EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?

Bővebben az evangélikus e-pontokról

Evangélikus e-pontok
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az e-Magyarország-program keretében ezernél több e-pontot kíván létrehozni az európai uniós csatlakozás előtt. Egy-egy e-pont olyan nyilvános internet-hozzáférési helyet jelent, ahová a nyitvatartási idő alatt bárki betérhet, böngészhet a világhálón, elektronikus leveleket küldhet, illetve majd - a program elindítása után egy-két évvel - a hivatalos ügyeit is elintézheti. Az e-pontok az IHM-től két-két számítógépet és internet-hozzáférést kapnak, az utcán pedig tábla jelzi majd, hogy itt ingyen vagy nagyon olcsón lehet használni a világhálót.

A tervek szerint e-pontokat egyházak is működtethetnek majd. Városi gyülekezeteink a jelen felhívás alapján vehetnek részt a speciálisan egyházakra szabott, egyedi programban; községekben és nagyközségekben működő gyülekezetek számára pedig az IHM nyilvános pályázata keretében nyílik lehetőség e-pontok létrehozására (l. az IHM-ITP-15 számú pályázatot a minisztérium honlapján, a http://www.ihm.hu cím alatt; ennek következő beadási határideje 2004. február 6.).

Amikor egy gyülekezet vezetése mérlegeli, gazdája legyen-e egy e-pontnak, bizony felelősségteljes döntés előtt áll. Hiszen vállalnia kell, hogy csaknem 3 éven keresztül, heti 16 órában felügyeletet biztosít a számítógépeknek. Vannak-e vállalkozó kedvű gyülekezeti tagok, akik erre áldozzák a szabad idejüket?

"Vacak két komputerért heti 16 óra ügyeletet boldog-boldogtalannak teljesíteni nagy ár" - írta egy lelkész e-mailben a személyes megkeresésemre. Mielőtt elfogadnánk vagy elvetnénk ezt a vélekedést, gondoljuk végig, mi mindenre lehet jó az e-pont nekünk, evangélikusoknak!

A nyilvános e-pont azt jelenti, hogy bárki bejöhet a gyülekezetbe internetezni. Gyülekezeteink (missziós) célja pedig nem éppen az, hogy minél többen bejöjjenek? Vegyék észre, hogy él és virul az evangélikus gyülekezet! Aki betér egy evangélikus e-pontba, biztosan újragondolja az egyházak poros középkori nézeteire vonatkozó előítéleteit. Sőt akaratlanul körülnéz, hogy mivel is foglalkoznak itt ezek a "modern hívők"? Hiszen mindenkiben van egy kis kíváncsiság: érdemes az e-pont környékén elhelyezni a gyülekezeti faliújságot, egyházközségi hírlevelet, terjesztésre szánt írott anyagokat. Habár közvetlen missziót nem szabad végezni az internetezők körében, mert az meg is ijesztheti őket, meg lehet találni a módját, hogyan "csempészhetjük be" a magunk evangélikusságát, saját értékeinket az e-pontba. Többek között ehhez kíván segítséget nyújtani az evangélikus e-pontok programjához kapcsolódó - az IHM anyagi támogatását élvező -, "Online hittan" című fejlesztési projekt, melynek keretében egyházunk tanítását dolgozzuk fel közérthető internetes formában, elsősorban azoknak szólóan, akik ritkán koptatják a templom padjait. Ennek az anyagnak a számítógépes ikonja ott lesz az összes e-pont számítógépének a képernyőjén, csakúgy, mint egyházunk központi honlapjának az elérhetősége.

Lényegében tehát az e-pont segítségével olyan emberek is eljuthatnak a gyülekezetbe, akik különben be nem tennék a lábukat oda - vagy csak karácsonykor és húsvétkor szoktak eljönni. A jövőben sokan közülük - az internet miatt - talán gyakrabban jönnek majd. Aki pedig attól fél, hogy neveletlen fiatalok fognak tömegesen randalírozni nap mint nap a gyülekezet helyiségeiben, annak azt tudjuk tanácsolni: érdemes előre elkészíteni az e-pont belső házirendjét, amelynek betartását megköveteljük a belépőktől. A házirendben rögzíthető, mit szabad csinálni a számítógépekkel, és mit nem (például megtilthatjuk az erőszakos oldalak böngészését, limitálható a létszám stb.).

És nem csak a nyilvános nyitva tartásra érdemes gondolni. Az e-pont lehetőségei ugyanis a heti 16 órás kötelező, nyilvános nyitva tartáson túl is használhatók gyülekezeti célra. Fiataloknak internetes klubot és vetélkedőt lehet szervezni, hittanos gyerekeknek bibliai számítógépes játszóházat, internetes teázót, vagy egyszerűen csak ki lehet nyitni a termet a bibliaóra előtt és után az érdeklődő hívek számára, hogy körülnézhessenek a világhálón. Ennek kapcsán lehet tanfolyamokat is szervezni, például megtanítani az idősebbeket, hogyan írhatnak elektronikus levelet az unokájuknak.

"A budapesti agglomerációban >>nem ügy<< a számítógép, az internet és társaik. Csak az nem fér hozzá családjában, iskolájában, aki nem akar - tehát nem jönne ezért ide sem" - írta egy másik lelkész a napokban, miután felvetettem az e-pont alapításának lehetőségét. Ennek kapcsán nem szabad elfeledkezni a dolog szociális oldaláról. Vajon azokat a jól szituáltakat várjuk-e az e-pontjainkban, akiknek a dolgozószobájában zümmög a számítógép, és széles sávú internet-hozzáférésükkel éjjel-nappal szörfözhetnek a neten? Vagy inkább azokat, akiknek nem telik az otthoni gépre, mert alacsonyabb a jövedelmük, vagy egyáltalán nem értenek hozzá, mert sosem volt alkalmuk megtanulni? Mert az említett két réteg között tátong a digitális szakadék: a hozzá nem értők lemaradnak, alacsonyabb lesz a jövedelmük, végül nem találnak munkát. Nem feléjük kellene-e segítő kezet nyújtanunk nekünk, jól szituált városi evangélikusoknak? Hiszen sokan vannak ők, a gyengébbek és a lemaradók. Akár a budapesti agglomerációban is, de vidéken mindenképpen.

Az e-pontokra való előzetes jelentkezés során tizenkilenc, városi evangélikus gyülekezet huszonegy e-pont telepítését vállalta (volt, amelyik kettőt is, különböző helyszíneken). Íme a névsor: Budapest-Budavár, Budapest-Deák tér, Budapest-Ferencváros, Budapest-Rákoskeresztúr, Budaörs, Gyón, Dunaújváros, Irsa, Mezőberény I., Mezőberény II., Monor, Nyíregyháza-Kertváros, Nyírszőlős, Pécs, Sárvár, Sopron, Szarvas, Székesfehérvár, Tab. Tizenkilenc hely még van.Várjuk a jelentkezőket!

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Könnyűzene az istentiszteleten
Élő víz
Rettenthetetlenül
Mint te
Őszintén Isten előtt
Heti útravaló
Keresztutak
Új vezetéssel a régi célokért
Jutalomút az angyalok városába
Új szuperintendens Bécsben
"Ó, milyen gyönyörű Panama!"
Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében
Éljük meg a keresztény életörömöt!
Építsük együtt a Jézus Házat!
Lutherrózsa Chicago fölött
Evangélikusok
Muncz Frigyes (1919-2004)
Megrendülten...
Eltávozott Szépfalusi Márta
Nehéz idők hű tanúja
Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának
Egy lírikus publicista portréja
A zenei nevelés szolgálatában
Sóhajtás
e-világ
Tények - és ami mögöttük van
Esély az autonómia csorbítására?
A televízió mint szószék
Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?
E-Magyarország-program
Keresztény szemmel
Emlékezés egy régi szupplikációra
Szállj le a trónról!
A hét témája
Csak imádkoztunk?
Fiatalos imahétzárás
Ökumenikus istentisztelet Győrben
A békesség szigetei
Egy gyülekezet, egy közösség voltunk
Egységben az áldás
Ökumené a Vajdaságban
evél&levél
Tiltakozzunk, protestáljunk!
Tisztelt főszerkesztő úr!
Közlemények, nyilatkozatok
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-jétől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztust láttatni
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 5 Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster