EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 38 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Az Úr félelme bölcsességre int, és aki tisztességet akar, előbb legyen alázatos. Péld 15,33 (Jak 1,5; Mt 15,21–28; Róm 10,9–17/18/; Zsolt 25) Az egyház egysége témájának szentelt vasárnapon ez a három szó sajátos aktualitást nyer: bölcsesség, tisztesség, alázat. Miben kell feltétlenül a más keresztényekkel való egyetértésre törekedni, és miben nem fontos az egyetértés? Ennek megítéléséhez bölcsességre van szükség. Amelyik egyház tisztességet, más szóval megbecsülést vár a többi egyháztól, annak először magának kell megbecsüléssel fordulnia a többiek felé. Ha a magunk jellegzetességeinek megértését és tiszteletben tartását várjuk a testvéregyházaktól, előbb nekünk kell megértést tanúsítanunk az ő jellegzetességeik iránt. A nem egyetértő megértés azonban csak a magasabbrendűség tudatának feladásával, vagyis alázattal lehetséges.

Hétfő

Igazság által leszel erős, nem kell félned az elnyomástól: távol marad tőled, sem a rettentéstől: nem közelít hozzád. Ézs 54,14 (2Kor 3,17; Mk 5,24–34; Neh 6,1–7,3) A próféta a napi igét megelőző versekben arról vall, hogy Isten nem vonta meg szeretetét engedetlen, bűnbe süllyedt és ezért a fogság büntetését szenvedő népétől, hanem kegyelmével ő maga fogja igazzá tenni őket. Akkor nem kell többé félniük idegen elnyomástól és ellenségeik fenyegetésétől. Ha nem állunk ellen Isten megigazulásunkat munkáló kegyelmének, akkor nincs többé okunk félelemre és rettegésre.

Kedd

Ne bízzatok ilyen hazug szavakban: „az Úr temploma van itt”, hanem jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket. Jer 7,4–5 (1Jn 3,18; Jak 1,1–6/7–11/12–13; Neh 8,1–18) A próféta természetesen nem azt tartja hazugságnak, hogy a templom Isten háza. Azoknak a hamis prófétáknak a beszédét mondja hazugnak, akik azzal hitegetik Jeruzsálem népét, hogy nem érheti őket ítélet bűneik miatt, mert Isten akkor sem fordul saját lakóhelye ellen, ha az ott élők gonoszsága meghaladja a pogányokét. Mi is hasztalan reménykedünk abban, hogy Isten élő templomának, Jézus Krisztusnak a törzsvendégei vagyunk az ige és a szentségek asztalánál, ha megfeledkezünk útjaink és tetteink megjobbításáról.

Szerda

Hát nem drága fiam-e Efraim, és nem kedves gyermekem-e? Valahányszor megfenyegetem, mégis mindig törődöm vele. A bensőm remeg érte, irgalmaznom kell neki – így szól az Úr. Jer 31,20 (Róm 11,32; Lk 7,1–10; Neh 9,1–3.32–37) A próféta Isten legszentebb titkába nyer bepillantást: Istennek irgalmaznia kell gyermekeinek, mert irántuk való szeretete még akkor is erre kényszeríti, ha nem érdemelnek mást, mint ítéletet és pusztulást.

Csütörtök

Bízzál, Izráel, az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Zsolt 130,7 (1Thessz 1,4–5a; ApCsel 5,34–42; Neh 10,1.29–40) A zsoltáros tudja: népe feje fölött bezárult a bűn kelepcéje; semmit sem tehet többé, hogy vétkei következményétől megszabaduljon. A veremből számukra nincs kivezető út, nincs eszköz, amellyel fölkapaszkodhatnának. Isten kegyelme azonban nem fogyott ki a lehetőségekből és az eszközökből. A zsoltárost ez reménnyel tölti el. Bűneink végső következményét, a halált mi sem kerülhetjük el. Verméből számunkra nincs kivezető út. Mégis van reménységünk, mert Isten ismeri az utat, és nála van kegyelem: akik a halál fogságában az ő szabadítására várnak, nem fognak csalódni.

Péntek

Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Zsolt 106,1b (Kol 1,12; Jn 19,28–30; Neh 12,27–43) A zsoltáros olyannak ismerte meg Istent, mint akinek egyedül a szeretete tart örökké. Számolni kell a bűn miatti haragjával, de haragja nem tart örökké. Számolni kell azzal is, hogy a bűnt megítéli, és a bűnöst szigorúan bünteti, de a bűnhődés sem tart örökké. Mindez elmúlik, bűneink végső büntetése, a halál is elmúlik, de Isten irántunk való szeretete örök, és soha nem múlik el. Az örök kárhozat csak azokat fenyegeti, akik Isten szeretetét végleg elutasítják.

Szombat

Istent dicsérjük mindennap, neved magasztaljuk örökké. Zsolt 44,9 (Kol 3,17; Mt 14,22–33; Neh 13,15–22) Ha naponta megnyitjuk szívünket, és naponta befogadjuk Isten szeretetét, akkor naponta meg fog szólalni ajkunkon a hálaadó és Istent magasztaló ének is, függetlenül attól, hogy számunkra az a nap örömöt vagy bánatot hoz-e.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az ünnepi istentisztelet veszélye és lehetősége a misszió szempontjából
Élő víz
Nyerő tanácsok
Reménykedés – vagy reménység?
Isten levele
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
VIP-váró
Szeptember 11-én egy új toronyról
Őszi pünkösd
Ünnep útközben
Bajai hálaadás
Hálaadás Békásmegyeren
Keresztutak
A türelemnek is van határa
A szolgáló szeretet jelképe
Soakonferencia
Református rádió
New Orleans magyar segélyezése
Evangélikusok
A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk
Francia Svájc és Neuchâtel reformátora: Wilhelm Farel
e-világ
McFilm
Keresztény szemmel
Évnyitó köszöntés
Kis hópelyhek az örömök
Alzheimer-világnap ötödször (2005. szeptember 21.)
A hét témája
Recski kvartett
Első hangszer: fa
Második hangszer: kő
Harmadik hangszer: virág
Negyedik hangszer: víz
evél&levél
Olvasói levél I.
Olvasói levél II.
Olvasói levél III.
Olvasói levél IV.
A közelmúlt krónikája
Nyíregyházi intő
Keresztelési eset
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hét mesterzenész
Kinyitották a templomot!
A vasárnap igéje
„Egy testnek tagjai vagyunk…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 38 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster