EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - Beszélő képek és prédikáló zene böjtben

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Beszélő képek és prédikáló zene böjtben

Az angyal a húsvéti sírnál így szólt az asszonyokhoz: „…tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek.” (Mt 28,5) Az egyház népe mindig a Megfeszítettet keresi. Amikor az igehirdetést hallgatjuk, amikor az oltár köré térdelünk, amikor odahaza Bibliánk fölé hajolunk, vagy amikor imára kulcsoljuk a kezünket, mindig Krisztust, a Megfeszítettet keressük. Ez fokozott mértékben így van böjt idején.

Böjt az egyházi esztendő egyik legszebb időszaka. Az igehirdetések böjt utolsó heteiben Krisztus szenvedéséről és haláláról szólnak, a gyülekezet böjti énekeket énekel. Az egyház igehirdetése mellett azonban mindig is ott volt és ott is lesz az egyházi művészet szolgálata. Mert az egyház kezdettől fogva szolgálatába állította a művészetet, hogy az a maga eszközeivel hirdesse ugyanazt az igét, amely alapján az igehirdetők szóltak a gyülekezetben.

Természetesen az egyházi művészet szoros kapcsolatban van a keresztény ünnepekkel, az egyházi esztendővel. Két középpont körül kristályosodnak ki a legcsodálatosabb alkotások: karácsony és nagypéntek körül. Azt azonban meg kell említenünk e helyütt, hogy képek és szimbólumok egész serege beszél a feltámadásról, és valójában az egész keresztény művészet mozgatórugója a feltámadáshit. A keresztény sír a feltámadás szimbólumaival van tele, és sohasem a gyász vagy a szomorúság jelképeivel.

Most, böjtben természetesen a böjti művészettel foglalkozunk. Ilyenkor nemcsak az igehirdetés, de a művészet is az értünk szenvedő és halálba menő Krisztust prédikálja. Mi, evangélikus keresztények Krisztus szenvedésében nem egy ember „tragédiáját” látjuk. Tudjuk, hogy ami a Golgotán történt, az érettünk történt. Az ő vére érettünk adatott, és kiontatott a bűnök bocsánatára.

A középkori szobrászat Krisztus-ábrázolása igen érdekes ebből a szempontból. A román kori művész Krisztusban az uralkodó, hatalmas királyt látja. Még a kereszten is király ő: áll és nem csüng. Szembenéz. Töviskoszorúja korona. A 13. századtól a gótikus művészet a szenvedő Krisztust ábrázolja: lehajtott fej, töviskorona, összekulcsolt lábak. – Érdekes, hogy már Luther előtt megtalálja a művészet azt a Krisztust, akit Luther is prédikált: az érettünk meghaló Megváltót (Dürer).

Nemcsak a képzőművészet, hanem a zene is hirdeti a böjti időszak üzenetét. Itt most főleg a passiókra gondolunk. Ma leginkább Bach passióit ismerjük, de jóval Bach kora előtt is – a 4. századtól kezdve – születtek passiók, passiójátékok. A korálpassió a gyönyörű gregorián dallamokba öltöztetve mondja el Krisztus szavait. Krisztus szenvedését már az első századokban elolvasták, elrecitálták, de csakhamar kialakult az a törekvés, hogy szereposztással adják elő őket. A középkorban karácsonyi és húsvéti játékokat is rendeztek a templomban; később ezek a liturgikus játékok elvilágiasodtak, és kikerültek a templomból. Az énekes, zenés passió viszont – megtartva az ige szövegét és a templom áhítatát – gyökeret vert a liturgiában.

A passió tehát Jézus Krisztus szenvedéstörténetének zenei megjelenítése. Bach mint „ötödik evangélista” János és Máté passiójában úgyszólván nagypénteki prédikációt mond a gyülekezetnek. Ő maga is a gyülekezettel együtt, megalázkodva, bűnbánattal telve kíséri végig Jézust a golgotai keresztig. Ezt bizonyítják az áriák és a korálok szövegei. Jó, ha nem mint koncertpublikum, hanem mint gyülekezet hallgatjuk meg nagyhéten Bach passióit.

Gáncs Aladár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 Beszélő képek és prédikáló zene böjtben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster