EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 48 - Környezet-egészség nap a győri Péterfy Sándor evangélikus iskolában

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Környezet-egészség nap a győri Péterfy Sándor evangélikus iskolában

Ki ne olvasott volna mostanában szomorú statisztikai adatokat a lakosság, ezen belül az iskoláskorú népesség egészségi állapotáról? Ki ne bosszankodna környezetünk szennyezettsége, elhanyagoltsága miatt? Kit ne töltenének el félelemmel az élelmiszerek összetételére vonatkozó újabb és újabb riasztó információk? Mindezt felismerve a diákok nevelése és a környezet védelme iránt elkötelezett pedagógusok – a törvényi előírásoknak is eleget téve – az elmúlt tanévben megalkották környezeti nevelési programjukat. Ennek kiemelt állomása volt az iskolánkban megrendezett környezet-egészség nap októberben.

Kérésünkre a diákok kivételesen reggelizés nélkül érkeztek az iskolába, hiszen az ebédlőben egészséges, esztétikus, ötletesen összeállított és tálalt reggeli örvendeztette meg őket. A nap további részében barna kenyérből készült szendvicsek és számtalan ételkülönlegesség várta a diákokat a biobüfében, melyet rendhagyó módon az egyik osztály üzemeltetett. A vásárlók különleges teákat ihattak kedvenc, otthonról hozott bögréjükből. A sokat vitatott kínálatú iskolai büfé is arculatot váltott erre a napra. Pultjából eltűntek a csokik, a cukrozott, szénsavas üdítőitalok; helyettük sok tej és kakaó fogyott.

A nap folyamán számtalan meghívott előadó foglalkozott az osztályokkal. A tanulók előadást hallhattak a vitaminokról és a megfelelő szájápolásról is. Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korukban megtanulják, hogy mit miért érdemes enni – erről beszélt nekik az iskolaorvos. Az ökobusz az ember környezet iránti felelőtlen, lelkiismeretlen magatartásával szembesítette a látogatókat. Az iskola szomszédságában felállított, különleges jármű nagy hatással volt gyerekekre, felnőttekre egyaránt. A továbbiakban a korosztályoknak megfelelően foglalkoztak az előadók a diákokkal. A természetgyógyász, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a kineziológus, a reflexológus és az orvos-informatikus saját szakterületét bemutatva ötleteket adott arra, hogy miként válhatunk felelős, környezettudatos állampolgárokká. Reflexológus beszélt a masszázs gyógyító hatásáról – néhány mozdulatot megtanultak a gyerekek, sőt egymáson ki is próbálták őket. A kozmetikus előadásából praktikus ismeretekre tehettek szert a tinédzserek. A pszichológus szakember választ adott sok mentálhigiénés kérdésre. A program egy erdei iskolát bemutató csoport előadásával folytatódott. A természeti környezet kínálta tanítási-tanulási folyamat sokakat érdekelt. Az orvos-informatikus elrepített minket a modern kutatások világába; érdekes volt hallani az orvostudomány jövőjéről. Örömmel tapasztaltuk, hogy az előadást követően néhány diák pályaválasztási gondjainak megoldásához is kapott ötleteket. A nap további részében a kisebbek sportvetélkedőkön vehettek részt, illetve salátát is készíthettek. A gimnazisták egy rövidfilmet tekintettek meg a rák korai felismerését szolgáló önvizsgálatokról. Zárásképpen minden osztályunk kitöltött egy életkorának megfelelő egészségtesztet. Osztályonként a legjobb eredményt elért három diák „egészséges” ajándékokat kapott.

Az iskolai egészségfejlesztés az iskola egész életébe, mindennapjaiba beépülő tevékenység, amely a pedagógusok és a tanulók egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítésére, korszerűsítésére, valamint a fizikai és a pszichoszociális környezet egészségtámogató jellegének erősítésére irányul. Természetesen fontos, hogy mindebből a szülők is részesüljenek. Így a délután folyamán meghallgattuk vendégünknek, az evangélikus egyház országos felügyelőjének, dr. Frenkl Róbert orvosprofesszornak az előadását. A professzor a gyerekek egészséges fejlődésével kapcsolatos szülői felelősségvállalásról beszélt. Örömmel töltött el bennünket, hogy a remek előadást követően a szülők éltek a kérdésfeltevés lehetőségével.

A rendezvény utáni osztályfőnöki órán egy kérdőív segítségével kikértük a diákok véleményét a mozgalmas napról. Sokan írták azt, hogy nem volt olyan előadás, amelyik ne tetszett volna. A tanulók szeretnék, ha az iskolai rendezvényeken a későbbiekben csak barna kenyérből készült szendvicsek lennének. Nagy sikere volt a biobüfének. Néhányan a zsúfoltság miatt nem is fértek be a különleges falatozóba. Mindenki mesélt a családjának is az egészségnapról. Jó néhányan megköszönték a tanárok szervező munkáját, és kérték, hogy gyakrabban legyenek hasonló programok. Bízunk benne, hogy a győri evangélikus iskola egészségnapi rendezvénye felnőtteket, gyerekeket egyaránt megszólított.

Hiszen a teremtett világ értékei iránti felelős magatartást, a természeti és az épített környezet szeretetét és védelmét, a környezetkímélő, takarékos életvitelt elsajátítani egyik legszebb, legidőszerűbb feladatunk.

Péntek Szilvia

Regionális hozzárendelés: Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú M?vészeti Iskola és Kollégium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A sötétség elmúljon, a hit fénye ragyogjon!
Élő víz
Interjú Istennel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megházasodtunk!
Keresztutak
Elindult a Lelkészakadémia – avagy a jó pap holtig tanul
Lehet-e a kommunikáció és a média pozitív társadalomalakító tényező?
Budapest megért egy utat
Médiaműhely a Balatonnál
Evangélikusok
Samu Katalin hetvenéves
Aki csak Krisztusban tudta megszeretni az Istent
e-világ
Felelősségünk a teremtett világért
Keresztény szemmel
Az adminisztráció evangéliuma
A kaftános fejedelem
A hét témája
December ötödike kérdése
Kedves Testvéreink!
Igen nyomós érvek
Üzenet a Partiumból
Felekezeti hovatartozástól függetlenül 1.
Felekezeti hovatartozástól függetlenül 2.
Zarándoklat a kettős állampolgárság támogatatására
A határon túli magyarokról – evangélikus szempontból
Sopron, a hűség városa
Halottak napjától virágvasárnapig
Egy öreg tűzcsapról
Böjte Csaba atya nyílt levele az anyaországi testvérekhez
evél&levél
Emlékezés Gajdács Pál evangélikus lelkészre
Angyaljárás novemberben
Emléktábla-avatás Kőbányán
A közelmúlt krónikája
Nyilatkozat
Korlátoznak-e a törvények?
Környezet-egészség nap a győri Péterfy Sándor evangélikus iskolában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Elmúlnak mellőlem a hegyek
A vasárnap igéje
Itt már semmi sem a régi!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Evolúció vagy teremtéshit?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 48 Környezet-egészség nap a győri Péterfy Sándor evangélikus iskolában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster