EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - „Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”

Koszorúra gyűjtöttek egy lakóközösségben. Az egyik lakótárs, akiről mindenki tudta, hogy szorgalmas templomba járó, e szavakkal hárította el a kérést: „Ne haragudjon, én nem járulok hozzá. Engem az illető felesége megbántott, ő maga mindig köszönés nélkül ment el mellettem. Nem haragszom, megbocsátottam, de ezt nem tudom elfelejteni. Nyugodjék békében – az én hozzájárulásom nélkül.”

Istennel a világ csak rajtunk keresztül találkozhat. Ezért az ő mienktől teljesen eltérő gondolataival, a mindenséget – s benne kivétel nélkül minden embert – átölelő szeretetével legelőször nekünk, magunknak kell tisztába jönnünk. Utána azokkal kell beszélnünk erről, akik vallásos, templomba járó emberek. Mert hiszen ők azok– velünk együtt –, akiknek életéből kiolvashatja a világi ember Isten üzenetét. Azt, hogy „úgy szerette Isten a világot…” De vajon kiolvashatja-e?

Jó érzéssel vagy keserű szájízzel nyugtázzuk, amikor a népszámlálás alkalmával egy-egy településen sokan, illetve kevesen vallják magukat valamilyen egyházhoz tartozónak. Arról azonban nem készülhet statisztika, hogy a vallásos emberek hány százaléka okoz megbotránkozást a „kívülállóknak” szeretetlen, önző, személyválogató, bűnöket évekig, évtizedekig felhánytorgató megnyilvánulásaival. Ezért még mielőtt bizonyos emberek egyházellenességén, hitetlenségén fennakadnánk, azokkal kell közös nevezőre jutnunk, akikkel vasárnaponként egy padban ülünk a templomban, mert hiszen minket bízott meg Urunk azzal, hogy tovább sugározzuk az ő világosságát a világ sötétségében.

Az istentiszteletről mindig Isten áldásával indulunk tovább. „Az Úr áldjon és őrizzen meg téged! Az Úr világosítsa meg az ő arcát rajtad!” – hangzik vasárnapról vasárnapra. Igéjében őt szemléltük, az imádságban őrá emeltük tekintetüket. Mi sem természetesebb annál, mint hogy a róla ránk áradó fényt az emberek közé vigyük a hétköznapokban.

Hányszor elmondtuk már életünk során: „…jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…” Akkor hát ne késlekedjünk! Ne várjuk ölbe tett kézzel, hogy mikor lesz már meg, mikor jön már el… Hiszen mi vagyunk ennek az országnak az építőkövei, Isten akaratának keresői és követői. Ő rendelt bennünket munkatársaivá. Az ő akarata az, hogy gondolatából akárcsak egy morzsányit is megértve világítsunk ott, ahol vagyunk, ahogy az alkalom megkívánja. Nekünk, hacsak nem kifejezetten erre szól a megbízatásunk, nem kell szóval győzködnünk senkit. Az embereknek ott, ahol élünk, találkozniuk kell valakivel, akit nem ismernek, csak érintését érezhetik a szívükön. Feltéve, ha erre Urunk minket felhasználhat. Bennünk a megszokottól eltérő gondolkodással kell szembesülniük anélkül, hogy ezt bárki rájuk akarná erőltetni. És akkor megtörténhet, hogy az idők során kérdés születik bennük; talán lesz közöttük, aki a titok nyomába ered, mert nem érti, mitől tudunk bizakodóbbak, megbocsátóbbak lenni. Talán közülük is bekerül egyik-másik a titokzatos erő vonzáskörébe, és elindul a fény irányába. Talán megkérdez minket is erről-arról. Az is lehet, hogy érdektelen, közömbös marad. Ez azonban nem a mi dolgunk.

A mi dolgunk az, hogy ha Isten lámpásnak szánt, ne csak szélcsendes helyen próbáljunk világítani. Ha sónak rendelt, engedjük, hogy belekeverhessen a körülöttünk élők „ételébe”. Ha akarata ez: „szentek legyetek”, akkor különítsük el magunkat rendszeresen az ő számára a belső szoba csendjében, hogy rámutathasson: mi az, amitől szabadulnunk kell, és hogy megtölthessen szent Lelkével. Ha országa belőlünk, az élő kövekből épülhet, akkor legyünk megkülönböztethetőek az élettelen kövektől!

A böjtidő különösen jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, mi üresedett rutinszerűvé hívő életünkben, mi akadályozza, hogy világítóeszközök lehessünk Isten kezében. „Vigyázz tehát, hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen!” (Lk 11,35)

Szántó Vilmosné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 „Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster