EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 38 - McFilm

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

McFilm

Mi történik egy emberrel, aki egy egész hónapon keresztül kizárólag gyorsétteremben táplálkozik? Egy fiatal amerikai dokumentumfilmes saját magát vetette alá a „kalóriadús” kísérletnek. A harminchárom éves New York-i Morgan Spurlock alapvetően egyszerű ötletével ámulatba ejtette a filmszakmát.

A fiatalember korábban az egyik nagy híradástechnikai cég szóvivőjeként, strandröplabda-kommentátorként és elismert színdarabíróként kereste a kenyerét, mígnem egyik nap szülei házában pihenve figyelmes lett egy érdekes hírre. Két tinédzser beperelte az egyik ismert gyorsétterem-hálózatot, mivel termékeik fogyasztása révén túlsúlyosak lettek. „Éppen telezabáltam magam a hálaadás napi pulykával, és megmozdulni sem bírtam, ezért is volt rám különösen nagy hatással a hír” – emlékezett vissza Spurlock a Guardian című brit napilapnak adott interjújában.

A fiatalember ezután meglepő kísérletbe fogott. Egy álló hónapon keresztül kizárólag a gyorsétterem-hálózat egyik üzletében étkezett. Reggelire, ebédre és vacsorára is az étlapon található „finomságokat” vásárolta. Ezenkívül két szabályt írt elő magának: legalább egyszer ki kellett próbálnia az étlapon található összes terméket, illetve ha az alkalmazott felajánlotta a nagyobb menüt, akkor el kellett fogadnia. A kísérlet kezdetén és végén pedig alapos orvosi vizsgálatnak vetette alá magát. Az eredmény drámai volt.

„Miután kicsit gondolkodtam az ötleten, felhívtam egy barátomat, Scott Ambrozyt, aki az operatőri munkákat végezte” – mondta Spurlock. „Scott először nevetett, és azt mondta, hogy ez egy nagyon rossz ötlet.” A végeredmény azonban egy kilencvennyolc perces dokumentumfilm lett, amely bemutatja, hogyan vált az egészséges és életerős, kielégítő szexuális életet élő Spurlock egyetlen hónap leforgása alatt egészségi problémákkal, depresszióval és majdnem teljes impotenciával küzdő emberi ronccsá.

Az orvosok diagnózisa szerint a fiatalember az első hét után közel ötkilós súlynövekedéssel büszkélkedhetett, s ez a szám több mint tizenegy kilóra gyarapodott a hónap végére. Koleszterinszintje egyharmadával emelkedett meg. Az egyik orvos a kísérlet harmadik hetében arra kérte Spurlockot, hogy fejezze be az önsanyargatást, ugyanis a gyorséttermi ételek folyamatos bevitele miatt súlyos májkárosodás alakult ki nála. Spurlock saját bevallása szerint tizennégy hónap alatt rázódott vissza a korábbi formájába.

A Super Size Me című dokumentumfilmben Spurlockon kívül megszólalnak az élelmiszeripar szóvivői, ügyvédek, ténylegesen túlsúlyos amerikaiak, illetve a rendező barátnője, aki vegetáriánus szakácsként dolgozik. A hölgy szomorúan konstatálja, hogy szerelme a folyamatos „gyorsétkezés” eredményeképpen nem úgy teljesít az ágyban sem, mint korábban.

Spurlock alkotását dicsérő kritikával fogadta a szakma, s már a tényfeltáró alkotásaiért Arany Pálmával, illetve Oscar-díjjal jutalmazott Michael Moore utódaként emlegetik. A Super Size Me-t a tavalyi Sundance fesztiválon mutatták be, ahol learatta a legjobb rendezőnek járó díjat. Terjesztési jogait Spurlock állítólag kétmillió dollárért bocsátotta áruba, s a dokumentumfilm jó ideig a tizedik helyen állt az amerikai nézettségi listákon.

A szóban forgó étteremlánc sárba tiprása kapcsán mindenki arra számított, hogy a fiatalember a bíróságon végzi, ám csupán egy gyengécske közleményre futotta a hamburgeresektől, amelyben kijelentik, hogy Spurlock filmje „nem tesz hozzá semmi fontosat a helyes táplálkozásról és a kiegyensúlyozott életstílusról zajló társadalmi párbeszédhez. Vásárlóink okosak. Tudják, mi a legjobb nekik s a családjuknak” – áll a nyilatkozatban. Ez a film egy emberről szól, aki felelőtlen módon napi ötezer kalóriát fogyaszt el, amely kétszerese a felnőtt férfiak napi szükségletének, s emellett szándékosan csökkenti fizikai tevékenységét is.

Spurlock elmondása szerint a filmet nem azért készítette, hogy nyílt támadást intézzen az étteremlánc ellen, csupán az amerikaiak táplálkozási szokásaira szerette volna felhívni a figyelmet. Ennek ellenére a cég – bár cáfolta, hogy az intézkedés a Super Size Me hatására történt volna – megszüntette éttermeiben az extra méretű menük forgalmazását, s különféle, az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos programokat vezetett be.

Benkovics Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az ünnepi istentisztelet veszélye és lehetősége a misszió szempontjából
Élő víz
Nyerő tanácsok
Reménykedés – vagy reménység?
Isten levele
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
VIP-váró
Szeptember 11-én egy új toronyról
Őszi pünkösd
Ünnep útközben
Bajai hálaadás
Hálaadás Békásmegyeren
Keresztutak
A türelemnek is van határa
A szolgáló szeretet jelképe
Soakonferencia
Református rádió
New Orleans magyar segélyezése
Evangélikusok
A 125 éve elhunyt Haubner Mátéra emlékezünk
Francia Svájc és Neuchâtel reformátora: Wilhelm Farel
e-világ
McFilm
Keresztény szemmel
Évnyitó köszöntés
Kis hópelyhek az örömök
Alzheimer-világnap ötödször (2005. szeptember 21.)
A hét témája
Recski kvartett
Első hangszer: fa
Második hangszer: kő
Harmadik hangszer: virág
Negyedik hangszer: víz
evél&levél
Olvasói levél I.
Olvasói levél II.
Olvasói levél III.
Olvasói levél IV.
A közelmúlt krónikája
Nyíregyházi intő
Keresztelési eset
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hét mesterzenész
Kinyitották a templomot!
A vasárnap igéje
„Egy testnek tagjai vagyunk…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 38 McFilm

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster