EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának

A Lutheránia énekkarát vezényli dr. Kamp Salamon
A Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat az 1904-ben alakult Lutheránia énekkarnak magas művészi színvonalú kulturális tevékenységéért Kölcsey Ferenc-díjat adományozott. A rangos kitüntetést dr. Kamp Salamon karnagy január 22-én, a magyar kultúra napján vehette át.

Egy évszázados működése alatt kiemelkedő zenei műveltségű karnagyainak irányításával a Lutheránia nemzetközi viszonylatban is egyedülálló Bach-kultuszt teremtett. A Karácsonyi oratórium és a passiók előadásai évtizedek óta a Bach-muzsika kedvelőinek százait vonzzák a Deák térre. Itthon és külföldön egyaránt ismert és elismert énekes és hangszeres szólisták közreműködése jelzi e hangversenyek rangját. Számos alkalommal tisztelte meg fellépésével a zenekedvelő közönséget többek között Melis György, Réti József, Sándor Judit, László Margit, Molnár András, Berczelly István, Dobozy Borbála és Gyöngyössy Zoltán. Mindannyiunk örömére hagyománnyá váltak a kantátazenés istentiszteletek, amelyek jelentőségéről lapunk január 18-ai számának „Liturgikus sarkában” éppen Kamp Salamon gondolatait olvashattuk.

Június első hetében immár 15. alkalommal rendezik meg a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő budapesti Bach-hetet, amelynek közreműködői között – neves magyar művészek mellett – korábban üdvözölhettük például Helmuth Rillinget és Gustav Leonhardot is.

Bizony nem sok gyülekezet dicsekedhet olyan magas szintű zenei kultúrával, mint amilyenben a Deák téri közösségnek lehet része. Ennek a több évtizedes zenei munkának méltó elismerése a most odaítélt Kölcsey Ferenc-díj.

A Lutheránia az elmúlt időszakban sem pihent. Adventben a budavári Mátyás-templom „Katedrálisok zenéje” című sorozatában szerepelt. A műsor J. S. Bach egyházzenei munkásságának minden műfajából ízelítőt nyújtott: részletek hangzottak el a BWV 61-es kantátából, a Karácsonyi oratóriumból, a Magnificatból, a H-moll miséből, a János-passióból, valamint felcsendült a „Lobet den Herrn alle Heiden” kezdetű motetta is.

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően advent utolsó vasárnapján ismét a Karácsonyi oratórium meghallgatásával készülhettünk Urunk születésének ünnepére a Deák téren. Hangzott Krisztus evangéliuma, a megváltás örömhíre zenében és igehirdetésben egyaránt.

Bach hitének és művészetének ezt az organikus egységét hivatott példázni Kamp Salamon CD-sorozata is, amely az egyházi ünnepkörök szerint mutatja be Bach kantátaszerzői munkásságát. A sorozat célja, „hogy végigkísérje hallgatóját az egyházi esztendő vasárnapjain, melyek zenei, teológiai és liturgikus jellegét egy-egy Bach-kantáta magyarázata segít elmélyíteni és szívünkbe zárni…”. (A „Zene és teológia” címmel napvilágot látó sorozat eddig megjelent részei: I. Advent, II. Karácsony és újév, III. Vízkereszt. A kitűnő válogatást lelkészek, hitoktatók, valamint ének- és zenetanárok figyelmébe is ajánljuk.)

Az idén – tekintettel az énekkar 100 éves jubileumára – a szokásosnál gazdagabb programot kínál a Lutheránia: folytatódik a kantátazenés istentiszteletek sorozata; virágvasárnap és nagyszombaton meghallgathatjuk a János-passiót, melyből CD-felvétel is készül; a Bach-héten elhangzik Bach Magnificatja, a H-moll mise és a Musikalisches Opfer. A 2004-es év folyamán megjelenik Christoph Wolff J. S. Bachról szóló, mintegy 600 oldalas alapműve. (Christoph Wolff a Harvard Egyetem dékánja, a modern Bach-kutatás kiemelkedő alakja, akinek nevéhez több jelentős zenetörténeti felfedezés, továbbá Bach műveinek összkiadása fűződik. A most magyarul is megjelenő monográfia zenei szaklektora egyházunk egyházzenei igazgatója, dr. Kamp Salamon.)

Megköszönve a Lutheránia áldozatos munkáját, őszinte és örömteli szívvel gratulálunk a magas művészi színvonalú tevékenységet elismerő, rangos Kölcsey Ferenc-díj elnyeréséhez. Kívánjuk, hogy minél többekhez eljusson tolmácsolásukban a „hangzó igehirdetés” (a „praedicatio sonora”), amely Bach művein keresztül minden hallgatót Krisztus közelébe hív.

Tóth Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Könnyűzene az istentiszteleten
Élő víz
Rettenthetetlenül
Mint te
Őszintén Isten előtt
Heti útravaló
Keresztutak
Új vezetéssel a régi célokért
Jutalomút az angyalok városába
Új szuperintendens Bécsben
"Ó, milyen gyönyörű Panama!"
Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében
Éljük meg a keresztény életörömöt!
Építsük együtt a Jézus Házat!
Lutherrózsa Chicago fölött
Evangélikusok
Muncz Frigyes (1919-2004)
Megrendülten...
Eltávozott Szépfalusi Márta
Nehéz idők hű tanúja
Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának
Egy lírikus publicista portréja
A zenei nevelés szolgálatában
Sóhajtás
e-világ
Tények - és ami mögöttük van
Esély az autonómia csorbítására?
A televízió mint szószék
Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?
E-Magyarország-program
Keresztény szemmel
Emlékezés egy régi szupplikációra
Szállj le a trónról!
A hét témája
Csak imádkoztunk?
Fiatalos imahétzárás
Ökumenikus istentisztelet Győrben
A békesség szigetei
Egy gyülekezet, egy közösség voltunk
Egységben az áldás
Ökumené a Vajdaságban
evél&levél
Tiltakozzunk, protestáljunk!
Tisztelt főszerkesztő úr!
Közlemények, nyilatkozatok
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-jétől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztust láttatni
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 5 Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster