EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 38 - A türelemnek is van határa

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A türelemnek is van határa

Alább közreadjuk Leonardo Boff atyának, a „felszabadítási teológia” atyjának ez év augusztusában a szabadságról és a tekintélyuralomról, a terrorizmusról és az emberi jogokról, a dialógusról, a türelemről és a türelmetlenségről, a természet jogairól, illetve a civilizációra leselkedő új veszélyekről megfogalmazott gondolatait. Az írást az IPS alternatív hírügynökség tette közzé augusztus 11-én.

Minthogy a világon nem minden elviselhető, mindennek megvan a maga határa. A türelemnek is. Múlt és jelen prófétái azért áldozták életüket, mert bátran kiálltak másokért, és ki merték mondani, amit mások nem: amit cselekszel, az megengedhetetlen! Vannak pillanatok, amikor türelmet tanúsítani egyet jelent a bűn pártolásával, a cinkossággal, az erkölcsi érzéketlenséggel, a rosszba és gyalázatosba való beletörődéssel.

Nekünk nem szabad toleránsnak lennünk azokkal szemben, akik hatalmuk birtokában pusztítják a földi életet és a bioszférát. Az ilyeneket szigorúan meg kell zaboláznunk, és ellenőrzésünk alá kell vonnunk őket!

Nem lehetünk türelmesek azokkal szemben, akik ártatlan embereket ölnek meg, szexuális célokra használnak ki gyermekeket, emberi szervekkel kereskednek. Az ilyenekkel szemben alkalmaznunk kell a törvény teljes szigorát!

Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogyan kényszerítenek gyermekeket szolgasorba, olcsó áru előállítására, hogy kizsákmányolásukkal busás profitra tehessenek szert a világpiacon. Az ilyenekkel szemben alkalmaznunk kell a nemzetközi jogot!

Nem lehetünk toleránsak a terroristákkal szemben, akik vallásuk nevében vagy politikai céljaik elérésének az érdekében bűnös akciókat hajtanak végre, embereket mészárolnak le. El kell fognunk, és bíróság elé kell állítanunk őket!

Nem tűrhetjük, hogy gyógyszerhamisítványokkal életeket oltsanak ki. Nem tűrhetjük, hogy korrupt politikusok elherdálják a közvagyont. Velük szemben különösen kérlelhetetlenül kell fellépnünk, hiszen a közösség javaira törnek!

Nem tolerálhatjuk a fegyverrel, kábítószerrel kereskedő maffiákat, sem azokat, akik mások prostituálásából húznak hasznot, embert rabolnak, kínoznak, fizikailag likvidálnak. Meg kell büntetni őket!

Nem törődhetünk bele abba, hogy a kultúra nevében levágják a tolvaj kezét, és megcsonkítsák a nők nemi szervét. Az emberi jogoknak kell érvényesülniük az ilyesfajta bűnös gyakorlattal szemben!

Sohasem szabad türelmesnek lennünk az ilyen emberekkel. Határozottan, keményen, szigorúan kell fellépnünk ellenük. Csak így szegődhetünk az igazságosság mellé, s kerülhetjük el, hogy a türelmetlenség bűnébe essünk.

Ha nem ezt tennénk, akkor elvtelenné válnánk, és az ördöggel cimborálnánk.

Hasonlóképpen ahhoz, ahogyan a korlátlan szabadság a legerősebb önkényuralomhoz vezet, a határtalan türelem is önmaga ellentétébe, türelmetlenségbe csap át. Mind a szabadságnak, mind a toleranciának jogi védelemre van szüksége. Mert ha ezt a védelmet elutasítanánk, óhatatlanul azoknak a kezére játszanánk, akik világnézetüket diktatórikus eszközökkel akarják rákényszeríteni másokra, az egyetlen igaz hitként tüntetve fel azt, tagadva minden más felfogás létjogosultságát. Az ilyenből harag és bosszúvágy fakad, s táptalajt kínál a terrorizmusnak.

Hol húzódik hát a türelem határa? A szenvedés, az emberi jogok, a természetes jogok mentén. A türelem ott ér véget, ahol megjelenik az embertelenség. Hiszen senkinek sincs joga ahhoz, hogy másoknak igazságtalanul szenvedést okozzon.

Ezeket a jogokat rögzítették az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének minden tagállama aláírt. Tehát minden tradíciónak alkalmazkodnia kell ezekhez az egyetemes szabályokhoz. Semmivel sem igazolhatja tettét, aki ezen előírásokat megszegi. Ugyanez vonatkozik a Föld Chartájára, a természet jogára is. Törvénytelen magatartást tanúsít, aki megsérti.

Végül is türelmesnek kellene-e lennünk a türelmetlennel? Hiszen a történelem azt mutatja, hogy a türelmetlenség türelmetlenséget szül, s az ördögi körből nehéz kitörni. A józan ész azt diktálja, hogy határt kell húznunk. Ha a türelmetlenség bűnnel párosul, s nyilvánvalóan mások kihasználásához vezet, a törvény szigorával kell fellépnünk vele szemben, de azt is tudnunk kell, hogy önnön türelmetlenségünknek is határt szab a törvény.

A szabadság a törvényes korlátozásokon túl tárul fel. A türelmetlennek szembe kell néznie a valósággal. Azzal, hogy életterünk megosztott, s állandó párbeszédre van szükség a türelmetlenségből fakadó ellentmondások kiküszöbölésére. A megoldás kulcsát abban látom, hogy olyan totális demokrácia szülessék, amely kivétel nélkül mindenkit befogad, és közös társadalmi megállapodáson, egy szociális paktumon nyugszik.

Fordította: Simó Endre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az ünnepi istentisztelet veszélye és lehetősége a misszió szempontjából
Élő víz
Nyerő tanácsok
Reménykedés – vagy reménység?
Isten levele
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
VIP-váró
Szeptember 11-én egy új toronyról
Őszi pünkösd
Ünnep útközben
Bajai hálaadás
Hálaadás Békásmegyeren
Keresztutak
A türelemnek is van határa
A szolgáló szeretet jelképe
Soakonferencia
Református rádió
New Orleans magyar segélyezése
Evangélikusok
A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk
Francia Svájc és Neuchâtel reformátora: Wilhelm Farel
e-világ
McFilm
Keresztény szemmel
Évnyitó köszöntés
Kis hópelyhek az örömök
Alzheimer-világnap ötödször (2005. szeptember 21.)
A hét témája
Recski kvartett
Első hangszer: fa
Második hangszer: kő
Harmadik hangszer: virág
Negyedik hangszer: víz
evél&levél
Olvasói levél I.
Olvasói levél II.
Olvasói levél III.
Olvasói levél IV.
A közelmúlt krónikája
Nyíregyházi intő
Keresztelési eset
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hét mesterzenész
Kinyitották a templomot!
A vasárnap igéje
„Egy testnek tagjai vagyunk…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 38 A türelemnek is van határa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster