EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 30 - "Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!"

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

"Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!"

A sárguló gabonatáblák aratásra várnak. A Biblia lapozgatása közben látóterünkbe kerülnek a kalásztépő tanítványok, amint Jézussal a vetések között ballagnak (Lk 6,1). Innen gondolatban már csak egy lépés az, amikor arra kérték őt, hogy tanítsa meg őket imádkozni (Lk 11,1)…

Azt kérjük ebben az imában, hogy a mi mindennapi kenyerünket adja meg nekünk naponként az Úr… – és alázatra nevelődünk e kérés által.

Az ember hajlamos arra, hogy sok mindent kizárólag szorgalmának, saját erőfeszítése eredményének tulajdonítson. De Jézus gyengéden figyelmeztet, hogy a szorgalmas munka eredményét is Isten adja. A mindennapi kenyér fogalma kibővül mindazzal, ami testi életünk fenntartásához naponta szükséges. A kérés megfogalmazása utal arra is, hogy „napi bontásban” kell kérnünk, és nem úgy általában, nem hosszú távra.

Szembekerültünk-e életünk során azzal – miközben a Miatyánkot mondtuk –, hogy Jézus a negyedik kérésben nem csupán a test szükségleteire gondolhatott? „Munkálkodjatok ne az eledelért, amely elvész, hanem az eledelért, amely megmarad az örök életre… Az én Atyám adja majd néktek az igazi mennyei kenyeret. Mert az az Istennek kenyere, amely a mennyből szállt alá, és életet ád a világnak.” A tanítványok ezt hallva kérlelni kezdték, hogy adjon nekik ebből a mennyei kenyérből. „Jézus pedig monda nékik: Én vagyok az életnek ama kenyere; aki hozzám jő, semmiképpen meg nem éhezik, és aki hisz bennem, meg nem szomjúhozik soha.” (Jn 6,27.32b–33.35; Károli-fodítás)

Amikor tehát az Úrtól tanult imádságot mondjuk, akkor ezt a mennyei kenyeret is kérjük. Gondolunk-e erre? És ha gondolnánk is, tudatosul-e bennünk, hogy mit kérünk ezzel? Kétségtelenül a legjobbat. Belső világunkba rendet, a szívünkbe békességet. Csakhogy amint a testi táplálékot, úgy ezt sem elegendő csupán kérni. Nekünk is tenni kell azért, hogy asztalunkra naponta kenyér kerüljön, és azért is tennünk kell valamit, hogy Jézus beléphessen a mindennapjainkba.

A Szentírásból tudjuk, hogy Jézus betért oda, ahova hívták, személyválogatás nélkül. Amikor azonban meghívunk valakit az otthonunkba, akkor bizonyos előkészületeket szoktunk tenni. Ez valószínűleg mindig is így volt, és mindenki így szokta a meghívottat várni: kitakarít, rendet rak, szellőztet, gondoskodik valami hűsítőről, harapnivalóról – méltó körülményeket igyekszik teremteni a vendég fogadására. Ebben a földi világban ez így szokás. Ha pedig így van, nem lehet másként akkor sem, ha Jézust – mint mennyei táplálékot – lélekben hívjuk be az életünkbe. Mégpedig nemcsak hébe-hóba, alapos nagytakarítás után, hanem naponta, mindennapi kenyérként. Földi fogalmaink szerint ez arra kell, hogy késztessen bennünket, hogy folyamatosan őrködjünk belső világunk rendjén, tisztaságán.

Mi okozhat lelki értelemben rendetlenséget, szennyezettséget? Ezt mindenkinek magának kell felismernie. Utal rá a békétlen, nyugtalan szív, hogy valamit ott bent rendezni kell. De itt már nem áll meg a földi vendéglátásból vett hasonlat. Vendéget tiszta lakásba illik hívni, de Jézust behívatjuk a „felfordulásba” is. És tudhatjuk: ha őszinte bennünk a vágy – ő szívesen rendet teremt. Ha valóban meg akarunk tisztulni, nem kell különféle praktikákhoz folyamodnunk; elég, ha szégyenkezve kiborítjuk előtte szennyesünket.

Sárguló gabonatábláktól jutottunk el a szív békességéig. A kettőnek látszólag semmi köze nincs egymáshoz. Mégis összefüggenek. Mert végső soron magát az embert is úgy tekinti Isten, mint szántóföldbe vetett magot, mely őbelé gyökerezve szökkenhet csak szárba, és érlelhet kalászt. Amikor az ige arról beszél, hogy „ő megsebez, de be is kötöz, összezúz, de kezei meg is gyógyítanak” (Jób 5,18; Károli-fordítás), akkor ennek bizonyságaként a kereszten szenvedő Krisztusra irányul tekintetünk. Ugyanakkor felismerünk valamiféle hasonlatosságot saját tapasztalatainkkal. Hányszor éltük már át, hogy szinte reménytelennek tűnt a gyógyulás – akár testi, akár lelki értelemben véve –, aztán emberi értelemmel felfoghatatlanul újra éledni kezdtünk, és biztosan tudtuk, hogy „Isten keze van a dologban”.

A búzaföldek aratásra várnak. Ha ez megtörténik, akkor „a maga idején takaríttatik be a learatott gabona” (Jób 5,26b; Károli-fordítás). Milyen gyakori a Szentírásban az efféle hasonlat: Urunk mindenben, ami körülvesz bennünket, tud hozzánk szólni. Morzsolgassuk hát a kalászt, ahogy azt valamikor a tanítványok tették, Jézussal járva. Táplálkozzunk vele, az élet kenyerével naponta, és akkor nincs okunk félelemre. Nem kell feleslegesnek sem érezni magunkat. Ha ő lakozhat bennünk, akkor, amíg jónak látja, minket is táplálékul használ azok számára, akik között élünk. Még akkor is, ha tehetetlenül gondozásukra szorulnánk. Mennyei Gazdánknál nincs fölösleges gabonaszem. Az ő tervébe beleillünk mindannyian.

Szántó Vilmosné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
"Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!"
Vonzások és választások
Szegény Anna forintkája
Imádság
Heti útravaló
Az elvarratlan szálak veszélye
Egyházunk egy-két hete
Missziós szórólapok
Pál apostol nyomában
Isten elhívása és ajándékai visszavonhatatlanok
Szolgáló szeretettel az Úr aratásában
Győrsági és győri gyerekek tábora
Keresztutak
Százötven éves a KIE
Ábel a lángoló kőolaj-finomítók tövében
Szomszédságok és sértettségek
Evangélikusok
Utánpótlás
e-világ
Számítógépek az ölünkben és a tenyerünkben
Nem
Szólásszabadságukat féltik a kanadai egyházak a melegek miatt
Két közlemény
Taníts megfigyelni, és hagyj gondolkodni!
Elsodort falvak, több mint tízezer kitelepített Moldvában
Hatvan éve város Hatvan
Keresztény szemmel
Szerelem
A fél világgal kommunikálunk...?
Minket nem szeretnek!?
Düh
A hét témája
Fél évvel a szökőár után
evél&levél
Emlékmű a Himnusznak
A közelmúlt krónikája
In memoriam Gömöry József
Egy eperjesi tudós tanár
Kultúrkörök
A kapolcsi kapcsolat
A vasárnap igéje
Derűs gyümölcstermés
Oratio oecumenica
Oratio Oecumenica
Sorozatzárás és -kezdés
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 30 "Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster