EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - Kétszer ad, ki gyorsan ad

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kétszer ad, ki gyorsan ad

Megható, ahogy egész Magyarország azonnal egy emberként mozdult meg a december 26-i szökőár túlélőinek, károsultjainak megsegítése céljából. Gyors segítségként a Magyarországi Református Egyház tízmillió forintot, a Magyarországi Evangélikus Egyház ötmillió forintot utalt át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számlájára a katasztrófa utáni napokban, illetve a gyülekezetek országszerte meghirdették egy vasárnapi perselypénz felajánlását.

A magánszemélyek által küldött adományok mellett a Külügyminisztérium által felajánlott és megpályázható összegek is nagyban hozzájárulnak a gyors, hatékony és nemzetközi színvonalú segélyszervezeti munka végzéséhez. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet délkelet-ázsiai szökőár segélyprogramjára összesen mintegy százmillió forint adomány érkezett, melyért köszönet illet mindenkit, aki így fejezte ki a természeti csapás áldozataival való együttérzését.

Diákok, árva gyermekek és művészek gyűjtöttek

Alig egy hónappal a katasztrófa után elmondhattuk, hogy különböző szervezetek rendezésében számos rendhagyó adománygyűjtő akcióra került már sor, és azóta is folyamatosan érkeznek a segélyszervezethez a kisebb-nagyobb felajánlások.

Munkatársaink meghívottként részt vettek például a Magyar Ház Klub (Budapest) árverésén, ahol a magánszemélyek által felajánlott tárgyak mellett a dévai árvák által készítettekre is lehetett licitálni. Január 15-én a Budapest-Nagyvárad Téri Református Egyházközség temploma adott helyet annak a jótékonysági hangversenynek, melynek fővédnöke dr. Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövet asszonya volt, s az alkalmat Orbán Viktor volt miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével. Mozart Requiemjét mintegy ötszázan élvezhették olyan neves művészek előadásában, mint Boross Csilla, aki oroszlánrészt vállalt a segélykoncert szervezésében és lebonyolításában is, valamint Wiedemann Bernadett, Mukk József és Jekl László. Oláh Gábor karnagy vezényletével a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a Magyarországi Baptista Egyház központi kórusa működött közre a nagyszabású produkcióban. Ugyanezen az estén Pilisborosjenőn a helyi zenei iskola szervezésében több diák, tanár és meghívott zeneművész játszott a károsultak megsegítésére. A művelődési központban megrendezett zenei est házigazdája Kepes András volt.

Több gimnázium is önálló gyűjtést indított. Ezek az akciók amellett, hogy kézzelfogható adomány formájában támogatják a szökőár károsultjait, formálják a diákok világnézetét, s a közös megmozdulás segíti a fiatalok empatikus készségének, együttérzésének és segítőkészségének fejlődését is. A klasszikus urnás gyűjtés mellett például az aszódi evangélikus gimnázium diákjai papír- és üveggyűjtést, bolhapiacot szerveztek, valamint a büfé vezetését is átvállalták, hogy az így befolyt összeggel az ökumenikus segélyszervezet munkáján keresztül segítsenek a rászorulókon.

Egy lakóház felépítése mindössze 250-300 ezer forintba kerül Srí Lankán

Sok cég, illetve közismert magánszemély kapcsolódik be a segélyszervezet által meghirdetett újjáépítésijegy-akcióba. Az Új Színház társulata – melynek nevében Márta István ügyvezető igazgató elsőként vásárolt egy teljes ház felújításához elegendő újjáépítésijegy-csomagot – mellett vezető bankok és multinacionális vállalatok, valamint települési és megyei önkormányzatok is a támogatás e formáját választották, hogy hozzájáruljanak a délkelet-ázsiai térség újjáépítéséhez, a bajbajutottak megsegítéséhez. Hasonlóképpen döntött Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is, amikor jótékonysági vacsorát rendezett a Gresham-palotában az ökumenikus segélyszervezet javára, melyre számos, Magyarország gazdasági élvonalába tartozó cég képviselője kapott meghívást, és meg is jelent.

A gyülekezetek gyűjtései és más közösségi akciói mellett példaértékű az egyéni adományozók felajánlásainak nagy száma; ezek egyháztagoktól és világi személyektől egyaránt érkeznek a szökőár károsultjainak megsegítésére a segélyszervezethez. Bár olyan eset is előfordult már, hogy egy ismert vállalkozó több millió forintot adományozott egy település házainak felépítésére, zömében kisebb, néhány ezer forintos magánfelajánlások érkeznek az ökumenikus segélyszervezethez.

A legkisebb adomány is számít

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy minden adomány egyformán fontos a világ szegényeinek és a katasztrófák áldozatainak megsegítése szempontjából. Tudjuk, hogy a kisebb adományok mögött nagyon sokszor kevéske nyugdíjból vagy keresetből élő, ám a nemes célokra folyamatosan és többször adakozó nyugdíjasok vagy szegény családok állnak. A sok kis adományból mégis olyan terveket valósíthatunk meg a világ több veszélyeztetett térségében végzett humanitárius munkánk során, mint például az afganisztáni, immár kilencedik új iskola átadása, a csecsenföldi árvaház kicsi lakóinak felruházása, háborútól szenvedő iraki civilek számára gyógyszersegély szállítása, szudáni menekültek számára élelmiszer vásárlása és természetesen a délkelet-ázsiai szökőár pusztítása miatt károsult embertársaink szomorú sorsának jobbra fordítása.

Az adományoknak köszönhetően munkánk java még csak most kezdődik Délkelet-Ázsiában. Az első – a katasztrófát követő harmadik napon, a helyszínen megkezdett –, három hónapos gyorssegélyezési szakaszt egy további kilenc hónapos segélyprogram követi, mely az újjáépítés jegyében zajlik olyan területeken, amelyeken a szökőár a legnagyobb pusztítást végezte, s ahol azoknak, akik túlélték a természeti csapást, semmijük sem maradt az élet újrakezdéséhez.

Velünk egy jobb világért!

Akár milliós, akár ezres nagyságrendű pénzadományokról beszélünk, a köszönetmondás mellett mindenképpen szólnunk kell még egy szempontról. A hazai támogatók sokasága jól tükrözi a segélyszervezet immár tizenöt esztendős, a világ több térségében folytatott aktív szerepvállalásának elismerését. Minden egyes pénz-, illetve természetbeni adomány – mértékétől függetlenül – egyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius munkájának erkölcsi elismerését is jelenti. Ennek tükrében pedig még inkább örömteli az a tény, hogy a tavalyi uniós csatlakozás után az ökumenikus segélyszervezet – Magyarországról eddig egyedüliként – az Európai Unió Humanitárius Segélyek Hivatalától már két pályázaton is nyert támogatást nemzetközi programjaira.

Ifj. Kis Boáz


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 Kétszer ad, ki gyorsan ad

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster