EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni. De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk! Józs 24,15 (ApCsel 16,31–32; Mk 10,35–45; Zsid 5,7–9; Zsolt 22,1–22) Sokaknak ma sem „tetszik”, hogy az Urat szolgálják. Ki is választják hamar, hogy kit vagy mit szolgáljanak, akinek vagy amelynek azután alárendelik életüket, és akitől vagy amelytől függésben élnek. Józsué példamutatóan nem hagy teret kompromisszumnak. Lutheránus őseinktől, de mai hitvalló kortársainktól is sokat tanulhatunk, akik „házuk népével” egyetemben az Urat szolgálták, és nem alkudtak meg politikai, egzisztenciális stb. fenyegetések hatására. Istent szolgálni, benne bízni, őt Urunknak vallani a legnagyobb jó, s ebben, a hit ajándékában mind részesek lehetünk! Judica vasárnapja azt üzeni: Isten igazságot szolgáltat népének – nem hagyja el azt, aki hittel hozzá kapcsolódik.

Hétfő

Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja! – így szól a Seregek Ura. Zak 2,12 (Mt 25,40; Zsid /6,20/7,1–3/16–17/24–27; Lk 22,7–23) Szemünk fénye a legnagyobb kincs – mondom ezt egy szemműtét utáni friss „tapasztalathalmaz” birtokában. Nagyon érzékeny, nagyon kell rá vigyázni, pótolhatatlan. Istennek – látjuk – ennyire kedves a népe; a prófétai látomás szerint például Babilonnak úgy kell majd felelnie tettéért, mintha magát Istent bántotta volna. Lehetséges, hogy a hatalmas Isten ennyire szeret minket? A bűnösöket, a lázadókat? Azonosul a mi fájdalmainkkal, gondjainkkal, félelmeinkkel? Hogy neki is fáj az, ami nekünk? Igen, Isten mindennél jobban szeret; még egyszülött Fia életét sem kímélte. Mint a szeme fényére, úgy vigyáz ránk.

Kedd

Isten ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette. Zsid 1,2 (Ézs 40,28; Jób 19,21–27; Lk 22,24–30) A végső időkkel ma sokféle összefüggésben szeretnek foglalkozni. Sokakban ott a nyomasztó érzés: valami végpont felé közeledik az emberiség. Ijesztő méreteket öltött a babonaság, a pogányság, a jóslás, a varázslás, a horoszkópkészítés stb. elterjedése. Ezekkel a praktikákkal a jövőt igyekeznek megvilágítani az „egyszerű, tudatlan ember” számára – persze sok pénzért… Ha nem lenne piacuk, nem lennének tele e „szolgáltatásokkal” a lapok. Talán soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy határozottan, fennhangon megszólaljunk: a végső idők Ura egyedül a teremtő Isten, s amit tudnunk kell, azt az írott, valamint a testté lett Igében, Krisztus által ő elmondta! Megtéréssel és hívő élettel fordíthatunk csak személyes sorsunkon.

Szerda

Ki is húzták Dánielt a veremből, és semmi sérülés nem volt rajta található, mert hitt Istenében. Dán 6,24b (ApCsel 5,25; Zsid 9,11–15; Lk 22,31–38) Igen változatos vermekbe kerül az az ember, aki – mint Dániel – nem hajlandó megtagadni Istent, minden törvény ellenére csakis hozzá könyörög, nem pedig földi uralkodókhoz. Bosszúval, gyűlölettel, rágalmazással találkozhat, sebeket is próbálnak rajta ejteni – gondoljunk csak történelmünkre. Isten azonban az ellenség keze közül is ki tudja menteni népét, és meg tudja őrizni, fel tudja erősíteni Krisztus egyházát. Épségben maradunk, ha rábízzuk magunkat.

Csütörtök

Keményen megfeddett engem az Úr, de nem adott át a halálnak. Zsolt 118,18 (Kol 2,15; 1Kor 2,1–5; Lk 22,39–46) Mikor szereti egy apa vagy egy anya a gyermekét? Ha minden rosszaságot ráhagy? Ha hagyja élni bele a világba, neveletlenül, sőt rá is beszéli a léhaságra? Ilyen „apa” lenne Isten? Nem, éppen ellenkezőleg: Isten a legszeretőbb Atyánk! A zsoltáríró Isten kezét látja abban, ami őt érte, de tudja, hogy szerető atyai kéz feddte meg. Olyan kéz, amelynek hatalma van életet adni és elvenni, hiszen teremtő kéz; és ez a kéz óvja meg a haláltól is. Hogyan lehetséges ez így együtt? Ne csak azt érezzük, hogy „már megint ránk nehezedik” egy kéz – adjunk hálát érte, hogy tenyere alattunk van, és irgalma megtart.

Péntek

Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet, szabadíts meg, mert irgalmas vagy! Zsolt 6,5 (ApCsel 9,33–34; Zsid 10,1.11–18; Lk 22,47–53) Egyike ez azoknak a zsoltároknak, amelyeket az egyház a 12. század végétől kezdve imádságként alkalmaz a böjti időszakban. Luther is lefordította és magyarázta 1517-ben. Judica vasárnapjának hetében elgondolkodhatunk azon, hogy Isten igazságszolgáltatása, kegyelme és szeretete milyen csodálatos módon működik. Megszabadítja a bűnöst, pedig jogos lenne az ítélete. Irgalmasan fordul oda hozzánk, pedig mi hányszor hátat fordítunk Istennek!

Szombat

Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. 1Kor 1,21 (Zsolt 139,17; Jel 14,1–3/4–5/; Lk 22,54–62) Minden korban vannak, akik a világ legnagyobb „bolondságának” az igehirdetést tartják; „bolondnak” minősítik azokat, akik templomba járnak, hallgatják az igét, és hiszik az élő, feltámadt Krisztust. Ami a világnak értelmetlen, felesleges, bolond beszéd, az a hívőnek csodálatos bizonyosság Isten szeretetéről. Hiszen az igehirdetés középpontjában maga Jézus Krisztus áll, s róla szólunk. Bárcsak minél többen adnák fel saját bölcsességüket, hogy – megismerve Isten üdvözítő tervét – leboruljanak a golgotai kereszt előtt!

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Egy továbbgondolandó vélemény
Élő víz
Jézus nevében
Amikor kérdeznek…
Mese a két korsóról
A Teremtő kézírása
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Merre tart egyházkerületünk?
Áldozatkészségünk tartalékai
Dedinszky-emléknapok Békéscsabán
Böjti szeretetvendégség a kommunikációról
Babits-kóstolgató
Lelkésziktatás Nádasdon
Bibliaismereti verseny a teológián
Keresztutak
Útitársak – az éter hullámain
Nők világimanapja
Luther nyomában Ausztriában
Teológusok találkoztak
Szentmise és ökumenikus ima a Felvonulási téren
Bibó István-emlékülés az Akadémián
Böjti morzsák más világvallásokból
Az ige egyháza Kárpátalján
e-világ
A kiotói egyezmény a gyakorlatban
Keresztény szemmel
Nemzeti színek
Spirituális böjt és soványító kúra
Nehéz idők
A hét témája
A szabadságharc emlékezete Hétfaluban
Privorszky, Pillvax, Fillinger
Hadászat, harcászat a szabadságharcban
evél&levél
Szubjektív gondolatok egy értelmiségi konferencia kapcsán
A közelmúlt krónikája
A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnökségének nyilatkozata
„Ítélj meg, Istenem…”
Ügynöklista
Nem tudták beszervezni…
Nyilatkozat
Listák
Nyilatkozat
Júdások az egyházban?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Akik rejtőznek, és amit az Isten elrejtett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sztrájkolhat-e egy keresztény?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 11 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster