EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 48 - Evolúció vagy teremtéshit?

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Evolúció vagy teremtéshit?

„Kedves tisztelendő néni! Ötödik osztályos vagyok egy vidéki általános iskolában. Anyukám javasolta, hogy írjak az újságba, mert van egy nagy kérdésem. A biológiatanárnőm úgy tanítja nekünk, hogy a világ lassú, fokozatos fejlődés nyomán jött létre. Ez az evolúció. A hittanórán azonban mindig arról hallunk, hogy Isten teremtette a világot. Tudom, hogy a Biblia, Isten könyve leírja, hogy ez hogyan történt, de engem az is elgondolkodtatott, amit a suliban hallottam. Most akkor melyik az igaz?”

Kedves Fannikám! Köszönöm, hogy írtál nekem, és azt is, hogy őszinte kislány vagy, és keresed az igazságot. Érthető, hogy összezavarodnak a gyerekek, ha ugyanarra a kérdésre egymásnak ellentmondó válaszokat kapnak a felnőttektől. Szeretnélek megdicsérni azért is, mert világosan felismerted: a teremtés és az evolúció két különböző dolog. A kettő együtt nem lehet igaz.

A Szentírás azt tanítja, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot. Ez azt jelenti, hogy itt egy gyorsan végbemenő, teremtői cselekedetről van szó, nem pedig arról, hogy a világ évmilliók alatt, fokozatos fejlődés során alakult ki. Az evolúció hívei szívesen beszélnek arról, hogy az egyedfejlődés tudományosan bizonyított tény. Pedig nem több mint hipotézis, azaz feltételezés. A mindenható Isten azonban maga jelentette ki nekünk, hogy a világ nem fejlődés következtében jött létre, hanem teremtetett. Igaz, hogy bizonyítékokkal nem szolgál nekünk a Teremtés könyve (Mózes első könyve), de nem is lép fel ezzel az igénnyel. Egyszerűen csak közli, hogy ez így történt, és mivel Isten igéje közvetlenül a teremtő Istentől származik, mi hiszünk neki. Tudod, Istennek legyen hála érte, sok komoly természettudós – köztük biológusok, kémikusok és fizikusok is – Isten igéjének hisznek, és kutatási eredményeikkel rámutatnak arra, hogy a fejlődéselmélet nem más, mint emberi spekuláció. Talán hallottál már az iskolában Faradayről vagy Maxwellről, esetleg Pasteurről vagy Lord Kelvinről! Ők mind híres tudósok voltak, akik nagy meggyőződéssel hittek a teremtésben, és küzdöttek Lamarc és Darwin evolucionizmusa ellen.

Az evolúció hívei elképzelésük igazolására a földrétegekben fellelhető fosszíliákat (vagyis ősmaradványokat, kövületeket) használják fel. Igaz, hogy a földkéreg különböző rétegekből áll, amelyekben növények és állatok megkövesedett maradványaira bukkanhatunk. A kérdés csupán az, hogy ezek az ősmaradványok azt bizonyítják-e, hogy a múltban alacsonyabb rendű szervezetekből magasabb rendűek fejlődtek ki. No és mi a helyzet ma? Mára megtorpant ez a folyamat?

Szeretettel, de bátran tedd fel tanárnődnek a kérdést, Fannikám: hol figyelhető meg ma az evolúció? Kérj tőle néhány példát: hol látható napjainkban olyasmi, hogy egy alacsonyabb rendű szervezetből egy magasabb rendű alakulna ki? Azt is jó lenne megtudakolnod, hogy miként mutatható ki a fosszíliákból, hogy az állatvilág törzsei (például a férgek, a puhatestűek, az űrbelűek, az ízeltlábúak vagy a gerincesek) rokonságban vannak egymással. Engem rendkívül foglalkoztatna az a kérdés is, hogy milyen fosszilis bizonyítékok vannak arra, hogy az ember egy majomszerű elődtől származik. Ne lepődj meg, ha ezekre a kérdésekre nem fogsz megnyugtató választ vagy tudományos magyarázatot kapni. Hiszen az evolúcióban való hit sem tudományosabb, mint a teremtéshit. Mindkettő egyaránt egy bizonyos életfelfogáson alapszik. Míg a hívő keresztények Isten szavát abszolút tekintélynek fogadják el ebben a kérdésben is, addig a legtöbb evolucionista függetleníteni igyekszik a világot Istentől.

Tudod, kedves ifjú testvérem, elég gyakori dolog, hogy azok, akik a fejlődéselméletet vallják, nyíltan beismerik, hogy bizonyítékok hiányában is hisznek benne. Pusztán csak azért, mert elutasítják a teremtést. Tény, hogy az egész növény- és állatvilág csodálatos rend szerint épül fel. Nagyon szépen és természetes módon törzsekre, osztályokra, rendekre stb. oszthatjuk fel őket. Véleményed szerint mindez az evolúciót vagy a teremtést igazolja? Hit kérdése. Az evolúció hívei azt mondják: „Ha valamennyi szervezet közös őstől származik, akkor ma is kimutatható köztük a rokonság felépítésükben és életmódi sajátosságaikban!” A teremtéshívők pedig így kiáltanak föl: „Isten a világot egy tökéletes és egybehangzó terv szerint teremtette meg, így nem lehet csodálkozni azon, hogy bizonyos állatfajok szerveit hasonlóan alkotta meg, hiszen azonos életfeltételek között élnek.” Nem tudom, hogy láttad-e már valahol azt a felvételt, amelyet több megkövesedett lóról készítettek. A sort egy olyan kis állat nyitja meg, amelynek minden lábán öt ujja van, majd az egymás után következő állatok egyre nagyobbak, lábujjaik száma pedig egyre kevesebb. A sor végén egy olyan ló áll, amelynek középső, nagyra nőtt ujjából pata lett. A baj csak az, hogy ez a látványos fotósorozat nem igazolja az evolúciót. Hiszen a sor végén álló állat is csupán ló. A lovak sorozata csak azt bizonyítja, hogy mennyi variáció lehet a „ló témáján” belül. Ami pedig a lábujjak számát illeti, ez inkább valamiféle degenerációra (korcsosodásra) utal, semmint fejlődésre. Egyébként pedig ezeket a lómaradványokat a föld különböző részein találták, úgyhogy semmiképpen sem fejlődhettek ki egymásból, sőt földtani és időrendi egymásutániságuk is teljesen bizonytalan.

Fanni, kérlek, olvasd el Mózes első könyvének első nyolc fejezetét! Ebből világosan láthatod majd, hogy Isten a növényeket és az állatokat nemük (fajtájuk) szerint teremtette. Ezek a fajok élesen elkülönülnek egymástól, és egymással egy bizonyos határon túl nem keresztezhetőek. Felfedezheted benne azt is, hogy bár Isten a világot tökéletesen jónak és szépnek teremtette, a bűn miatt egyre torzabb lesz, rányomja a bélyegét a romlás és pusztulás. Ismered az özönvíz történetét? Ez nem egy közönséges áradás volt. A földkéreg felhasadozott, a földfelszín összegyűrődött. A teremtéshívő geológusok sok könyvet írtak már arról, hogy miután a vízözön az egész földfelületet feltúrta, lassan süllyednek le a felkevert anyagok, mégpedig úgy, hogy a legegyszerűbbek, legkönnyebbek kerülnek alulra. A magasabban fekvő rétegekbe pedig a nehezebb súlyú, magasabb rendű állatok maradványai kerültek. Az a sok ősmaradvány, lelet éppen azért maradt ránk, mert a hirtelen jött áradat minden élőt elpusztított. Döntsd el magad, hogy akkor korukat tekintve mennyire megbízhatóak ezek a leletek, amelyek évmilliókról beszélnek!

És végül: az ember valóban egy „megnemesedett állat” lenne? Aligha. A Szentírásnak van igaza, amely bemutatja, hogy Isten iránt való engedetlensége miatt az ember útja lefelé vezet és nem fölfelé… Élete csakis Jézus Krisztus által lehet megváltott és nemes. Kívánom neked, hogy találj rá a nagy válaszra Istenben. Számolj vele, kutasd az Írást, és ő megmutatja neked, hogy te is teremtménye, az ő gyereke vagy. Az Úr kísérjen!

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A sötétség elmúljon, a hit fénye ragyogjon!
Élő víz
Interjú Istennel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megházasodtunk!
Keresztutak
Elindult a Lelkészakadémia – avagy a jó pap holtig tanul
Lehet-e a kommunikáció és a média pozitív társadalomalakító tényező?
Budapest megért egy utat
Médiaműhely a Balatonnál
Evangélikusok
Samu Katalin hetvenéves
Aki csak Krisztusban tudta megszeretni az Istent
e-világ
Felelősségünk a teremtett világért
Keresztény szemmel
Az adminisztráció evangéliuma
A kaftános fejedelem
A hét témája
December ötödike kérdése
Kedves Testvéreink!
Igen nyomós érvek
Üzenet a Partiumból
Felekezeti hovatartozástól függetlenül 1.
Felekezeti hovatartozástól függetlenül 2.
Zarándoklat a kettős állampolgárság támogatatására
A határon túli magyarokról – evangélikus szempontból
Sopron, a hűség városa
Halottak napjától virágvasárnapig
Egy öreg tűzcsapról
Böjte Csaba atya nyílt levele az anyaországi testvérekhez
evél&levél
Emlékezés Gajdács Pál evangélikus lelkészre
Angyaljárás novemberben
Emléktábla-avatás Kőbányán
A közelmúlt krónikája
Nyilatkozat
Korlátoznak-e a törvények?
Környezet-egészség nap a győri Péterfy Sándor evangélikus iskolában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Elmúlnak mellőlem a hegyek
A vasárnap igéje
Itt már semmi sem a régi!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Evolúció vagy teremtéshit?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 48 Evolúció vagy teremtéshit?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster