EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - A békesség szigetei

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A békesség szigetei

A békesség szigetei
Szombathelyen már a hivatalos találkozókat megelőzően is tartottak ökumenikus alkalmakat: néhány katolikus pap, a református lelkipásztor, valamint Lehel Ferenc akkori evangélikus lelkész "illegális" imaköröket szervezett. Fehér Károly idejében az ökumenikus kapcsolatok tovább bővültek, és beilleszkedtek a hazai és nemzetközi imahét programjai közé. Az idei szombathelyi ökumenikus imahetet abban bízva rendezték meg, hogy a városunkban élő gyülekezetek külön-külön és együttesen is Krisztus békességét hirdetik az emberek számára.

Idén már novemberben megkezdődött az imahét szervezése. A római katolikus, református, evangélikus és baptista lelkészekből és gyülekezeti munkásokból álló szervezőbizottság úgy döntött, hogy ettől az évtől kezdve új elemekkel gazdagítja az imahét programját. A változtatások egyikeként minden este más gyülekezet látta vendégül a többi felekezet híveit és papjait a saját templomában azzal a céllal, hogy megismertesse velük saját istentiszteleti szokásait és hagyományait. Az első ilyen alkalom - az imahét nyitányaként - éppen az evangélikus templomban volt. A szombathelyi egyházközség próbagyülekezetként advent óta a gazdagított liturgiát gyakorolja. A szentségi rész alatt arra kértük katolikus testvéreinket, hogy amíg a protestánsok úrvacsorát vesznek, ők imádkozzanak a majdani közös úrvacsoravétel ajándékáért...

Az ökumenikus gyülekezet kedden kilépett a templom falai közül, és a premontrei gimnázium dísztermében gyűlt össze. Ezt az estét az ifjúságnak szenteltük. Református, evangélikus, katolikus és baptista fiatalok szolgáltak az istentiszteleten, amelynek szervezését a gimnázium pap tanárai végezték. A mintegy 250 fiatal azzal a szilárd elhatározással térhetett haza, hogy lesz folytatás.

Pénteken a református templomban a családért imádkoztunk. Horváth József pápai prelátus igehirdetésében az egyházak felelősségére és korunknak azokra a káros jelenségeire hívta fel a figyelmet, amelyek veszélyeztetik családi életünket. A lektori szolgálatban és a könyörgések felolvasásában vegyes házasságban élő testvérek vettek részt, mintegy bizonyságául annak, hogy a felekezeti különbözőség ma már nem okozhat zavarokat a családi életben, és nem jelenthet akadályt a fiatalok párválasztásában.

Szombatra esett a püspökök jelenlétében tartott istentisztelet, amelyen dr. Konkoly István megyés püspök vezette a liturgiát, és dr. Márkus Mihály református püspök hirdette Isten igéjét Habakuk próféta könyve alapján. Ezen az estén is zsúfolásig megtelt a - néhány éve az egyik legnagyobb lakótelep közepére épült - katolikus templom.

Vasárnap este, mintegy az imanyolcad zárásaként, a meghitt hangulatú, egykori karmelita kolostor kis templomában gyülekeztek a hívek. Az utolsó napon településünk gondjait és jövőjét vittük együtt Isten elé. A négy történelmi felekezet lelkésze korábban közös levélben fordult lakóhelyünk vezetőihez és képviselőihez, és meghívták őket erre az istentiszteletre. A liturgiában is különböző felekezetű hívő politikusok vettek részt. Városunk vezetői mintha megértették volna, hogy az ökumené szolgálata egyben a település jólétének szolgálata is. A felekezeti iskolák, diakóniai intézmények, a gyülekezetekben élő szakemberek sora naponta Isten dicsőségére és a polgárok jólétéért dolgozik.

Jó volt együtt lenni és egymáshoz közeledni az elmúlt napokban. Tettük ezt úgy, hogy az idei év csodálatos témáját követve, a hagyományos formákat megtartva, egyúttal a hét programját gazdagítva vittük közös dolgainkat Jézus Krisztus nevében a mindenható Isten színe elé. Megtapasztalhattuk a békesség és az erő lelkének jelenlétét.

Néhány nap múlva következik a szervezés közös kiértékelése és az előttünk álló egy év feladatainak meghatározása, hogy a két imahét közé eső időben is világoljon az ökumenikus mozgalom fáklyája.

Gregersen-Labossa György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Könnyűzene az istentiszteleten
Élő víz
Rettenthetetlenül
Mint te
Őszintén Isten előtt
Heti útravaló
Keresztutak
Új vezetéssel a régi célokért
Jutalomút az angyalok városába
Új szuperintendens Bécsben
"Ó, milyen gyönyörű Panama!"
Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében
Éljük meg a keresztény életörömöt!
Építsük együtt a Jézus Házat!
Lutherrózsa Chicago fölött
Evangélikusok
Muncz Frigyes (1919-2004)
Megrendülten...
Eltávozott Szépfalusi Márta
Nehéz idők hű tanúja
Kölcsey-díj a 100 éves Lutherániának
Egy lírikus publicista portréja
A zenei nevelés szolgálatában
Sóhajtás
e-világ
Tények - és ami mögöttük van
Esély az autonómia csorbítására?
A televízió mint szószék
Mire jó az ingyenes internet a gyülekezetben?
E-Magyarország-program
Keresztény szemmel
Emlékezés egy régi szupplikációra
Szállj le a trónról!
A hét témája
Csak imádkoztunk?
Fiatalos imahétzárás
Ökumenikus istentisztelet Győrben
A békesség szigetei
Egy gyülekezet, egy közösség voltunk
Egységben az áldás
Ökumené a Vajdaságban
evél&levél
Tiltakozzunk, protestáljunk!
Tisztelt főszerkesztő úr!
Közlemények, nyilatkozatok
Hirdetési díjak az Evangélikus Életben 2004. február 1-jétől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Krisztust láttatni
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 5 A békesség szigetei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster