EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus Krisztus mondja: „Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved.” Mt 6,9 (Mal 1,11; Mt 4,1–11; Zsid 4,14–16; Zsolt 63) Istenünk felfoghatatlanul nagy, megközelíthetetlen a kicsiny, porszemnyi emberek számára, mégis „mi Atyánknak” szólíthatjuk őt Jézus által. Mit jelent ez számunkra? Vagy már annyira imamalomszerűen imádkozzuk ezt a mondatot, hogy azt sem tudjuk, mit is mondunk valójában? Megéljük-e a mindennapokban azt, hogy mi Isten gyermekei vagyunk? Vajon megszenteljük-e életünkkel az Úr nevét? Ízlelgessük, forgassuk magunkban ezt a mondatot: mégis mi Atyánknak szólíthatjuk őt; így talán jobban meg fogja határozni életünket ez a tény…

Hétfő

Az egész sokaság igyekezett Jézust megérinteni, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított. Lk 6,19 (Zsolt 13,6; 1Jn 3,7–11/12/; Lk 10,1–16) Beteg az emberiség, s benne mi magunk is betegek vagyunk. A gyógyulást azonban sokszor olyan dolgoktól reméljük, amelyek nem segíthetnek nekünk. Bárcsak meglátnánk és felfedeznénk Jézusban a legnagyobb orvost, és mi is igyekeznénk megérinteni ruhája szegélyét!

Kedd

Pál írja: Szüntelenül hálát adunk az Istennek, hogy amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban az, és annak ereje munkálkodik is bennetek, akik hisztek. 1Thessz 2,13 (Zsolt 86,11; Jób 1,1–22; Lk 10,17–24) Miért vált hiteltelenné a mi bizonyságtételünk? Talán mert emberi gyarlóságaink is eltakarják, gyengítik, tompítják Isten jelenlétét igehirdetéseinkben, s így hiteltelenné válik a mondanivaló a hívek előtt. Jó érzés, hogy Isten mégis megadhatja azt a csodát, hogy méltatlanságunk ellenére is, mégis, általunk is megszólalhat Isten az igehirdetésekben, és megszólíthatja a mai hallgatóságot is.

Szerda

Gyökerezzetek meg és épüljetek föl a Krisztus Jézusban, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb. Kol 2,7 (2Móz 20,12; 1Kor 10,9–13; Lk 10,25–37) Ha megvannak és épek a gyökereink, ha jó alapra épül az életünk, és nem másra, mint Jézusra alapozunk, ha az a ház épül erre az alapra, amelyik valóban oda való, és nem másfajta ház, akkor annak következménye megmutatkozik mind egyéni sorsunkban, mind közösségeink életében – akkor hálaadásunk valóban egyre bőségesebb lehet!

Csütörtök

Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. Róm 13,8 (Hós 10,12a; Jak 4,1–10; Lk 10,38–42) Olyan egyszerűnek tűnik ez az egész, és mégis nagyon nehéz… Egymást szeretni, elviselni, eltűrni, elhordozni akkor is, ha nehéz, amikor életünk „nehéz embereivel” találkozunk. Ha azonban arra gondolunk, hogy Isten számára talán mi is ilyen nehéz esetek vagyunk – akik folyamatosan ellenkezünk vele, visszaélünk a szeretetével, hűtlenek vagyunk és így tovább –, ő mégis szeret és megkegyelmez, akkor Isten jósága bennünket is erre kell, hogy indítson!

Péntek

Krisztus a feje a testnek, az egyháznak is, ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy minden tekintetben ő legyen az első. Kol 1,18 (1Krón 29,11b; Zsid 2,11–18; Lk 11,1–14) Az ember elbitorolja az első helyet a maga számára Isten elől. Ennek meg is van a következménye: pusztulás, romlás, kaotikus állapotok, megromlott viszony Isten és ember, ember és ember között, meghasonlás… Ha Krisztus újra méltó helyére kerülne – ő lenne a feje életünknek, egyházunk életének s a világ életének is –, ismét békében és teljes harmóniában élhetnénk.

Szombat

Krisztusban lettünk örököseivé is, mivel eleve elrendeltettünk erre annak kijelentett végzése szerint, aki mindent saját akarata és elhatározása szerint cselekszik. Ef 1,11 (Zsolt 74,2; Jel 20,1–6; Lk 11,5–13) Milyen érzés számunkra, hogy elhívott minket, kiválasztott az Isten, amikor megajándékozott bennünket a hit ajándékával? Megesik, hogy elbizakodottan különbnek tartjuk magunkat azoknál, akik nyilvánvalóan nem Isten gyermekei. De mi sem vagyunk semmivel sem különbek, mi sem érdemeltük meg jobban Isten szeretetét, mint mások. Egyedül a hála és az alázat szava lehet helyénvaló, valamint a felelősség vállalása azért, hogy általunk is továbbterjedjen ez az ajándék!

Bajuszné Orodán Krisztina


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Böjtelői szeretetvendégség
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyónás
Élő víz
Mennyei diplomácia
„Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…”
A levél
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Szóljon az oltárkép a hívekhez!”
Keresztúri „keresztek”
Beszélgetés Szeverényi Mihály festőművésszel
Keresztutak
Cseh egyházi kárpótlás
A katolikus egyház Lengyelországban
Ha túl is élték, mindenüket elveszítették
Kétszer ad, ki gyorsan ad
Evangélikusok
Honterus, az erdélyi reformátor
Zsolnai Vilmos emlékezete
e-világ
Szelektív hulladékgyűjtés, ahogyan mi csináljuk
Keresztény szemmel
Böjti üzenet
Elbeszélők és kommunikálók
Hátrább az agarakkal!
Szombat esti szingliláz
Egy drága nagymama
evél&levél
Cunami
Válasz a Cunamira
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Beszélő képek és prédikáló zene böjtben
A tudás és a tudomány értéke
Bátorítás a múltból a jövőnek
„…se zsoldot, se gazdát”
…emlékezzél meg az egész útról…
A vasárnap igéje
Ha hozzám kiált, meghallgatom…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Örökbefogadó szeretet
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 07 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster