EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk

Németországban rövid idő alatt hozzászoktam ahhoz, hogy a szemetet különválogatva gyűjtsem, s az utcán elhelyezett konténerekbe helyezzem. Hittem abban, hogy újrahasznosításra kerül, és nem lesz az általam vásárolt csomagolóanyagokból dioxin, pernye vagy lerakott szemét. Hazatérve nem tudtam megszabadulni ettől a szokástól; inkább a társasház padlásán gyűjtögettem három évig a különválogatott szemetet, mint hogy a vegyes, kommunális gyűjtőbe tegyem. Bíztam benne, hogy egyszer majd itthon is elindul ez a gyakorlat, s ha más nem, hát majd mi elkezdjük…

Megszületett a Rügyecskék Alapítvány és vele együtt a lehetőség, hogy német önkénteseket fogadjunk. Kétkezi segítségük ígéretével már megvalósíthatóbbnak tűnt a szelektív hulladékgyűjtés a kistarcsai lakótelepen, így pályázatok írásába kezdtünk, és felkutattuk a közeli hulladékátvevőket. Minden hulladékfajtára – a veszélyes hulladék kivételével, melyet viszont ingyen elszállítanak – sikerült olyan átvevőt találni, amelyik fizet a különválogatott hulladékért. A lakosságot közös faültetéssel igyekeztük megnyerni az ügynek; 2000-ben nyolcvannégy fát ültettünk el a lakótelepen és a szomszédos iskola, óvoda területén a lakók, illetve a gyerekek segítségével.

Hosszas előkészítő, szervezőmunka és rengeteg befektetett önkéntes munkaóra árán sikerült megnyitnunk a szelektív hulladékgyűjtő udvart 2002. április 19-én Kistarcsán. A színvonalas programokban bővelkedő megnyitót követően a lakosok egy színes, rajzos kiadványt kaptak, amely részletesen elmagyarázza, hogy mi a jelentősége a hulladékszelektálásnak, és kifejti a válogatás helyes módját. A jelenlévők olyan kisméretű, háromrekeszes szemeteskukát is rendelhettek, amely befér a lakótelepi házak mosogatója alá. Körülbelül ötvenen éltek ezzel a lehetőséggel.

A hulladékudvar, mely minisztériumi és önkormányzati támogatással jött létre, jelenleg tizennégy gyűjtőedénynek biztosít helyet. Ezekben papír (vegyes papír és hullámkarton), fém (vas és alumínium), üveg (színes és fehér), illetve műanyag (PET, fólia, kemény) helyezhető el. Ezenkívül sütőzsiradékot és szárazelemet, valamint évente kétszer egyéb veszélyes hulladékot is hozhat a lakosság az udvarba. A leadott, még használható ruhák hajléktalanszállókra kerülnek, a rongyokat pedig a Retextil manufaktúraműhely hasznosítja.

Rendszeresen tartottunk a lakótelepi általános iskolában környezetvédelmi nyílt napot, amelynek során erdőt és udvart takarítottunk, fákat ültettünk, a tízórai után pedig különféle kézműves-foglalkozások várták a gyerekeket (agyagozás, játékkészítés hulladékból, batikolás, erdőpedagógia stb.). A szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét játékos osztályfőnöki órák keretében ismertettük meg a gyerekekkel. Az osztálytermekben szelektív gyűjtőedényeket, a folyosókon pedig szárazelem- és alumíniumgyűjtő dobozokat helyeztünk el – nem egészen eredménytelenül.

Az iskolai teleházban 2002-ben megnyitottuk Környezetvédelmi Tanácsadó Irodánkat, 2003 februárjában pedig a lakótelepre, egy önálló helyiségbe költöztünk. Ez egy újabb jelentős lépcsőfok volt a környezettudatos szemléletmód kialakítását célzó munkánkban. Itt környezetbarát kozmetikumok, mosó- és tisztítószerek, újrapapírból készült boríték, fénymásolópapír és füzetek vásárolhatóak, ingyenes kiadványok, könyvek kaphatóak, továbbá lakossági tanácsadással is várjuk a hozzánk fordulókat. Az iroda mellett kialakítottunk egy gyógynövénykertet, sőt a közelben két komposztálót is elhelyeztünk a szerves hulladék helyben történő hasznosítására. A komposztálást az óvodában is elindítottuk, a község területén keletkező nyesedéknek és kaszáléknak pedig egy komposztgödröt ásattunk, igénybe véve a községgondnokság segítségét.

A szelektív udvarnak köszönhetően ez idáig összesen 132 tonna lakossági hulladék került újrahasznosításra, ezen felül 560 liter sütőzsiradékot és több tonna veszélyes hulladékot (akkumulátor, gyógyszer, vegyszer, növényvédő szer, elektronikai hulladék) is begyűjtöttünk. A hulladékért kapott támogatásból (átvételi ár) újrahasznosított műanyagból készült padokat tettünk ki a lakótelep köztereire, az iskola- és az óvodaudvarra, valamint szelektív gyűjtésre alkalmas kis szeméttartályokat helyeztünk el a településen, és folytattuk a fa- és növényültetést is. A befolyt összeget nyitás után két évig teljes egészében a közterületek fejlesztésére fordítottuk, ezzel is motiválva a lakókat a programban való minél szélesebb körű részvételre. A kommunális hulladék mennyiségének csökkenése lehetővé tette, hogy házanként egy-egy szemétgyűjtő konténert visszamondjanak. A lakóknak ez jelentős megtakarítást jelent, hiszen ezáltal kevesebb lett a közös költség.

A hulladékgyűjtő udvart lassan körbefutja az általunk ültetett borostyán és vadszőlő, eltakarva a konténereket, amelyek látványát a szomszédos ház lakói eleinte kifogásolták. Minden tavasszal beültetjük a bejáratnál félkörívben kialakított virágágyást egynyári színes virágokkal, s hamarosan tető is készül az udvar fölé a csapadék elvezetésére. A növények locsolása, gondozása, a konténerek ellenőrzése, a nem odaillő hulladékok kiszedése, tömörítése, utóválogatása folyamatos ellenőrzést kíván, amelyet jelenleg öten végzünk önkéntes munka keretében.

Reméljük, hogy mások is kedvet kaptak hasonló szelektív hulladékgyűjtő udvarok kialakítására, mert egyelőre a szelektív gyűjtés elterjedését leginkább alulról jövő kezdeményezésektől várhatjuk. Hiszen ahogy példánkból kiderül, a szelektív hulladékgyűjtés – ha a rendszeres felügyelet helyben megoldható – akár jó befektetés is lehet.

Ferjentsik Viola alapító, kistarcsai programfelelős


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster