EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - Elbeszélők és kommunikálók

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Elbeszélők és kommunikálók

Friedrich Schleiermacher mondta, hogy nem azt kell megmagyarázni, ha nem értjük vagy félreértjük egymást, sokkal inkább az a csoda, ha megértjük egymás szavait. S jóllehet a jeles tudós a reformkor idején élt, szavai talán aktuálisabbak, mint valaha. Korunkban, amikor nem sokat mondunk, de sokat beszélünk, viszont mégsem beszélgetünk, hanem inkább csak elbeszélünk. Ám azt sem úgy, mint hajdanában, amikor a nagypapa a kályha mellett összegyűlt családnak előadta az ezerszer hallott kedves, anekdotává szépült, a közös múltat mégis hűen átörökítő történeteket. Mi egymás mellett beszélünk el. S mindezt olyan bámulatosan hatékonyan, hogy még véletlenül se érthesse meg a másik, mi van a szavak mögött, takarnak-e a szóbuborékok egyáltalán gondolatot.

Pedig a bölcsészettudomány már tudós alapossággal foglalkozik a kommunikációval, itthon is egyre bővülő irodalma, népszerű oktatási formája is van. Elmélete egyre jobban elterjedt, sőt alapjait már a középiskolában megismertetik a tanulókkal. Aligha lehet hát kommunikációs zavarainkat az elméleti ismeretek hiányával magyarázni. Hiszen egyre több helyen és alkalommal nem hangzik már idegenül, hogy a feladó az a személy, aki – valamilyen közösen ismert jelrendszerré alakítva, más szóval kódolva – üzenetet akar küldeni. Ez az üzenet azután valamilyen csatornán halad, amely nem más, mint a továbbítás módja. S ha kedvező körülmények között zajlik mindez, akkor nem nyomja el a zaj, amely a rendszer működése ellen dolgozik, és határozott hajlandóságot mutat arra, hogy eltüntesse, de legalábbis meghamisítsa az eredeti közlendőt. Ha tehát ez nem így történik, akkor az üzenet megérkezik a vevőhöz, a kiválasztott személyhez (személyekhez), aki dekódolja, vagyis a saját maga számára értelmezhetővé teszi, lefordítja. E nagyon vázlatos leírásból is világosan látszik, hogy mennyire helytálló Schleiermacher megállapítása. Valóban sérülékeny a rendszer.

Világunk azonban úgy van megalkotva, hogy nem kell csüggednünk! Nézzünk csak meg egy másik „rendszert”, amelyik kétezer éve létezik, és hatékonyan üzemel. Amelynek olvasásakor nem kell aggodalmaskodnunk, hogy átvernek, becsapnak, hogy a szavak mögött nem gondolat, hanem csupán üres frázis, szóvirág, hamisság rejtőzik. Ennek feladója nem más, mint az Egyetlen, aki maga az abszolút igazság. Igaz, hogy a kódolás, a jelrendszer koronként és társadalmanként más és más, ám ha a külsőségeket lehántjuk róla, a lényeg mindig ugyanaz marad. Bár a csatorna, az üzenet továbbításának módja is sokat változott – a vándorprédikátoroktól az autós istentiszteletig –, ez sem tudta befolyásolni a lényeget. A zaj bizony nagy, fenyegető ellenség, sőt időlegesen képes még háttérbe is szorítani az üzenetet, de alapigazság, hogy véglegesen soha nem kerülhet felülre, soha nem lesz képes felülírni az igazán fontos, értékes hírt: az evangélium üzenetét. (Példa erre az elmúlt tizenöt évet megelőző időszak, amikor pénzt, időt, energiát nem sajnálva próbálták elhallgattatni az igaz szót, s bár kétségtelenül nyertek csatákat, a harc végső kimenetele soha nem volt kétséges.) A dekódolás számtalan problémát vet fel; ennek – egyebek mellett – az az egyik oka, hogy a kereszténység a mai napig nem tudott egységre, egyességre jutni. A sor végén azonban mégis ott állunk mi, a magukat Krisztus követőinek valló vevők, akiknek alapvető kötelességük és céljuk, hogy értsék, megértsék, elfogadják, megéljék s – ami szintén lényeges – tovább is adják az üzenetet, amelyet az Úr küldött.

Van tehát kiút a kommunikációs útvesztőből! Mindenkinek rá kell találnia „a rendszerre”, s el kell köteleznie magát mellette, hogy az végigkísérje egész életét. Hiszen a Biblia – melyet kommunikációs bravúrnak is tekinthetünk – rendszeres olvasása nemcsak az egyik legszebb lutheránus hagyományunk, hanem megoldást is kínál. Nem jelent elvesztegetett időt, nem okoz csalódott perceket, de segít kimenekülni a kétes értékű helyzetekből. Hittel átszőve pedig megáldott, értelmes életet és – ami még fontosabb – az üdvösséges jövő reménységét jelenti.

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 Elbeszélők és kommunikálók

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster