EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 38 - A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk

Haubner Máté szuperintendens 1794. szeptember 19-én született Veszprémben, egy iparoscsalád harmadik gyermekeként. A kilencgyermekes családnak nagy megterhelést és áldozatvállalást jelentett a jó eszű, csendes és szorgalmas fiú taníttatása: először Veszprémben, majd Győrött és Sopronban tanult. A gimnázium és a teológiai tanulmányok elvégzése után a fiatal lelkészjelölt Jénába ment, hogy gyarapítsa tudását és műveltségét.

Hazatérése után több évig nevelőként működött. Fél évig pozsonyi tanár volt. 1821-ben lett a szalonaki egyházközség lelkésze. A tekintélyes és nagy lélekszámú szalonaki gyülekezet gyorsan megszerette, és ő is a szívébe zárta a rábízottakat. Rudolf fiuk születésekor az egész presbitériumot felkérte, hogy legyenek gyermeke keresztszülei… Haubner példás lelkészi szolgálatának híre messzire eljutott. 1829-ben megválasztották győri lelkésszé. Számos értekezés, tanulmány, cikk került ki a tolla alól.

A Dunántúli Egyházkerület 1846-ban szuperintendenssé (püspökké) választotta. Egyházunkért és hazánkért érzett felelőssége egyre előbbre vitte a szolgálatvállalás útján: jól látta a felgyülemlett politikai, társadalmi problémákat, de a fejlődés útját is. Amikor bekövetkeztek azok az események, amelyek hazánk függetlenségének kivívását, a jobbágyság felszabadítását, a vallási egyenlőség törvénybe iktatását, a közteherviselés bevezetését eredményezték, a magas egyházi tisztséget betöltő Haubner a nemzet ügye melletti állásfoglalás nagyszerű példáját mutatta föl. Ekkor lett igazán „gyakorlattá” szolgálatának hitbeli, elvi alapvetése.

Munkásságának talán legfontosabb mozzanata annak a körlevélnek a megírása volt, amelyet 1848-ban advent első vasárnapjára, december 3-ára küldött el a gyülekezeteknek. Ebben egyértelműen a szabadságharc ügye mellé állt, és buzdította a lelkészeket, tanítókat, híveket az igazságos harcban keresztény lelkiismerettel való részvételre. Következzen néhány részlet a körlevélből: „…Üdvözítő Urunk kötelességünkké tette, hogy akár hitfeleink közt, mint Anyaszentegyházunk hív lelkészei, akár honfitársaink közt, mint Honunk jó polgárai, az igazság szent ügyét az incselkedő ellenség maszlagja ellen éber őrködésünk által oltalmazni segítsük…” „Népünk, részint kedves Hazánkat érzékenyen fenyegetett viharok által fölriasztva, részint erélyes kormányunk egymást érő fölhívásai által ébresztgetve, nem aludt, sőt nemzetünk dühösen megtámadt legfőbb értékeinek megőrzése körül vetélkedve példásan őrködött. Nekünk tehát alig marad több tennivalónk, mint teljes kormányunkat célszerű intézkedéseiben támogatnunk, s híveink lelkesültségének kellő irányt adnunk…” „Részemről, főpásztori tisztemnél fogva, különösen kötelezettnek érzem magamat Titeket (…) jelen pásztori levelemmel egytől-egyig fölszólítani, hogy (…) híveinket Honunk minél lelkesebb polgáraivá s nemzeti igazságos ügyünk minél hatalmasabb védőivé tegyük…”

A felülkerekedő reakciós Habsburg-rendszer ezért a körleveléért hatévi várfogságra ítélte, azonban a kufsteini várbörtön cellái sem tudták megtörni evangéliumi hitét és hazafias magatartását. Egyházi közbenjárásra két év után ugyan kiszabadult, de Győrből kitiltották, és Sopronba internálták, ahonnan még kisebb lányának, Izabellának a betegágyához, majd a koporsójához sem engedték el Győrbe. Csak a megtorlás enyhülése után engedélyezte az uralkodó, hogy elfoglalhassa az őt már két évvel korábban lelkészévé megválasztó nagygeresdi gyülekezet parókiáját.

1861-ben ismét betölthette győri lelkészi állását, és főpásztori tisztébe is visszakerülhetett. Egyházunk és a hazafias közvélemény a szabadságharc áldozatát és a bátor helytállás emberét köszöntötte benne. A korábban átélt viszontagságok miatt azonban megrendült az egészsége; 1865-től – püspöki tisztéről lemondva – Sopronban élt, egészen 1880. szeptember 12-én bekövetkezett haláláig. Utódja, Karsay Sándor püspök búcsúztatta a soproni templomból.

Nagygeresden már 1881 tavaszán emléktáblát helyeztek el tiszteletére a parókia külső falán. A veszprémi torony oldalán szintén tábla emlékeztet a nagy püspökre. Életpéldája felelős, tevékeny hazafiságra serkent, és figyelmeztet, emlékeztet, tanít mindannyiunkat.

B. B.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az ünnepi istentisztelet veszélye és lehetősége a misszió szempontjából
Élő víz
Nyerő tanácsok
Reménykedés – vagy reménység?
Isten levele
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
VIP-váró
Szeptember 11-én egy új toronyról
Őszi pünkösd
Ünnep útközben
Bajai hálaadás
Hálaadás Békásmegyeren
Keresztutak
A türelemnek is van határa
A szolgáló szeretet jelképe
Soakonferencia
Református rádió
New Orleans magyar segélyezése
Evangélikusok
A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk
Francia Svájc és Neuchâtel reformátora: Wilhelm Farel
e-világ
McFilm
Keresztény szemmel
Évnyitó köszöntés
Kis hópelyhek az örömök
Alzheimer-világnap ötödször (2005. szeptember 21.)
A hét témája
Recski kvartett
Első hangszer: fa
Második hangszer: kő
Harmadik hangszer: virág
Negyedik hangszer: víz
evél&levél
Olvasói levél I.
Olvasói levél II.
Olvasói levél III.
Olvasói levél IV.
A közelmúlt krónikája
Nyíregyházi intő
Keresztelési eset
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hét mesterzenész
Kinyitották a templomot!
A vasárnap igéje
„Egy testnek tagjai vagyunk…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 38 A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster