EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Privorszky, Pillvax, Fillinger

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Privorszky, Pillvax, Fillinger

Kávésok az Urak utcájában

1848-ban Pest közel százezer lakosát harminchat kávéház szolgálta. Miért, hogyan lett épp a Pilvax a forradalmárok törzshelye? És egyáltalán: milyen volt ez a kávéház? A történet persze nem 1848-ban kezdődik… Ismerkedjünk meg azzal a kávéssal, aki az Urak utcájában 1840-ben átveszi, átalakítja és Renaissance néven nyitja újra a Libasinszky-házban működő kávéházat.

Privorszky Ferenc a Hont vármegyei Ipolyszalkán született 1809-ben. Kiváló üzletember, rokonszenves egyéniség – lám, mit ír róla Vahot Imre: „Privorszky, a kávéház tevékeny tulajdonosa mindent elkövet hasznos friss forráskint megújuló ifjú vendégseregének jókedvbeni tartására s kielégítésére, s minthogy udvarias, szíves és nem szolgalelkű magyar ember, a fiatalság bizalmasan társalog és játszik vele.”

A kedves kávés, a jó kiszolgálás és a sokféle újság mellett nagy vonzerőt jelentett az is, hogy a kávéház épülete volt az első ház Pesten, melyet – 1837-ben (!) – gázzal világítottak ki. Az üzlet ekkor a pesti nép ajkán szellemes, de kissé morbid gúnynevet kapott: „az Örök Világossághoz”.

Privorszky első dolga egy nagy átalakítás volt. A falakról politikusok, államférfiak néztek a jurátusokra: „[Privorszky] …különösen hódolva az ifjúság lángoló honszerelminek, buzdító jelül Bezerédy, Deák Ferenc, b. Eötvös, Fáy András, Kossuth, Klauzál stb. derék hazánkfiai arcképeit függeszté a falra.” Amikor Pillvax Károly – nem tévedés, két l betűvel írta a nevét – 1843-ban átveszi a Renaissance-ot, és felesége követelésére a saját nevét írja a cégérre, ő is felújításba kezd, mégpedig a Regélő tudósítása szerint ugyanebben a szellemben: „…az oldalfalak hosszanta elfutó boltívekbe arabeszkek és füzérektől környezve, egy-egy jeles magyar előd arczképét festeté al fresco, minők… Zrínyi, Rákóczi, Szent István, Mátyás király, Révay stb. mind olly nevek s férfiak, mellyek szintoly elmés, mind jellemző emblemául szolgálhatnak egy magyar, s különösen törvénygyakorlók kávéházának. A festés igen sikerült. Laccataritól való.”

Vahot Imre bepillantást enged a vendégek hétköznapjaiba is: „…a fiatal törvénygyakorló (…) sok unalmas munkája végeztével (…) üres óráit itt töltheti el legéldelhetőbben azon vele rokonszenvű, vele egyszőrű társak és vidor barátok közt, kikkel bizalmasan, otthoniasan mulatnia a neki annyira idegen s mindnyájunknak kevés szellemi élvet nyujtó fővárosban legnagyobb gyönyörére válik. (…) Azok, kik e mulatóhelyen ujságot nem olvasnak, nem tekéznek vagy a játszókat nem nézik, többnyire politikai vagy irodalmi dolgokról szoktak egymás közt beszélgetni, (…) faggatják egymást mindenféle szövevényes (captiosus) jog-kérdéssel, s a magyar törvények majd minden szakát nagy tüzzel vitatják meg…” Privorszky idejében esténként zene is volt; egy ideig nem kisebb híresség muzsikált, mint Rózsavölgyi Márk, akinek a kávéháztól való megválását Vahot így nehezményezi: „…fölötte kár, hogy most már jeles hangszerzőnk, Rózsavölgyi kis zenetársasága nem játszik e helyt, hol azelőtt válogatottabb magyar nóták előadásával lelkesítő hatást eszközlött.”

1847-től már nem Pillvax, hanem volt főpincére, a győri születésű Fillinger János a bérlő. Valójában ő volt Petőfiék, a forradalom kávésa. Meg is bűnhődött érte szegény keservesen. A szabadságharc bukása után az állandó rendőri zaklatások miatt ott kellett hagynia a Pilvaxot (ekkor már így volt olvasható a név a cégéren), a Sebestyén téren bérelt egy kis kávéházat. Bár a rendőrség továbbra is szemmel tartotta, sőt egyszer bosszúból vagy figyelmeztetésképpen szét is verte az üzletét, a fiatalság továbbra is nála találkozott. 1868-ban halt meg: nagy szégyen, hogy nem tudni, hol (volt) a sírja. Alakját Dalmady Győző, Kónyi Manó és néhány további emlékező tisztelettel és szeretettel idézte fel, de ez nem változtat azon a tényen, hogy nem az ő neve vált fogalommá.

Saly Noémi


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Egy továbbgondolandó vélemény
Élő víz
Jézus nevében
Amikor kérdeznek…
Mese a két korsóról
A Teremtő kézírása
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Merre tart egyházkerületünk?
Áldozatkészségünk tartalékai
Dedinszky-emléknapok Békéscsabán
Böjti szeretetvendégség a kommunikációról
Babits-kóstolgató
Lelkésziktatás Nádasdon
Bibliaismereti verseny a teológián
Keresztutak
Útitársak – az éter hullámain
Nők világimanapja
Luther nyomában Ausztriában
Teológusok találkoztak
Szentmise és ökumenikus ima a Felvonulási téren
Bibó István-emlékülés az Akadémián
Böjti morzsák más világvallásokból
Az ige egyháza Kárpátalján
e-világ
A kiotói egyezmény a gyakorlatban
Keresztény szemmel
Nemzeti színek
Spirituális böjt és soványító kúra
Nehéz idők
A hét témája
A szabadságharc emlékezete Hétfaluban
Privorszky, Pillvax, Fillinger
Hadászat, harcászat a szabadságharcban
evél&levél
Szubjektív gondolatok egy értelmiségi konferencia kapcsán
A közelmúlt krónikája
A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnökségének nyilatkozata
„Ítélj meg, Istenem…”
Ügynöklista
Nem tudták beszervezni…
Nyilatkozat
Listák
Nyilatkozat
Júdások az egyházban?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Akik rejtőznek, és amit az Isten elrejtett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sztrájkolhat-e egy keresztény?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 11 Privorszky, Pillvax, Fillinger

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster