EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Merre tart egyházkerületünk?

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Merre tart egyházkerületünk?

A Déli Evangélikus Egyházkerület gyülekezeti vezetőinek konferenciája

A kiskőrösi evangélikus gyülekezet adott otthont március 4–5-én a gyülekezeti vezetők konferenciájának. Az idei találkozó már a negyedik volt az ilyen összejövetelek sorában. A „Merre tart egyházkerületünk?” kérdés mint a konferencia központi témája több szempontból is aktuális volt: egyrészt azért, mert a kerület gyülekezetei február közepéig beküldték a püspöki hivatalhoz a népmozgalmi adatokat, így lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek a 2000 és 2005 közötti időszakra vonatkozó statisztikákkal; másrészt az újra napirenden lévő ügynökkérdés miatt is időszerű volt feltenni a „Merre tovább?” kérdését, hiszen a továbblépés alapja a múlttal való őszinte szembesülés és a múlt végérvényes lezárása.

Szemerei Zoltán, a Déli Egyházkerület felügyelője – érintettsége okán – egy nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyet a konferenciához kapcsolódóan megtartott egyházmegyei elnökségek ülésén fel is olvasott. A felügyelő bizalmi szavazást kért az egyházmegyei elnökségektől, felajánlva lemondását. A titkos szavazás végeredményeként a jelen lévő esperesek és felügyelők egyhangúlag bizalmukról biztosították Szemerei Zoltánt, lemondását pedig nem fogadták el.

Ezáltal kifejezésre juttatták, hogy szükséges a múlt tisztázása, és hogy ennek fontos eleme az őszinteség, de az egyháznak tovább kell lépnie, és a jövőbe kell tekintenie. Megfogalmazták egyúttal, hogy az „ügynöklisták” köztudatba való bedobása eltereli a figyelmet a fontosabb ügyekről, például arról, hogy az egyházi iskolák és óvodák nehéz helyzetbe kerültek, és hogy csökkentek a költségvetési támogatások. Maga a lista is csak egyházellenes hangulatkeltésre alkalmas, az egyházellenes hangok felerősödését szolgálja. A múlt feltárását nem ilyen eszközökkel kell elvégezni. (Szemerei Zoltán nyilatkozata a 7. oldalon olvasható.)

Az elmúlt öt év összegyűjtött adataival Andorka Árpád statisztikus, a kerület másodfelügyelője szembesítette a résztvevőket. Elmondta, hogy a statisztikák nem sok optimizmusra adnak okot. A Déli Egyházkerületben is megfigyelhető az ország egészére jellemző tendencia: folyamatosan csökken a népesség. Az elmúlt öt év során a kerületben is több embert temettek el, mint ahányat megkereszteltek. Ezenkívül – a népszámlálási adatokhoz képest – a gyülekezeti választói névjegyzékek sokkal kevesebb embert tartalmaznak. Természetesen ezekben az adatokban is vannak eltérések az egyes egyházmegyék között, de a tendencia mindenhol ugyanaz. A legmeglepőbb az egyháztagok által a gyülekezetekhez eljuttatott pénzbeli támogatások mértékéről szóló adat volt. A számok tanúsága szerint egy ember öt év átlagában egyházfenntartói járulék címén közel százötven forintnak megfelelő összeget adott havonta a gyülekezetének.

A napot a sok lehangoló adat után mégis vidáman lehetett zárni; a kiskőrösi Gospel Sasok előadása feledtetni tudta a számok száraz világát is.

A konferencia második napján arról is hallhattak a résztvevők, hogy miért él az evangélikus egyház két szempontból is kisebbségként Erdélyben: tagjai egyrészt magyarok, másrészt pedig evangélikusok. Adorjáni Dezső Zoltán erdélyi evangélikus püspök előadása a megmaradásról, a misszióról szólt. Mint azt Gáncs Péter püspök korreferátumában kifejtette, nem szabad beletörődnünk a statisztikákba, tennünk kell azért, hogy az adatok által tükrözött helyzet megváltozzon. Ennek pedig egyetlen útja a misszió, amelyet a Lutheránus Világszövetség is fontosnak tart – mondta a püspök, röviden ismertetve az LVSZ idevágó dokumentumát.

Az előadásokat követő hozzászólások és a feltett kérdések arról tanúskodtak, hogy komoly missziói munka indult el az egyházkerületben. A nagyvárosi lakótelepeken élő emberek megszólítása az egyház kiemelten fontos feladata, de egyben kihívás is, mivel leginkább itt figyelhető meg az egyháztól való eltávolodás. Számos beszámoló szólt arról, hogy vannak olyan gyülekezetek, amelyekben új kezdeményezések indultak el, és amelyekben új tagokat sikerül bevonni a közösség életébe. De nem csak a gyülekezeteken belül tapasztalható fellendülés; az egyházkerületben elindult a már létező népfőiskolák megújítása. Szarvason pályázati pénzből létesítenek új népfőiskolát, ahol szintén lehetőség van az egyház missziós tevékenységének a kiterjesztésére.

Az egyháztól eltávolodott emberek megszólításának egyik kiváló eszköze a színház. A missziónak ebből a fajtájából is ízelítőt kaptak a konferencia résztvevői; szombat este az Evangélium Színház előadásában Dürrenmatt A fizikusok című darabját láthatták.

A gyülekezeti vezetők negyedik konferenciájának témája nem volt könnyen emészthető. Az elhangzottak felhívták a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel nap mint nap szembesülünk. Reméljük, a találkozó nem volt hiábavaló, és a százötven résztvevő olyan élményekkel és tapasztalatokkal térhetett haza, amelyek lendületet tudnak adni a gyülekezeti munkának.

Barthel-Rúzsa Zsolt

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Egy továbbgondolandó vélemény
Élő víz
Jézus nevében
Amikor kérdeznek…
Mese a két korsóról
A Teremtő kézírása
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Merre tart egyházkerületünk?
Áldozatkészségünk tartalékai
Dedinszky-emléknapok Békéscsabán
Böjti szeretetvendégség a kommunikációról
Babits-kóstolgató
Lelkésziktatás Nádasdon
Bibliaismereti verseny a teológián
Keresztutak
Útitársak – az éter hullámain
Nők világimanapja
Luther nyomában Ausztriában
Teológusok találkoztak
Szentmise és ökumenikus ima a Felvonulási téren
Bibó István-emlékülés az Akadémián
Böjti morzsák más világvallásokból
Az ige egyháza Kárpátalján
e-világ
A kiotói egyezmény a gyakorlatban
Keresztény szemmel
Nemzeti színek
Spirituális böjt és soványító kúra
Nehéz idők
A hét témája
A szabadságharc emlékezete Hétfaluban
Privorszky, Pillvax, Fillinger
Hadászat, harcászat a szabadságharcban
evél&levél
Szubjektív gondolatok egy értelmiségi konferencia kapcsán
A közelmúlt krónikája
A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnökségének nyilatkozata
„Ítélj meg, Istenem…”
Ügynöklista
Nem tudták beszervezni…
Nyilatkozat
Listák
Nyilatkozat
Júdások az egyházban?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Akik rejtőznek, és amit az Isten elrejtett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sztrájkolhat-e egy keresztény?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 11 Merre tart egyházkerületünk?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster