EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Könnyűzene az istentiszteleten

Liturgikus sarok

Musica Sacra XII.

Hozzászólás a cikkhez

Könnyűzene az istentiszteleten

Ahogyan leírtam egymás után a fent szereplő szavakat, rögtön furcsa érzésem támadt. Mert már maga a cím is olyan dolgot feltételez, amely többek számára kérdést jelent: lehet-e szent zene a könnyűzene? Dicsérhetjük-e Istent gitárral és dobbal az istentiszteleten? A válasz nem mindenki számára egyértelmű. Hiszen vannak olyanok, akik Isten ügyéhez méltatlannak tartják a könnyűzenét, mivel „ez a nívótlan és kulturálatlan zaj” árad ma mindenfelé. Sőt akadnak olyanok, akik ha meglátják a gitárt vagy a dobot a templomban, azonmód el is hagyják a helyiséget.

Pedig hol van az megírva, hogy Istent csak orgonával lehetne dicséri? A Bibliában egyáltalán nem szerepel az orgona neve, míg a dobról és a lantról többször is olvashatunk. Hiszen az orgona is egykor egészen modern hangszerként lett az istentisztelet énekeinek kísérője. És éppen azért ellenezték sokáig, mert úgymond az „utca hangszere” volt. De ugyanígy szólhatnánk a hegedűszóról is, mely egy időben az ördög muzsikájának számított, ma mégis egészen más érzéseket kelt bennünk. Saját házunk táján maradva azt is elmondhatjuk, hogy Luthert is éppen amiatt kritizálták annak idején, mert az általa szerzett „új énekek” is világi dalok voltak egykor.

Tehát a bevezetőben feltett kérdés véleményem szerint nem lehet kérdés. Egyértelmű, hogy a könnyűzenének is van helye az istentiszteleten – mint ahogy az orgonán kívül más hangszernek is meg szabad szólalnia a templomi és gyülekezeti alkalmakon. (Siófoki szolgálatunk idején a gyülekezet egykori gondnoka például tangóharmonikával kísérte az éneket azokban a szórványokban, ahol nem volt más hangszer. Az amúgy nótázgatáshoz használt instrumentum kíséretével is szépen szólt az ének.)

Gond akkor lenne a könnyűzenével, ha minden más zenét kiszorítana az istentiszteletről. Ettől azonban – legalábbis nekünk, evangélikusoknak – nemigen kell tartanunk. Elsősorban az újabban alakult egyházak, közösségek jellemzője az, hogy annak a kornak a zenéjét emelik be istentiszteleteikbe, amelyben élnek. A könnyűzene tehát más gyülekezetekben alapvető tényező az istentiszteleteken. Nálunk sem baj, ha ez így van. A mi többletünk viszont az, hogy ennél sokkal gazdagabb az egyházi zenénk!

Néhány személyes benyomásomat szeretném megosztani a kedves olvasóval mindezzel kapcsolatban. Nagy élményt jelentett számomra, amikor 1990-ben finnországi ösztöndíjasként részt vehettem az abban az időben indult úgynevezett Tamás-miséken. Ez egy olyan, elsősorban fiatalokat megmozgató istentiszteleti forma, ahová – amint a neve is mutatja – az istenkereső embereket hívják. Igen sokan (és nem csak fiatalok!) vettek részt ezeken az alkalmakon, amelyeken egy zenekar és egy kórus vezette az éneklést. Ifjúsági és taizéi énekek, illetve jó néhány hagyományos gyülekezeti ének hangzott el modern hangszerelésben. Nagy hatással voltak rám is ezek az együttlétek, ahol jobban meg lehetett élni a közösséget, mint egy hagyományos istentiszteleten.

Ilyen „Tamás-miseként” tartjuk mi is minden hónap első és harmadik vasárnapján az ifjúsági istentiszteleteket Pécsett, melyeken egy tízfős zenekar végzi a kántori szolgálatot (gitárok, zongora, dob, cselló, hegedű, klarinét, fuvola segítségével). Bátran mondhatom, hogy hasonlóan igényesen játszik a csapat, mint egykor az Agricola-templom szolgálattevői. Szinte minden istentiszteleten énekel az ifjúság gospelkórusa is, és azt látjuk, hogy az alkalmak egyre népszerűbbek.

Nem mondom, hogy csak a zenének köszönhető mindez – hiszen sokak imádkoznak is ezekért az istentiszteletekért –, de hogy óriási ereje van az ott megszólaló énekeknek, az biztos. Ne gondoljuk tehát, hogy Bach volt az utolsó ihletett zeneszerző. Én ismerek többet is, akik itt élnek közöttünk. Nyilván nem foghatók az „ötödik evangélistához”, de szívből jövő szövegeikkel, Istentől kapott dallamaikkal hiteles eszközei az Úristennek. Bátran énekelhetjük tehát szerzeményeiket. Hiszen ezek a dalok is Istent dicsérik!

Baranyay Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Könnyűzene az istentiszteleten
Élő víz
Rettenthetetlenül
Mint te
Őszintén Isten előtt
Heti útravaló
Keresztutak
Új vezetéssel a régi célokért
Jutalomút az angyalok városába
Új szuperintendens Bécsben
"Ó, milyen gyönyörű Panama!"
Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében
Éljük meg a keresztény életörömöt!
Építsük együtt a Jézus Házat!
Lutherrózsa Chicago fölött
Evangélikusok
Muncz Frigyes (1919-2004)
Megrendülten...
Eltávozott Szépfalusi Márta
Nehéz idők hű tanúja
Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának
Egy lírikus publicista portréja
A zenei nevelés szolgálatában
Sóhajtás
e-világ
Tények - és ami mögöttük van
Esély az autonómia csorbítására?
A televízió mint szószék
Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?
E-Magyarország-program
Keresztény szemmel
Emlékezés egy régi szupplikációra
Szállj le a trónról!
A hét témája
Csak imádkoztunk?
Fiatalos imahétzárás
Ökumenikus istentisztelet Győrben
A békesség szigetei
Egy gyülekezet, egy közösség voltunk
Egységben az áldás
Ökumené a Vajdaságban
evél&levél
Tiltakozzunk, protestáljunk!
Tisztelt főszerkesztő úr!
Közlemények, nyilatkozatok
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-jétől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztust láttatni
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 5 Könnyűzene az istentiszteleten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster