosítási ügynökkel –, aki azóta életének egyik meghatározó alakjává vált. Sőt úgy tűnik, már az énekesnő házasságát is válságba sodorta. Guy Ritchie ugyanis – a brit bulvársajtó állítása szerint – még a biztonsági embereket is a „szent emberre” uszította, amikor a rabbi nemrégiben megjelent náluk, de Berg csak nem tágított. Végül Madonna lépett közbe, és Guynak engednie kellett. S azóta is egyre csak tűr. A rabbi manapság már Madonna koncertjein is ott ül, és teljesen a befolyása alatt tartja a sztárt, aki már csak a „szent”, a rabbi által megáldott vízből hajlandó inni, és azokat a kóser ételeket fogyasztja, amelyeket a férfi jóváhagy számára. Naponta magára ölti a kabbalakultusz fehér uniformisát, és órákig meditál. Még a gyerekeit is beíratta egy Kabbala-gyerekcsoportba. Ezenkívül minden privát döntését, még egy harmadik gyerek vállalását is a gurujára bízza, akinek tanácsaiért busásan meg is fizet, hisz épp a napokban adományozott 21,6 millió dollárt egy New York-i Kabbala általános iskola alapítására.

Hány és hány ember van a világon, aki Madonnához hasonlóan hosszú utat kénytelen megtenni életében! Keressük az élet értelmét, keressük azt, ami megadná a választ milliónyi kérdésünkre. A Szűz Máriába vetett hit Madonnának nem adott megnyugvást, de a dorbézoló életmóddal sem tudta megtalálni a választ. Milliókat keresett, de nem volt boldog. Sokáig, nagyon sokáig. Családot szeretett volna, gyerekeket és szerető férjet. Amikor végre-valahára mindezt megkapta, újabb veszély fenyegeti boldogságát. Ez most a Kabbala-hit, amely ugyan egy időre megnyugvást adott neki, de ha végképp guruja befolyása alá kerül, elveszítheti a hőn áhított családi békét, férjét és gyerekeit is. Egyetlenegy megoldás lenne számára és minden kereső ember számára. Az, ha végül a sokféle vallás helyett az egy igaz Istenbe, Jézus Krisztusba vetnék a hitüket. Ez senkinek sem lehetetlen. Még Madonnának sem az. Jézusnál megnyugvást találna a lelke. De vajon képes lesz-e valaha is szakítani a Kabbala-meditációval? Vagy újabb téves eszme, vallás, hóbort rabjává válik? Képes lesz-e megtalálni a Jézushoz vezető utat? Vagy egész életében hiábavaló dolgokkal fog csak foglalkozni?

Bolla Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A fontos lépés: a német mise
Élő víz
Osztálytalálkozó
21. század
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás a megyehatáron
„Megállani az Istentől rendelt helyen…”
Egy önkéntes "rászedett"
Rákoskeresztúron üléseztek
Megújult oltár és orgona
Tiszta forrás
Felügyelői konferencia
Megemlékezés Ittzés Mihályról
Keresztutak
Nyílt levél
Három hamuban sült pogácsa még biztosan belefér...
Evangélikusok
Johannes Kepler, a lutheránus csillagász
Asszonysors a Lajtától keletre
Veczán Pál
Száz éve született Ittzés Mihály
e-világ
Békesség a teremtett világgal
Keresztény szemmel
Iskolaügy
Csillagok közelről és távolról 2.
Sziréna
A hét témája
Reklámhordozók
Madonna Kabbalája
Szavak piacán
"Édes kísértések"
Apácák a gyerekszobában
evél&levél
Evangélikus szervezésű házashétvége Révfülöpön
"Százhúsz éves a templomunk"
A közelmúlt krónikája
Média-együttműködés
Baráti találkozó veszprémiek között
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudományos konferencia - tiszteletből
A magyar tudomány napja az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Megemlékezés a megigazulásról szóló római katolikus - evangélikus Közös nyilatkozat aláírásának 5. évfordulóján
A Közös nyilatkozat gyökerei (1967 - 1999)
56-os requiem
A vasárnap igéje
Az életre vezető hang
EvÉlet - Lelki segély
Hajótörött keresztények
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 46 Madonna Kabbalája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster