EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Evangélikus hetilap

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus hetilap

Országos evangélikus hetilap. Egészen az elmúlt esztendő végéig ez a meghatározás állt hetilapunk címoldalán. Az új évben szerény változás következett be: elmaradt az „országos” jelző, és ez év elejétől egyszerűen csak evangélikus hetilap olvasható.

Hogy miért? Egyszerű a magyarázat. Az idei esztendőtől még jelentősebb hangsúlyt kap, hogy az Evangélikus Élet mind a határainkon belül, mind az azon túl élő magyar evangélikusság újságja kíván lenni. Nem írjuk oda a valóságot jobban kifejező „magyar” jelzőt sem; bár természetesen erről van szó, már csak a nyelvet tekintve is. De hát ez evidencia. Nem sértünk esetleges indokolatlan érzékenységeket sem, a lényegre szorítkozunk: lapunk evangélikus hetilap.

Öt esztendeje lesz, hogy megalakult a Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testülete. Ezzel az volt a cél, hogy párbeszéd kezdődjék az anyaországi, a Kárpát-medencei és a nyugati magyar evangélikusság között. Keressük annak lehetőségét, hogyan segíthetjük kölcsönösen egymást, hogyan épülhetünk egymás hite által. Évenkénti találkozókon építkeztünk, elégedetlenkedve az irammal, de örülve annak, hogy jobban megismertük egymást.

Az erdélyi magyar evangélikusság újonnan választott püspökének, Adorjáni Dezső Zoltánnak a szolgálatba lépése után ebben a testületben vetődött fel, hogy meg kellene vizsgálni, miként lehetne az erdélyi egyház mintegy a Magyarországi Evangélikus Egyház negyedik egyházkerülete. Életünk gyors változásait mutatja, hogy ez ma már nem illúzió.

A legutóbbi találkozón egyetértés született – erről már többször hírt adtunk – arról, hogy felgyorsítható a folyamat, az informális tanácskozó testület átalakulhat jogi személyiséggel rendelkező szervezetté. Ennek munkálása bizottsági és jogi szinten is megindult, reménység szerint a tanácskozó testület tavaszi ülése megindíthatja a jogi folyamatot, ősszel pedig sor kerülhet a zászlóbontásra.

Növelte törekvéseink hitelét és hatékonyságát, hogy máris megkezdte működését egy iroda, amelynek feladata egyrészt a vázolt folyamat menedzselése, másrészt máris a valóságos magyar–magyar evangélikus kapcsolatok felmérése, támogatása.

Az erdélyi egyházkerület Románia európai uniós tagságát követően realitás lehet, speciális státussal. Egyrészt mint önálló romániai egyház, másrészt mint a magyarországi egyház integráns része működhet. Kétségkívül ez a legjelentősebb kihívás, de az azonosságok mellett fontos a sajátságok figyelembevétele, tisztelete minden Kárpát-medencei országnál. Nem a struktúra, hanem az együttműködés az elsődleges.

És bármennyire nehéz is az emigráció helyzete – ami a gyökerek megőrzését illeti –, segítenünk kell a nyugati, többgenerációs gyülekezetekben élők hitben maradását, és ezzel együtt a nemzeti identitástudat ápolása is feladatunk.

Nem szabad beleesnünk a politika csapdájába, amely eszközül használja a határainkon túl élő honfitársaink ügyét.

Az egyházak jól vizsgáztak 2004. december 5-én, amikor nem politikai, hanem hitbeli, erkölcsi megfontolásból az „igen” szavazatra biztatták honfitársainkat a kettős állampolgárság ügyében. Ha már sor került erre a népszavazásra, véleményünk szerint – a határainkon túl élők megerősítését vezető szempontnak tekintve – ez volt a helyes álláspont.

De nem a gesztusok visznek előbbre, hanem az értelmes munka. Nem megosztó, rosszhiszemű kérdések – jó válaszok kellenek. Az egyházban is, ha szerény formában is, de már érzékelhető volt, hogy vannak, akik úgy vélik, ezzel az üggyel népszerűvé lehet válni. Nem jó ez az út, éppenséggel türelmes munka, az aktuálpolitikától független, a tartós értékeket előtérbe helyező, egyenlő partnerek közötti együttműködés szükséges a magyar–magyar evangélikus egyházi kapcsolatokban.

És ami még igen fontos: hosszú távú gondolkodás kell elsősorban, nem pedig gyors, látványos akciók. Persze ez utóbbiak jól szolgálják a hosszú távú építkezést.

Az új Európa, a világ most formálódik. Ebben szerénynek látszanak a feladataink, a lehetőségeink, de igen fontosak. Mert a globalizáció sokat emlegetett hátrányát csak a lokális értékteremtés egyenlítheti ki. Az egyház egyetemes – ha tetszik, globális –, de az üzenet mindenütt lokálisan szól. Ez a mi felelősségünk.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az első tapasztalatok
Élő víz
Új évi jó hír
Felkészültél az új évre?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Betegségben imádsággal
Mezőberényi „mozgolódás”
Isten tervez – ember végez?
Csomagoljuk ki…
Keresztutak
A Magyar Távirati Iroda jelentette…
„Piros apukát” szeretnék karácsonyra
Szabadkai gyertyagyújtások
Evangélikusok
Evangélikusokat kérdeztünk…
Balikó Zoltán
In memoriam Hegedűs Lajos
Schnitzler Jakab emlékezete
e-világ
Ingyenes irodai mindenes
Keresztény szemmel
Evangélikus hetilap
2006 – pályára lépni szabad!
Egy (fiatal?) evangélikus testvérnek
A hét témája
A költségvetés és az egyházak
Egyházi iskolák – a múltban és a jelenben
evél&levél


A közelmúlt krónikája
Ünnepek múltán
„Imre vagyok a miséről, atyám!”
Nem karácsonyi történet
Karácsonyi háttérbeszélgetés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Indirekt keresztény mese
Öt koncert – öt ország – egy nemzet
Dallos Szilvia titkai nyomában
Örömkórus Bonyhádon
Amit a névjegyekről tudni érdemes…
Bach a zsinagógákban
A vasárnap igéje
A megrepedt nádat nem töri el…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Többnejűségre vágyom”
Szószóró
Karácsonyi ajándék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 02 Evangélikus hetilap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster